Cointreau

en flaska cointreau likör

Cointreau

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan jordig karaktär. Pomerans och grapefrukt är framträdande liksom en nötig mandelaktig nyans. Smaken fyller gommen med apelsinblommor och en rund honungssöt känsla. Apelsin är dominerande med en torr närmast päronaktig ton i eftersmaken.

Hur uttalas Cointreau? Kan du inte franska och är osäker på uttalet. Inga problem. Bara säg Koantrå!

Betyg (23 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
609
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Likör
Producent
Rémy Cointreau Group

Om Cointreau

Det finns många hemligheter i dryckesvärlden, men knappast någon så väl bevarad som bröderna Cointreaus gamla 1800-tals recept på fransk apelsinlikör. I dag är Cointreau en del av den franska folksjälen, en omistlig klassiker på krogar och barer över hela världen och en apelsinlikör som inte liknar någon annan.

Cointreau får sin alldeles speciella bittersyrliga och eldiga sötma från mycket noggrant utvalda apelsiner. Utavlet av apelsiner bygger på idén om balansen mellan söta och bittra apelsiner. Till stor del kommer dessa från bolagets egna odlingar på Haiti, men också från spanska och brasilianska odlingar. I receptet ingår både mogna och omogna apelsiner. Till skillnad från andra likörer använder Cointreau inte bara apelsinfrukten utan även oljor, blommor och blad från apelsinträden, vilket sägs vara en del av hemligheten. Noggrannheten och omsorgen är rigorös. Frukterna handplockas och skalas manuellt, där skal från vissa apelsiner torkas i solen medan andra genomgår andra processer. Receptet är näst intill en statshemlighet och besökare på destilleriet i Angers äger bara tillträde till delar av anläggningen. Den unika smaken är till stor del en följd av maceration, vilket innebär apelsinskalen får dra i alkohol där smakerna långsamt kommer fram och gifter sig med varandra innan essensen så småningom destilleras i kopparpannor.

Cointreau är en helt kristallklar likör, vilket väckte sensation när den introducerades för snart 150 år sedan. 1999 invigdes ett museum i Angers där man mycket stolt berättar allt om den berömda drycken – utom receptet.

Cointreau skapades 1875 av Eduardo Cointreau, son till grundaren Eduardo-Jean Cointreau. Édouard börjar arbetet med att ta fram Cointreau för att först 10 år senare, 1885, vara färdig. 1889 vinner de pris för likören. Så snart som tre år senare fick den nya likören en guldmedalj vid världsutställningen i Paris och berömmelsen tog fart. I dag säljs Cointreau till nästan samtliga världens länder och långt över 95 procent av produktionen exporteras.

  • Den karaktäristiska bruna fyrkantiga flaskan togs fram redan 1875 inför världsutställningen i Paris
  • Cointreau är en omistlig drinkingrediens i drinkar som Cosmopolitan och Margarita och många andra klassiker
  • Dryckesindustrins första reklamfilm gjordes 1899 av Cointreau blott tre år efter den att den rörliga filmen uppfunnits
  • På 60-talet var James Bond Cointreaus ansikte i reklamen

Cointreau produceras av det franska företaget Rémy Cointreau Group, som är en global ledare inom premium- och lyxvarubranschen. Rémy Cointreau grundades år 1724 av Rémy Martin i staden Cognac, Frankrike, och är en av de äldsta och mest respekterade spritproducenterna i världen.

Rémy Cointreau Group är känd för sin enastående hantverksskicklighet och dedikation till att skapa högkvalitativa alkoholdrycker. Förutom Cointreau, som är deras mest välkända produkt, tillverkar de också andra internationellt kända varumärken som Rémy Martin Cognac, Mount Gay Rum, och Bruichladdich Scotch Whisky, bland andra.

Företaget strävar efter att upprätthålla en hög standard för kvalitet och innovation i alla sina produkter och är dedikerade till att bevara sitt arv av hantverksskicklighet och tradition samtidigt som de möter de moderna kraven och trenderna inom dryckeskulturen.

Rémy Cointreau Group har en stark global närvaro och fortsätter att vara en ledande aktör på marknaden för premium- och lyxvaror med sin imponerande portfölj av välkända varumärken. De mest kända varumärkena är till exempel Rémy Martin, Cointreau, The Botanist, Metaxa, St-Rémy brandy och Bruichladdich Single Malt Whisky.

Inspiration