Många berömda likörer har en fascinerande historia som ofta går långt tillbaka i tiden till någon kufisk munk vid något bortglömt kloster, eller förirrar den sig djupt in i antikens väl bevarade hemligheter – den spanska likören Licor 43 är inget undantag.
När romarna 209 före Kristus intog Cartagena i södra Spanien träffade de på en söt, citrusdoftande sprit som var mycket populär i staden. Likören sades ha fantastiska, närmast ockulta egenskaper. Romarna tyckte mycket om den men dess märkliga förmågor gjorde dem misstänksamma och de förbjöd den – vilket då som nu är det bästa som kan hända om något ska bli populärt. Likören spreds i lönn, från mun till mun och var snart omtyckt i hela det romerska riket.
För att göra historien ännu bättre gick naturligtvis receptet i arv, från far till son genom seklen. Ända fram till 1946 då familjen Zamora köpte det och började tillverka den gamla likören. Familjen Zamora passade också på att byta namn till Cuaranta Y tres, spanska för 43, efter de 43 ingredienser som ingår i receptet.
Än i dag tillverkas Licor 43 av familjen Zamora i Cartagena och endast tre personer känner till det exakta receptet: vanilj, citrus och lokala örter är egentligen det enda som medges. Licor 43 är en storartad försäljningssuccé som har en självklar plats i nästan alla barer i världen. Få andra likörer är lika användbara i såväl kalla som varma drinkar och för många bartenders är Licor 43 lika omistlig som salt och peppar för en kock.