Ursprung: Italien, Veneto, Torreglia
Gott att veta
Det finns många teorier om när den första Limoncellon tillverkades i Italien. Luxardo använder ett gammalt familjerecept från 1905. Enligt en ofta berättad skröna tillreddes den första Limoncellon på ett gästgiveri på Capri, på vars bakgård Maria Antonia Farace odlade apelsiner och citroner, som hon använde till en välsmakande likör. Efter kriget öppnade hennes barnbarn en bar nära Axel Munthes villa där farmoderns gamla recept på citronlikör kom till heders. Det finns dock en lång rad andra berättelser som förlägger limoncellons vagga till platser som Sicilien, Apulien eller till Amalfikusten söder om Neapel där flera byar säger sig vara Limoncellons födelseplats. Även munkar och fiskare från södra Italien lär vilja ha ett ord med i diskussionen. Högst troligt är Limoncello betydligt äldre än de dryga hundra år som vanligen brukar hävdas. Att smaksätta sprit med socker och citrus är knappast en sentida uppfinning. Troligen kan man gå ända tillbaka till kapten Grogg och hans idé om att blanda citroner och sockervatten i sina sjömäns spritransoner. Citroner har högst troligt varit ett vedertaget sätt att dölja otrevligheter också i det italienska brännvinet. Sprit gjord på druvrester har en benägenhet att bli bitter och då är just socker och citrus ett utmärkt sätt att maskera smaker. Mot slutet av 1900-talet blev Limoncello en stor internationell succé och många producenter började kopiera likören. Därför infördes en ursprungsmärkning IGP, som bland annat förutsätter att Limoncello ska göras av citroner från Sorrento. Luxardos Limoncello utmärker sig genom sin mycket intensiva och rena citronsmak. Den görs uteslutande på solmogna citroner, socker och sädessprit, utan tillsatts av aromämnen, vilket innebär att likören innehåller naturliga oljor, som kan lägga sig som en lätt beläggning på insidan av flaskans hals. Beläggningen löses lätt upp om flaskan vänds upp och ned några gånger.
Kort om Luxardo
Luxardos historia börjar redan 1817 då Girolamo Luxardo skickades till Dalmatien och staden Zara (Zadar) som konsul för kungadömet Sardinien. I Dalmatien, i nuvarande Kroatien, gjordes sedan mycket länge en körsbärslikör på de sötsura Maraschinobären som odlades lite varstans. Girolamos hustru Maria Canevari började som andra husmödrar tillreda en likör på dessa bär. Det blev början till ett familjedestilleri och en dramatisk familjehistoria. Efter bara några år var likören så känd att den spreds långt utanför Dalmatien, till och med till hoven. 1913 byggde familjen en stor fabrik i Zara. Den var då en av de största spritfabrikerna i Europa och den stora byggnaden vid hamnen var ett mäktigt monument över framgången. Efter krigsslutet tillföll Dalmatien det nybildade Jugoslaviska kungadömet, med undantag för Zara och några mindre öar som blev en italiensk enklav. Under andra världskriget var tyska trupper förskansade till Zara och staden och destilleriet närmast totalförstördes av de allierades bombningar. Än värre blev det efter krigsslutet då jugoslaviska partisaner anföll Zara och den italienska befolkningen fördrevs eller mördades. Flera medlemmar ur familjen Luxardo dränktes och några lyckades fly till Italien. 1947 kunde den enda överlevande brodern bygga ett destilleri utanför Padova i Veneto där han kunde återuppta familjens verksamhet.
I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över
Limoncello är först och främst södra Italiens dryck
Luxardo tillverkar ett stort antal produkter, Maraschinolikör är den mest kända, men även, Sambuca, Bitters, Amaretto, Limoncello och mycket annat exporteras till över 80 länder
Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär)
Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
Kommentarer
När räknar ni med att denna åter finns i lager för beställning? MVH /mats
Halloj. Den kom in idag! Är beställningsbar om någon timma. /Jonas