Grainwhisky tillverkas helt annorlunda än singelmaltwhisky. Den görs av spannmål och raffineras i stora industriella och automatiserade anläggningar. I dag är vete det vanligaste ”bränslet”, i Japan är det majs och ibland förekommer även ris. Bortsett från att man måste använda en liten mängd mältat korn för att få igång enzymprocesserna så är grainwhisky egentligen samma sak som ekfatslagrad vodka. Grainwhisky lagras nästan uteslutande på ex-bourbonfat. Efter tre år uppfyller den lagkravet och får kallas whisky. Då blandas den med lite singelmalt till blendwhisky och säljs i enorma volymer över hela världen. Bättre blendwhisky består till cirka 80 procent av grainwhisky, enklare sorter av betydligt högre andel än så. Blendwhiskyn är den ekonomiska ryggraden i den skotska whiskyindustrin och mycket betydelsefull för hela den brittiska BNP:n.
Grainwhisky tillåts egentligen aldrig att mogna och den lagras i regel på fat som ger väldigt lite smakämnen till destillatet, men om grainwhisky får ligga länge, i 15 år eller mer så utvecklas en alldeles unik smakbild. Den blir fruktig, blommig och får massor av kokos och vanilj och blir nästan liköraktig i sin mjuka runda smak. Det är detta som familjen Grant nu låter oss uppleva med en magnifik 25-årig singelgrainwhisky.