Tullamore D.E.W.

tullamore dew flaska whiskey grön

Tullamore D.E.W.

Tullamore D.E.W är den whisky som används ursprungligen i drinken Irish Coffee. Denna varma och smakfulla drink är en av de mest populära varma drinkar som finns. Hur gör du en Irish Coffe? Här hittar du det enkla och säkra receptet för att göra en ”perfect serve”. 

Tullamore D.E.W. är en trippeldestillerad blended whiskey. Den består av malt, single pot still och grainwhiskey från det nya destilleriet i staden Tullamore, County Offaly Irland. Merparten av faten är amerikanska bourbonfat, men även spanska sherryfat används.

Rökighet
Betyg
Skriv ut
Art. nr.
524
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Irland Storbritannien
Typ
Irländsk whiskey
Producent
Tullamore D.E.W William Grant & Sons

Färgen är mörkt gyllene. Aningen vinös doft av grönt äpple och söta frukter. Mycket mjuk och mild smak av äpple, vaniljpannacotta och honung. I eftersmaken finns toner av ek, mandel och torkade aprikoser.

Daniel Edmond Williams (1837–1921) kom att ge den lilla irländska staden Tullamore världsrykte. Han var entreprenörernas entreprenör och gjorde Tullamore till ett handels- och whiskeycentrum. Under hans tid tog den irländska whiskeyn en fjärdedel av världsmarknaden och Mr Williams satte stadens namn och sina initialer på etiketten.

Detta är en stiltypisk irländare, kanske den mjukaste av alla bättre blendwhiskysorter.

Visste du detta om Tullamore D.E.W?

  • Irländsk whiskey stavas med ey, på grund av inflytande från gaeliskan.
  • Originalpannan från 1829 används fortfarande vid Kilbeggan Distillery.
  • Detta är whiskeyn i originalreceptet till Irish Coffee. Enligt konnässörerna omöjlig att ersätta med annan whiskey.
  • Varje år säljs nästan åtta miljoner flaskor av whiskeymärket.

Den är perfekt till den som uppskattar en mild och orökt whiskey med mycket vanilj- och honungssmak. Också ett bra val för den som har lite svårt för kraftfull whisky och som vill prova något annorlunda. Irländsk whiskey är ofta en inkörsport till andra sorter och Tullamore D.E.W. är en av de bästa dörröppnarna.

Tullamore D.E.W är ett av irländsk whiskeys flaggskepp och i hög grad den whiskey som fört den irländska traditionen vidare. I åtskilliga konsumenttester har den år efter år klarat sig avsevärt bättre än de stora skotska märkena. Tullamore D.E.W 12 Years Old är banérskeppet i Tullamores armada. Den blandas i små batcher av fat som vilat i minst 12 år i lagerhusen i Midleton. Faten har tidigare innehållit bourbonwhiskey, men också portvin och sherry. Precis som sina yngre syskon är 12 YO trippeldestillerad, detta tillsammans med den långa lagringen gör den till den mjukaste och mest finstämda i serien.

Inspiration