en brasiliensk flagga

Brasilien

Sockerörsbaserad sprit från Brasilien kallas "cachaça" (uttalas ka-SHAH-sa). Cachaça är en destillerad spritdryck som tillverkas genom jäsning och destillation av sockerrörsjuice. Den har en lång historia i Brasilien och är en viktig ingrediens i många traditionella brasilianska cocktails, särskilt den välkända caipirinha.

Historia

Cachaça har sitt ursprung i Brasilien och kan spåras tillbaka till kolonialtiden då sockerrörsplantager var vanliga. Under den tiden användes sockerrörsjuice som en biprodukt från sockerproduktionen för att producera cachaça. Ursprunget till ordet "cachaça" är lite omtvistat, men det föreslås att det kan ha kommit från en portugisisk term som användes för att beskriva den tidiga processen att destillera sockerrörsjuice, "cagaça", vilket betyder "dålig vattenkälla".

Cachaça var ursprungligen en dryck som var förknippad med lägre samhällsklasser i Brasilien, men det har sedan dess blivit en mycket populär och högt respekterad spritdryck. Idag finns det många kvalitetscachaças som är väl ansedda både i Brasilien och internationellt.

Den används i en mängd olika cocktails, men den mest kända är caipirinha, som består av cachaça, lime, socker och is. Caipirinha är Brasiliens nationalscocktail och är mycket populär runt om i världen.

Cachaça har också fått skyddad ursprungsbeteckning i Brasilien, vilket innebär att endast cachaça som är tillverkad här får bära detta namn. Det finns olika typer och kvaliteter av cachaça, inklusive vit (oumbärlig), lagrad (envelhecida) och extra lagrad (extra envelhecida), och de skiljer sig åt i smakprofil och åldringsprocess.

Sprit från Brasilien