Luxardo Amaretto di Saschira

en flaska amaretto från luxardo

Luxardo Amaretto di Saschira

Amaretto är en omåttlig populär italiensk likör med många användningsområden. Allra vanligast är att dricka den på italienskt vis, ”frappé”, med massor av krossad is. Amaretto är omistlig i barskåpet och används till mängder av drinkar och cocktails. Likaså i bakverk och desserter. Bland annat spelar likören en huvudroll i det italienska kökets kungsdessert, Tiramisun. Luxardo Amaretto passar också mycket bra till kaffedrinkar, några centiliter i en rykande hett kopp kaffe lockar fram underbara smaker. Prova den också som sås till en vaniljglass eller som Amarettogrädde till exempelvis äppelpaj.

Luxardo Amaretto har en vacker mandelbrun färg och en omisskännlig doft av sötmandel, bittermandel, aprikos, björnklister och marsipan. Smaken är mycket söt med klassiska Amaretto-toner, karamell, och mild men distinkt mandel. Alltsammans insvept i elegant nötighet med en oljig och tät munkänsla. Eftersmaken är värmande, ljus sirap med vanilj, mandel och en lätt bitterhet.

Betyg (5 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
50662
Storlek
50 cl
Alkohol
24 %
Land/Område
Italien
Typ
Likör
Producent
Luxardo

Ursprung: Italien, Veneto, Torreglia
Råvara: Sädessprit, söt- och bittermandel, aprikoskärnor

Gott att veta
Amaretto är en sägenomspunnen likör och en del av den italienska folksjälen. Legenden berättar om målarstudenten Bernardino Luini – en elev till självaste Leonardo da Vinci. Som 1525 hade fått uppdraget att göra utsmyckningar till Jungfru Marias kapell i Saronno, nära den schweiziska gränsen i Lombardiet. Han behövde en modell och anlitade en ung änka som drev ett värdshus i staden. Enligt de flesta versioner blev kvinnan förälskad i målaren och för att förföra honom skänkte hon honom en bärnstensfärgad dryck gjord på brandy och aprikoskärnor. Kvinnans namn har försvunnit i historien, men en familj Reina gör anspråk och hänvisar till ett originalrecept som hittades i familjens gömmor på 1600-talet. Som så ofta finns det alternativa förklaringar till Amarettons ursprung. Bland annat menar familjen Lazzaroni, som tillverkar de berömda Lazzaroni-kakorna, att likören uppfanns i deras företag år 1851. Det kanske mest troliga ursprunget är nog den minst romantiska, att Amaretto som så många andra likörer helt enkelt uppkommit utifrån behovet att förbättra illasmakande sprit.

Kort om Luxardo
Luxardofamiljens historia är brutal och dramatisk. Den tar sin början 1817 när Girolamo Luxardo utsågs till kungadömet Sardiniens konsul över Dalmatien, som då tillhörde Österrike-Ungern. Familjen flyttade till staden Zara (Zadar idag) och Girolamos hustru Maria Canevari började tillreda en likör på sötsura Maraschinokörsbär som odlades i trakten. Giralomo tyckte att likören var så enastående god att han beslutade sig för att börja tillverka den kommersiellt.  1821 stod familjens destilleri klart och kort därpå var likören vida berömd, ändå upp i europeiska hovsalar. 1913 blomstrade verksamheten och familjen byggde ett nytt destilleri, ett imponerande byggnadskomplex som var ett av sin tids största destillerier i världen. Efter första världskriget tillföll Dalmatien det jugoslaviska kungadömet, förutom Zara som tack vare sin stora italienska befolkning förblev en italiensk enklav. Under andra världskriget var tyska styrkor förskansade i Zara och staden bombades hårt av de allierade. I ett förödande angrepp närmast totalförstördes destilleriet. Än värre blev de för familjen Luxardo efter krigsslutet då Zara anfölls av Titos partisaner. Den italienska befolkningen fördrevs eller mördades. Flera av Luxardos familjemedlemmar dränktes. Den enda överlevande brodern lyckades fly till Italien där han så småningom kunde bygga ett nytt destilleri och återuppta verksamheten.  I dag är Luxardo ett av världens mest kända dryckesvarumärken och man tillverkar en stor mängd likörer och andra produkter.

