Licor 43 Baristo

licor 43 baristo likör flaska

Licor 43 Baristo

Licor 43 Baristo är en elegant och söt likör med kaffetoner. Den kan drickas som den är tillsammans med is i ett tumblerglas, till en söt dessert, till kaffet, glassefterrätten eller tiramisun. Den är också mycket användbar som drinkingrediens i mängder med drinkar där inte minst Espresso Martini blivit mycket populär.

Licor 43 Baristo får sin smak genom att originalessencen till Licor 43 får macerera med kaffebönor under hela sex till nio månader. Kaffet kommer från Agaete Valley på Gran Canaria, som är en av de sista kaffeplantagerna i Europa. Här har kaffebönorna vuxit tillsammans med banan-, mango- och papayaträd i en mångfacetterad odlingsmiljö. Produktionen är mycket begränsad och kaffet, som får toner av choklad, exotiska frukter och citrus är ytterst exklusivt.

Betyg (13 röster)
3
Skriv ut
Art. nr.
84942
Storlek
70 cl
Alkohol
31 %
Land/Område
Spanien
Typ
Likör
Producent
Licor 43

Licor 43 Baristo har en klar och mörk bärnstensfärg med guldglänsande toner. I doften möter nyrostat kaffe, citrus, örter, vanilj och torkad frukt. I smaken kommer mer kaffetoner, söta citrusfrukter och vanilj.

Licor 43’s historia:

Det sägs att det var när romarna intog Cartagena 209 före Kristus som de träffade på en cistrusdoftande dryck som var mycket populär i staden. Den sades ha de mest undergörande egenskaper och kunde få både människor och gudar att förvandlas. Romarna blev förtjusta men misstänksamma av alla rykten så de valde att förbjuda den. Förbud var redan för 2000 år sedan ett utmärkt sätt att göra något populärt. Drycken började tillverkas i lönn och spred sig över hela det romerska riket. Recepten och kunskapen om hur den skulle beredas var naturligtvis mångfaldiga. 1946 köpte familjen Zamora loss ett urgammalt recept och började tillverka Cuaranta Y tres, Licor 43.

Producent Licor 43

Många berömda likörer har en fascinerande historia som ofta går långt tillbaka i tiden till någon kufisk munk vid något bortglömt kloster, eller förirrar den sig djupt in i antikens väl bevarade hemligheter – den spanska likören Licor 43 är inget undantag.

När romarna 209 före Kristus intog Cartagena i södra Spanien träffade de på en söt, citrusdoftande sprit som var mycket populär i staden. Likören sades ha fantastiska, närmast ockulta egenskaper. Romarna tyckte mycket om den men dess märkliga förmågor gjorde dem misstänksamma och de förbjöd den – vilket då som nu är det bästa som kan hända om något ska bli populärt. Likören spreds i lönn, från mun till mun och var snart omtyckt i hela det romerska riket.

För att göra historien ännu bättre gick naturligtvis receptet i arv, från far till son genom seklen. Ända fram till 1924 då familjen Zamora köpte det och började tillverka den gamla likören. Familjen Zamora passade också på att byta namn till Cuaranta Y tres, spanska för 43, efter de 43 ingredienser som ingår i receptet.

Än i dag tillverkas Licor 43 av familjen Zamora i Cartanega och endast tre personer känner till det exakta receptet: vanilj, citrus och lokala örter är egentligen det enda som medges. Licor 43 är en storartad försäljningssuccé som har en självklar plats i nästan alla barer i världen. Få andra likörer är lika användbara i såväl kalla som varma drinkar och för många bartenders är Licor 43 lika omistlig som salt och peppar för en kock.

Licor 43 har en söt lite kryddig vaniljsmak med inslag av apelsin, citrus och medelhavsörter. Den kan självfallet drickas som den är men är i första hand en suverän drinkingrediens. Drick den exempelvis som Hot Shot eller helt enkelt i en kopp rykande hett kaffe – Spanish Coffee.

LICOR43.COM

LICOR 43 - HOT SHOT / INSPIRATION

LICOR 43 - YOUTUBE

LICOR 43 - FACEBOOK

LICOR 43 - INSTAGRAM

Produkter från Licor 43