Luxardo Maraschino Originale

Luxardo Maraschino Originale

Luxardo Maraschino Originale

Luxardo Maraschino är en världsberömd körsbärslikör som dricks med is till frukt eller glass, eller som serveras som avec. Den är omistlig i många drinkar, som till exempel Hemingways Daiquiris eller Aviations. Ett klassiskt användningsområde är som smaksättning i fruktsallader och i bakverk. Prova Maraschino till italiensk vaniljglass eller i en fruktcocktail med lättvispad grädde.

Luxardo Maraschino är en mycket söt körsbärslikör som görs av Maraskakörsbär. Doften är bärig med inslag av körsbär, bittermandel och nyklippt gräs. Smaken är bittersöt med toner av tallbarr, mynta och fruktiga körsbär. Där finns även örter och mandelmassa som övergår i en lång, söt och nötig eftersmak.

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
80738
Storlek
50 cl
Alkohol
32 %
Land/Område
Italien
Typ
Likör
Producent
Luxardo

Korta fakta
Ursprung: Italien, Veneto, Torreglia
Råvara: Maraskakörsbär, körsbärslöv
Gott att veta
Maraskakörsbär (Prunus cerasus) är ett surkörsbär som odlas i stora delar av Europa och som endast förekommer i odlad eller förvildad form. Bären är mindre och vekare än vanliga körsbärsträd och är i suraste laget för att äta färska. På bergssluttningarna i nordöstra Kroatien växer gott om Maraskaträd och här har man gjort likör på bären sedan medeltiden. Enligt legenden kommer receptet från munkar i staden Zaras kloster (dagens Zadar). Under 1600-talet blev Maraschino mycket populär och likören fick folkligt genomslag i Dalmatien som den kroatiska provinsen i nordöst kallas. Var och varannan husmor tillredde sin egen Maraschinolikör. En av dessa var Maria Canevari, som kommit till staden för att hennes make Girolamo Luxardo utsetts till sändebud för kungadömet Sardinien. Maria Canevari började tillreda en likör hemma i köket. Den blev början till familjen Luxardos långa era som dryckesproducent. Än i dag görs likören enligt samma familjerecept. De exakta ingredienserna är hemliga men den innehåller krossade bär, kärnor och löv från maraskaträdet. Luxardos Maraschino skiljer sig från nästan alla andra likörer eftersom den görs genom att körsbärssaften destilleras och att den sedan får mogna på fat av ask under två år. Maraschinoflaskan är numera ikonisk och berömd för sin bastflätning. Bakgrunden är att man från början ville undvika att flaskorna skulle gå sönder vid båttransporten mellan glasbruket i Murano och fabriken. Flaskorna flätas alltjämt för hand vid destilleriet i Torreglia utanför Padova.

Kort om Luxardo
Luxardo är ett världsberömt dryckesvarumärke som är känt för en lång rad likörer och andra produkter. De mest kända är Maraschinolikören liksom cocktailbären som företaget också säljer. Familjen Luxardo odlar egna körsbärsträd i tiotusentals på bergssluttningarna utanför Padova i norra Italien. Luxardos historia är dramatisk och brutal. Familjen byggde ett nytt stort destilleri i Zara 1913 – på sin tid ett av de största i världen – men detta totalförstördes av de allierades bombningar i slutskedet av andra världskriget då Zara var en italiensk enklav där tyska styrkor förskansats. Kort efter kriget anfölls Zara av jugoslaviska partisaner som under Titos ledning fördrev och mördade den italienska befolkningen. Flera av familjen Luxardos medlemmar dränktes och endast en bror kunde fly med sina närmaste. När de flydde fick han med sig en körsbärsplanta och receptet på familjens Maraschinolikör. De överlevande slog sig ner i Torreglia utanför Padova där man kunde återuppta verksamheten efter ett par år trots att man lämnat allt man ägde bakom sig. I dag är Luxardo känt i hela barvärlden, deras likör och cocktailbär anses vara de mest förnämliga till cocktails och longdrinks på toppbarer och stjärnrestauranger världen över.

