flaskor på en barhylla

Likör

Introduktion till likörer

Likörer är en omistlig del av dryckeshistorien. Det är likörer som är själva accenten i tusentals drinkar och cocktails. Genom historien har de använts till allehanda ting från afrodisiaka och svartkonst till att bota åkommor som krånglande kärleksliv, hjärtsvikt och till och med alkoholism. Numera är dem dryckesvärldens smågodis, det där lilla som sätter piff och ger smaklökarna en behaglig fruktstund.

Historia

Likör är en spritdryck som smaksatts med bär, örter eller frukter. Inte sällan är recepten mycket gamla och väl bevarade hemligheter. Man vet att italienska munkar framställde dem redan på 1300-talet, och de äldsta recepten kan leta sig ännu längre tillbaka i tiden. Den historiska var dock ingen njutningsdryck utan örtmedicin som tidens lärde, munkar och apotekare, blandade vid kloster och universitetens medicinutbildningar. Det äldsta kända likörreceptet är den cognacsbaserade likören Bénédictine som finns i en avskrift från 1510, men många av dagens är mycket gamla, som till exempel  Chartreuse som är över 400 år.

Likörer i Sverige

Den första som omnämns i Sverige är Parfait d´amour, som dracks vid Kung Adolf Fredriks hov 1765. Mot slutet av 1700-talet blev den högsta mode i de övre samhällsskikten och i Bellmans diktning mot slutet av århundradet nämns många importerade likörer. En verklig folkdryck blev dock inte den förrän efter andra världskriget i och med Systembolagets utbyggnad. I 50- och 60-talshemmen avslutades ofta en middag med ett litet glas. Det blev även en dryck som damer föredrog när herrarna tog sig en grogg. I dag har likör som avec förlorat den självklara roll den hade för ett par decennier sedan. Ett glas whisky, grappa eller calvados har alltsomoftast tagit över drinkbrickan.

Olika sorter

Det finns ett oräkneligt antal och avgränsningarna är svåra. Det går inte att dra en skarp gräns mellan vad som är likör, smaksatt sprit, kryddat vin och andra ört- och fruktbaserade spritdrycker. Generellt har likör mer sötma och oftare frukt och bär som huvudsaklig smakgivare, men det förekommer mängder med smaksättningar med allehanda kryddor, rötter, frön, kaffe, blommor, bark, grädde med mera. Framställningsmetoden är vanligen infusion, det vill säga att huvudingredienserna får dra i vatten eller sprit innan alkohol, socker och andra kryddor tillsätts.

Kaffebaserade hot shots

Mycket populär på senare år har kaffebaserade hot shots blivit. En hot shot blandas av likör, kaffe och vispad grädde. Den skapades av bartendern Bosse Bergström under svenska mästerskapen i Longdrinks på Svenska Mässan i Göteborg 1988. Tävlingen arrangerades av Löfbergs Lila. Hot shots är en av mycket få svenska drinkar som har spridits över hela världen.

Användning av likörer

Likör kan användas till mycket men gör sig oftast bäst som drinktillbehör eller som en god dryck till desserter – prova till exempel att slå lite varm Cointreau över en vaniljglass. Många spritsorter som vodka, vit rom och enklare ginsorter har i sig ganska rena och anonyma smaker, men med några centiliter kan smakupplevelsen förändras radikalt. Det är tack vare den mängd som en bartender kan laborera med som nya innovativa cocktails skapas. Mångfalden av likörer är en guldgruva för experiment och drinkutveckling. Många kan självklart också njutas som de är. I flera fall är en likör som mest njutbar om den serveras kall. Likör och rumstemperatur är sällan en bra kombination.

Likör