Korta fakta
Ursprung: Italien, Veneto, Torreglia
Råvara: Maraskakörsbär, körsbärslöv
Gott att veta
Maraskakörsbär (Prunus cerasus) är ett surkörsbär som odlas i stora delar av Europa och som endast förekommer i odlad eller förvildad form. Bären är mindre och vekare än vanliga körsbärsträd och är i suraste laget för att äta färska. På bergssluttningarna i nordöstra Kroatien växer gott om Maraskaträd och här har man gjort likör på bären sedan medeltiden. Enligt legenden kommer receptet från munkar i staden Zaras kloster (dagens Zadar). Under 1600-talet blev Maraschino mycket populär och likören fick folkligt genomslag i Dalmatien som den kroatiska provinsen i nordöst kallas. Var och varannan husmor tillredde sin egen Maraschinolikör. En av dessa var Maria Canevari, som kommit till staden för att hennes make Girolamo Luxardo utsetts till sändebud för kungadömet Sardinien. Maria Canevari började tillreda en likör hemma i köket. Den blev början till familjen Luxardos långa era som dryckesproducent. Än i dag görs likören enligt samma familjerecept. De exakta ingredienserna är hemliga men den innehåller krossade bär, kärnor och löv från maraskaträdet. Luxardos Maraschino skiljer sig från nästan alla andra likörer eftersom den görs genom att körsbärssaften destilleras och att den sedan får mogna på fat av ask under två år. Maraschinoflaskan är numera ikonisk och berömd för sin bastflätning. Bakgrunden är att man från början ville undvika att flaskorna skulle gå sönder vid båttransporten mellan glasbruket i Murano och fabriken. Flaskorna flätas alltjämt för hand vid destilleriet i Torreglia utanför Padova.
Kort om Luxardo
Luxardo är ett världsberömt dryckesvarumärke som är känt för en lång rad likörer och andra produkter. De mest kända är Maraschinolikören liksom cocktailbären som företaget också säljer. Familjen Luxardo odlar egna körsbärsträd i tiotusentals på bergssluttningarna utanför Padova i norra Italien. Luxardos historia är dramatisk och brutal. Familjen byggde ett nytt stort destilleri i Zara 1913 – på sin tid ett av de största i världen – men detta totalförstördes av de allierades bombningar i slutskedet av andra världskriget då Zara var en italiensk enklav där tyska styrkor förskansats. Kort efter kriget anfölls Zara av jugoslaviska partisaner som under Titos ledning fördrev och mördade den italienska befolkningen. Flera av familjen Luxardos medlemmar dränktes och endast en bror kunde fly med sina närmaste. När de flydde fick han med sig en körsbärsplanta och receptet på familjens Maraschinolikör. De överlevande slog sig ner i Torreglia utanför Padova där man kunde återuppta verksamheten efter ett par år trots att man lämnat allt man ägde bakom sig. I dag är Luxardo känt i hela barvärlden, deras likör och cocktailbär anses vara de mest förnämliga till cocktails och longdrinks på toppbarer och stjärnrestauranger världen över.
Maraskakörsbär kallas också fågelbär eller surkörsbär
Luxardo är världens största producent av Marasko-Cocktailbär
Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
Att vira in flaskorna i bast var ett vanligt sätt att skydda dem vid de italienska glasbruken
Utöver Maraschino är Luxardo berömda för Amaretto, Limoncello, Sambuca, bitters, med flera drycker