ett grekiskt tempel

Grekland

Grekland har en lång historia när det gäller alkoholproduktion, inklusive olika spritsorter. Här är en översikt över Greklands sprittraditioner, dess historia och några av de kända spritsorterna:

Ouzo

Ouzo är en av de mest kända och traditionella spritsorterna i Grekland. Den är känd för sin anisliknande smak och klarvita färg. Ouzo destilleras från alkohol och tillsätts anisfrön och andra kryddor. Det serveras oftast som en aperitif och späds ut med vatten, vilket resulterar i en mjölkaktig vit vätska på grund av emulgeringen av oljor från anisfröna.

Tsipouro (Raki)

Tsipouro är en annan traditionell grekisk spritsort som liknar ouzo, men den har en högre alkoholhalt och är ofta klar eller i en mildare färg. Tsipouro destilleras oftast från vinrester och tillsätts ibland kryddor som anis eller fänkål. Den är populär i olika regioner i Grekland och serveras ofta som en aperitif eller en digestif.

Metaxa

Metaxa är en unik grekisk spritsort som är en blandning av brandy och muscatvin. Den skapades av Spyros Metaxas år 1888 och är känd för sin komplexa smakprofil med inslag av torkad frukt, honung och kryddor. Metaxa kommer i olika åldersklasser och används ofta som en digestif.

Mastic Liqueur (Mastiha)

Denna unika likör tillverkas från mastic, en kåda som utvinns från pistaciaträd som växer på ön Chios i Grekland. Mastic likör har en söt och harpiksaktig smak och används ofta som en ingrediens i cocktails eller som en digestif.

Sprit från Grekland