Maraskakörsbär kallas också fågelbär eller surkörsbär
Luxardo är världens största producent av Marasko-Cocktailbär
Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
Att vira in flaskorna i bast var ett vanligt sätt att skydda dem vid de italienska glasbruken
Utöver Maraschino är Luxardo berömda för Amaretto, Limoncello, Sambuca, bitters, med flera drycker

Producent Luxardo

Det italienska varumärket Luxardo är känt över hela världen för körsbärslikören Maraschino, och för en mängd andra produkter. Familjeföretaget grundades för mer än 200 år sedan i den historiska staden Zara, (eller Zadar som den heter numera) i Dalmatien, som är en 60 mil lång kuststräcka med land och vackra öar utmed Adriatiska havets östra kust. Under den venetianska tiden var Zara huvudstaden i furstendömet Dalmatien. Sedan dess har Dalmatien tillhört Frankrike, Österrike och Italien, fram till 1947 då den italienska befolkningen fördrevs av partisaner och Dalmatien införlivades med det som skulle bli Jugoslavien.

Luxardos historia

År 1817 kom Girolamo Luxardo med sin familj till Zara som konsul för kungadömet Sardinien. Vid den tiden stod Dalmatien under Österrike-Ungern. I Dalmatien gjordes sedan medeltiden en körsbärslikör på de sötsura Maraschinobären. Hemma i köket tillverkade Girolamos hustru Maria Canevari en likör på dessa bär, enligt ett recept hon hade experimenterat sig fram till. Girolamo var så förtjust i likören att han insåg att det fanns affärsmöjligheter. Han beslutade sig för att skala upp verksamheten och grundade ett destilleri. År 1821 stod destilleriet klart. Luxardo hade rätt. Efter bara några år blev likören populär över hela Dalmatien och konsul Luxardo fick god hjälp med spridningen av sina konsulära vänner inom adeln och statens absoluta toppskick. Redan 1829 utsågs Luxardo till hovleverantör av kejsar Frans II av Österrike.

Ryktet om Luxardos kvalitet spreds alltmer och företaget tillverkade snart flera sorters likörer och handlade med konjak och viner. Maraschinolikören spreds snabbt till grannländerna och företetagets övriga produkter, som limoncello och andra fruktlikörer hängde med. Maraschinolikören blev en omistligt ingrediens, precis som cocktailbären den gjordes av, i många av 1800-talets drinkar i salonger och på barer i Europas storstäder, och ända bort till New Orleans och den amerikanska östkusten. År 1913 byggde, Michelangelo Luxardo, Girolamos barnbarn, en stor fabrik i Zara. Den var vid den tiden det största destilleriet i kejsardömet Österrike-Unger, och kanske till och med det största i Europa. Den ståtliga kontorsbyggnaden och familjen residens står alltjämt kvar vid hamnen i Zadar.

Som en följd av händelserna under första världskriget blev Zadar en italiensk enklav 1918, eftersom 85 procent av invånarna var av italienskt ursprung. Mot slutet av andra världskriget var tyska trupper förskansade i Zadar och staden bombades hårt av de allierade. Familjen Luxardos destilleri förstördes nästan helt. När tyskarna kapitulerat anföll Titos partisaner och den italienska befolkningen fördrevs eller dödades, bland dem flera av Luxardos familjemedlemmar, som dränktes av partisanerna.

De i familjen som lyckades fly till Italien lämnade allt de ägde bakom sig – förutom en planta av ett maraschinokörsbärsträd och familjereceptet. Destilleriet konfiskerades liksom alla tillgångar, och den nu sekelgamla likören var dödsdömd. Men 1947 lyckades den enda överlevande brodern Giorgio Luxardo återuppbygga destilleriet i Torreglia, en liten by strax utanför Padova i nordöstra Italien. Långsamt lyckades familjeföretaget resa sig igen, och några år in på 1950-talet stod åter Luxardos körsbärslikör i barer över hela världen. Av den enda plantan den flyende familjen sig ha fått med sig har det idag blivit över 22 000 körsbärsträd.

Luxardo idag

I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över. Bolaget ägs alltjämt av familjen och produktionsmetoderna och recepten är desamma som hemma i Maria Canevaris kök för mer än 200 år sedan. Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela verksamheten är samlad till anläggningen, från destillering i traditionella kopparpannor till lagring och buteljering. Den omfattande produktfloran med Maraschinolikör, Sambuca, Bitters, Amaretto och mycket annat exporteras till över 80 länder.

Inspiration