Amaretto kommer av ordet amaro som betyder bitter och syftar på smaken av bittermandel
På grund av den romantiska historien med målaren och hans modell kallas Amaretto för kärlekens likör
I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över
Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär)
Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
Amaretto är en av världens mest säljande likörer

Producent Luxardo

Det italienska varumärket Luxardo är känt över hela världen för körsbärslikören Maraschino, och för en mängd andra produkter. Familjeföretaget grundades för mer än 200 år sedan i den historiska staden Zara, (eller Zadar som den heter numera) i Dalmatien, som är en 60 mil lång kuststräcka med land och vackra öar utmed Adriatiska havets östra kust. Under den venetianska tiden var Zara huvudstaden i furstendömet Dalmatien. Sedan dess har Dalmatien tillhört Frankrike, Österrike och Italien, fram till 1947 då den italienska befolkningen fördrevs av partisaner och Dalmatien införlivades med det som skulle bli Jugoslavien.

Luxardos historia

År 1817 kom Girolamo Luxardo med sin familj till Zara som konsul för kungadömet Sardinien. Vid den tiden stod Dalmatien under Österrike-Ungern. I Dalmatien gjordes sedan medeltiden en körsbärslikör på de sötsura Maraschinobären. Hemma i köket tillverkade Girolamos hustru Maria Canevari en likör på dessa bär, enligt ett recept hon hade experimenterat sig fram till. Girolamo var så förtjust i likören att han insåg att det fanns affärsmöjligheter. Han beslutade sig för att skala upp verksamheten och grundade ett destilleri. År 1821 stod destilleriet klart. Luxardo hade rätt. Efter bara några år blev likören populär över hela Dalmatien och konsul Luxardo fick god hjälp med spridningen av sina konsulära vänner inom adeln och statens absoluta toppskick. Redan 1829 utsågs Luxardo till hovleverantör av kejsar Frans II av Österrike.

Ryktet om Luxardos kvalitet spreds alltmer och företaget tillverkade snart flera sorters likörer och handlade med konjak och viner. Maraschinolikören spreds snabbt till grannländerna och företetagets övriga produkter, som limoncello och andra fruktlikörer hängde med. Maraschinolikören blev en omistligt ingrediens, precis som cocktailbären den gjordes av, i många av 1800-talets drinkar i salonger och på barer i Europas storstäder, och ända bort till New Orleans och den amerikanska östkusten. År 1913 byggde, Michelangelo Luxardo, Girolamos barnbarn, en stor fabrik i Zara. Den var vid den tiden det största destilleriet i kejsardömet Österrike-Unger, och kanske till och med det största i Europa. Den ståtliga kontorsbyggnaden och familjen residens står alltjämt kvar vid hamnen i Zadar.

Som en följd av händelserna under första världskriget blev Zadar en italiensk enklav 1918, eftersom 85 procent av invånarna var av italienskt ursprung. Mot slutet av andra världskriget var tyska trupper förskansade i Zadar och staden bombades hårt av de allierade. Familjen Luxardos destilleri förstördes nästan helt. När tyskarna kapitulerat anföll Titos partisaner och den italienska befolkningen fördrevs eller dödades, bland dem flera av Luxardos familjemedlemmar, som dränktes av partisanerna.

De i familjen som lyckades fly till Italien lämnade allt de ägde bakom sig – förutom en planta av ett maraschinokörsbärsträd och familjereceptet. Destilleriet konfiskerades liksom alla tillgångar, och den nu sekelgamla likören var dödsdömd. Men 1947 lyckades den enda överlevande brodern Giorgio Luxardo återuppbygga destilleriet i Torreglia, en liten by strax utanför Padova i nordöstra Italien. Långsamt lyckades familjeföretaget resa sig igen, och några år in på 1950-talet stod åter Luxardos körsbärslikör i barer över hela världen. Av den enda plantan den flyende familjen sig ha fått med sig har det idag blivit över 22 000 körsbärsträd.

Luxardo idag

I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över. Bolaget ägs alltjämt av familjen och produktionsmetoderna och recepten är desamma som hemma i Maria Canevaris kök för mer än 200 år sedan. Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela verksamheten är samlad till anläggningen, från destillering i traditionella kopparpannor till lagring och buteljering. Den omfattande produktfloran med Maraschinolikör, Sambuca, Bitters, Amaretto och mycket annat exporteras till över 80 länder.