Licor 43 Horchata

licor 43 horchata flaska

Licor 43 Horchata

Spröd, söt smak av jordmandel, kryddor och citrus från Medelhavet. Serveras: Kyld, lätt skakad, över is. Den lätta, krämiga likören är laktosfri och har en alkoholhalt om 16%. I smaken finner man söta toner av jordmandel, kryddor och citrus från Medelhavet.

Licor 43 Horchata är stöpt ur spansk tradition och sprudlar av spansk pasión. Skaka den vackra, pärlemorskimrande, kylda flaskan långsamt och häll upp i ett glas med is. Njut av stunden och njut av livet! ¡Olé!

Betyg (7 röster)
3
Skriv ut
Art. nr.
80033
Storlek
70 cl
Alkohol
16 %
Land/Område
Spanien
Typ
Likör
Producent
Licor 43

Drycken är inspirerad av Horchata, Spaniens nationaldryck. Den har sitt ursprung i forna Egypten där jordmandeln var en av de första grödorna som exporterades. Jordmandeln kunde även återfinnas i vaser i de egyptiska faraonernas gravar. Araberna förde plantor till Spanien under det Moriska kungadömet och Valencia, med dess bördiga jord och strålande sol, blev centrum för att producera Horchata.

Om Horchata

Horchata är Spaniens nationaldryck. Denna uppfriskande dryck görs av jordmandel blandad med socker och är smaksatt med kanel samt citron. Jordmandeln är egentligen ett frö som, när man äter det, smakar som en blandning mellan kokos och mandel. Jordmandeln blir allt mer vanlig inom hälsokosten då den är rik på järn, kalium, magnesium samt Vitamin C och E.

Producent Licor 43

Många berömda likörer har en fascinerande historia som ofta går långt tillbaka i tiden till någon kufisk munk vid något bortglömt kloster, eller förirrar den sig djupt in i antikens väl bevarade hemligheter – den spanska likören Licor 43 är inget undantag.

När romarna 209 före Kristus intog Cartagena i södra Spanien träffade de på en söt, citrusdoftande sprit som var mycket populär i staden. Likören sades ha fantastiska, närmast ockulta egenskaper. Romarna tyckte mycket om den men dess märkliga förmågor gjorde dem misstänksamma och de förbjöd den – vilket då som nu är det bästa som kan hända om något ska bli populärt. Likören spreds i lönn, från mun till mun och var snart omtyckt i hela det romerska riket.

För att göra historien ännu bättre gick naturligtvis receptet i arv, från far till son genom seklen. Ända fram till 1924 då familjen Zamora köpte det och började tillverka den gamla likören. Familjen Zamora passade också på att byta namn till Cuaranta Y tres, spanska för 43, efter de 43 ingredienser som ingår i receptet.

Än i dag tillverkas Licor 43 av familjen Zamora i Cartanega och endast tre personer känner till det exakta receptet: vanilj, citrus och lokala örter är egentligen det enda som medges. Licor 43 är en storartad försäljningssuccé som har en självklar plats i nästan alla barer i världen. Få andra likörer är lika användbara i såväl kalla som varma drinkar och för många bartenders är Licor 43 lika omistlig som salt och peppar för en kock.

Licor 43 har en söt lite kryddig vaniljsmak med inslag av apelsin, citrus och medelhavsörter. Den kan självfallet drickas som den är men är i första hand en suverän drinkingrediens. Drick den exempelvis som Hot Shot eller helt enkelt i en kopp rykande hett kaffe – Spanish Coffee.

LICOR43.COM

LICOR 43 - HOT SHOT / INSPIRATION

LICOR 43 - YOUTUBE

LICOR 43 - FACEBOOK

LICOR 43 - INSTAGRAM

Produkter från Licor 43