en affär i paris med en skylt om cognac

Frankrike

Spritens historia i Frankrike är rik och mångfacetterad, och landet är känt för sin produktion av en mängd olika typer av spritsorter av hög kvalitet. Här är en översikt över spritens historia i Frankrike och några av de mest kända sorterna:

Cognac

Cognac är en prestigefylld fransk brandy som tillverkas i Cognac-regionen i sydvästra Frankrike. Den tillverkas huvudsakligen av destillerad vitvin som åldras i ekfat i minst två år (för VS, Very Special) och upp till flera decennier (för XO, Extra Old). Cognac är känt för sin komplexa smakprofil med inslag av frukt, kryddor och ekfat.

Armagnac

Armagnac är en annan typ av fransk brandy som likt cognac destilleras från vin, men den tillverkas i Armagnac-regionen i sydvästra Frankrike. Armagnac har en unik smakprofil med inslag av torkad frukt, nötter och kryddor. Det anses vara en av de äldsta spritsorterna i världen och har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet.

Absint

Absint är en stark örtlikör som traditionellt tillskrivs Frankrike, även om dess ursprung är omtvistat. Absint har en anisliknande smak och en karakteristisk grön färg. Den var mycket populär under 1800-talet och tidigt 1900-tal och ansågs ha hallucinogena effekter på grund av sitt höga alkoholinnehåll och innehållet av ämnet tujon. Det är numera tillåtet i de flesta länder med viss reglering.

Calvados

Calvados är en äppelbrandy som tillverkas i Normandie-regionen i norra Frankrike. Den görs genom att destillera äppelcider och sedan åldras den i ekfat. Calvados har en fruktig smakprofil med inslag av äpplen och trä.

Chartreuse

Chartreuse är en örtlikör som produceras av kartusianmunkar i klostret Grande Chartreuse i Alperna. Det finns två huvudvarianter, grönt och gult, med den gröna som är mest känd. Den gröna Chartreuse innehåller en hemlig blandning av örter och är känd för sin komplexa smak.

Dessa är bara några exempel på de många spritsorter som produceras och konsumeras i Frankrike. Landet har en lång tradition av spritproduktion och är känd för att producera några av världens mest ansedda och högkvalitativa spritsorter.

Sprit från Frankrike