en palm i mexico mot en vägg

Mexiko

Mexikos historia när det gäller sprit är rik och mångfacetterad. Landet är känt för sina traditionella spritsorter och har haft en betydande påverkan på den globala alkoholkulturen. Här är en översikt över Mexikos historia i samband med sprittillverkning:

Pulque

Pulque är en traditionell mexikansk alkoholdryck som har sina rötter i aztekisk och pre-spanska kulturer. Den tillverkas genom fermentering av sav från agaveväxter, särskilt agave maguey. Pulque var en viktig del av det aztekiska samhället och användes i religiösa ceremonier.

Tequila

Tequila är en av Mexikos mest kända och internationellt erkända spritsorter. Den är tillverkad av agaveväxten, främst av typen Agave tequilana, även känd som blå agave. Tequila kan antingen vara 100% agave eller en blandning med andra sockerarter. Den destilleras och åldras i ekfat, vilket ger den sin karakteristiska smak. Tequila är känd för sin roll i klassiska cocktails som Margarita och Tequila Sunrise.

Mezcal

Mezcal är en annan mexikansk spritsort som tillverkas av olika agavearter. Till skillnad från tequila är mezcal generellt mer mångsidig och kan tillverkas i olika regioner i Mexiko. Den har en rökig och komplex smakprofil som kommer från traditionell produktion där agavehjärtat rostas i jordugnar innan destillering. Mezcal har blivit alltmer populär internationellt och finns i olika stilar och åldrandealternativ.

Sotol

Sotol är en mindre känd mexikansk sprit som tillverkas av plantan Dasylirion, som är besläktad med agave. Den produceras främst i norra Mexiko och har en smakprofil som liknar tequila och mezcal. Sotol har börjat vinna internationell uppmärksamhet som en del av Mexikos sprittradition.

Rom och öl

Utöver sina inhemska spritsorter har Mexiko också en växande rom- och ölproduktion. Många destillerier i landet producerar rom, och det finns flera bryggerier som har specialiserat sig på öl, inklusive ljusa öl och hantverksöl.

Mexikos alkoholkultur har rötter i antika traditioner och har utvecklats över århundradena. De olika spritsorterna och dryckerna har blivit en viktig del av den mexikanska kulturen och används i många olika sammanhang, från traditionella festligheter till moderna cocktailbarer runtom i världen.

Sprit från Mexiko