Ursprung: Italien, Veneto, Torreglia
Råvara: Sädessprit, anis, fläder och örter
Gott att veta
Det finns inte en italiensk bar eller restaurang som inte serverar Sambuca. Kort beskrivet är Sambuca en anislikör som görs genom infusion, vilket innebär att smakämnen från olika ingredienser urlakas i sprit. Anisbaserade likörer är vanliga runt medelhavet. Ouzo och raki är kända sedan länge och den italienska Sambucan är en del av samma tradition. Namnet Sambuca är delvis höljt i dunkel. Enligt en ofta berättad legend kommer det från frasen ”santa buca”, som betyder ”heligt hål”. Enligt berättelsen ska den allra första Sambucan ha gömts i ett hål i golvet i kapellet i Civitveccihia. En mer trolig förklaring är att den aniskryddade dryck som perserna kallade zammut är ursprunget, eller att namnet har med det latinska ordet för fläder sambucus att göra. Men det finns fler mer eller mindre fantasifulla förklaringar. När man började göra Sambuca i Italien vet man inte, även om det finns flera teorier om dess eventuella upphovsman. Troligen hänger ursprunget samman med destilleringskonstens utbredning och de vinbönder som kokade grappa på druvresterna. För att göra grappan, som ofta var av dålig kvalitet, mer drickbar så kryddades den med anis, stjärnanis och fläder. Den första kommersiella Sambucan gjordes av Luigi Manzi och började säljas 1851, men det var först kring mitten av 1900-talet man påbörjade tillverkning av Sambuca från mer neutral sädessprit och fler producenter fick ut sina varumärken på marknaden. I dag används åtskilliga recept och stilarna är många. Sambuca kan vara vit, röd eller nästan svart beroende på vilka typer av bär som används i smaksättningen. Sambuca sägs också, på mer eller mindre vetenskapliga grunder, ha dämpande effekt på hosta, förkylning och magåkommor. Luxardo tillverkar sin berömda Sambuca i traditionell vit stil genom infusion av grön siciliansk anis och fläderbär, den lagras sedan under sex månader på fat av finsk ask.
Kort om Luxardo
År 1817 skickades Girolamo Luxardo med sin familj till Dalmatien och staden Zara som konsul för kungadömet Sardinien. I Dalmatien gjordes sedan medeltiden en körsbärslikör på de sötsura Maraschinobären. Girolamos hustru Maria Canevari anammade seden och börja tillreda en likör på dessa bär. Girolamo blev så förtjust i den att han beslutade skala upp verksamheten och grundade ett destilleri som stod klart 1821. Efter bara några år var likören så känd att den spreds långt utanför Dalmatien. År 1913 byggde familjen Luxardo en stor fabrik i Zara. På sin tid var det ett av de största destillerierna i Europa. Mot slutet av andra världskriget totalförstördes destilleriet av de allierades bombningar av Zara, där tyska trupper var förskansade. Än värre blev det efter krigsslutet då jugoslaviska partisaner anföll Zara och den italienska befolkningen fördrevs eller mördades. Flera medlemmar ur familjen dränktes och några lyckades fly till Italien. 1947 kunde den enda överlevande brodern i familjen bygga ett destilleri utanför Padova i Veneto där han kunde återuppta familjens verksamhet. I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över. Antalet produkter är omfattande med Maraschinolikör som den mest kända, men även, Sambuca, Bitters, Amaretto och mycket annat exporteras till över 80 länder.
Sambuca är både en innedrink bland många unga italienare och en klassisk tradition bland äldre
I Italien hälls ofta Sambuca direkt i kaffet
Familjen Luxardo är berömd för sin likör på Maraschinokörsbär. Det sägs att familjen fick med sig en enda körsbärsplanta när de flydde. Av den har det i dag blivit 20 000 träd
Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär)
Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken