Grappa

grappaglas på bord

Grappa

Få andra drycker har lika fanatiska anhängare och lika många belackare. Grappa är Norditaliens akvavit. I slutet av 1800-talet fanns knappt en vinbonde som inte tog tillvara på sina druvrester och destillerade dem till grappa. I dag är grappaproducenterna färre, fortfarande finns många små gårdsdestillerier som gör enkel och billig sprit. Det finns också större tillverkare som har en mer industriell produktion, men framförallt finns ett fåtal hängivna producenter, som tillverkar traditionsrik och hantverksmässig grappa, som batchdestillerar i potstills och som har total fokus på att göra en av Italiens godaste och mest smakrika drycker.

Grappa betyder ordagrant ”druvstjälk”. Man tillverkar grappa av druvresterna, främst skal och kärnor, som uppstår vid vintillverkningen. Grappa får enligt EU-normen bara tillverkas i Italien där de mest betydande producenterna finns i de norra regionerna. Under 1990-talet blev grappa en modedryck, efterfrågan växte och tillverkarna satsade mer och mer på kvalitet, designade flaskor och profilerade produkter. I dag har bättre grappa vuxit till en världsdryck och det finns knappt en stjärnkrog någonstans som inte erbjuder en väldestillerad grappa som avec.