Fakta
- Kända ingredienser tre citrusfrukter, bittre curaçao-apelsiner, söta apelsiner och mandariner
- Ursprung Italien, Veneto, Torreglia
- Råvara Sädessprit
- Metod Macerering
Triple Sec såsom vi känner den gjordes första gången i Frankrike år 1834 av Jean Baptist Combier vid destilleriet i Saumur. Några decennier senare fick den en stor efterföljare i Cointreau. Men fransmännen var inte först att destillera apelsinskal, det gjorde holländarna redan på tidigt 1600-tal. Ursprunget var den karibiska ön Curaçao där européerna tidigt gjorde försök att plantera Sevilla-apelsiner. Detta misslyckades, frukterna blev små och bittra och definitivt inte söta och saftiga som i Europa. Så småningom kom man på att man kunde utvinna citrusolja ur skalen, och inte minst att man kunde destillera dem. Ostindiska handelskompaniet skeppade Curaçao-apelsiner till Rotterdam. I Holland var destilleringskonsten etablerad. Till och med anrika Cointreau kallades från början Curaçao Triple Sec.
Luxardo Triple Sec tillverkas genom kallinfusion i neutral vetesprit av tre typer av citrusskal från i huvudsak bittra Curaçao-apelsiner, söta europeiska apelsiner och tangerine. Efter infunderingen destilleras infusionen där endast mittdelen, det så kallade hjärtat, tas om hand. Hjärtat genomgår sedan en andra destillering. Ytterligare ingredienser används också som torkade apelsinblommor, rosmarin och citronverbena. Efter destilleringen filtreras destillatet, vattnas ner till 39 % och sötas.
Kort om Luxardo
Luxardo är en italiensk familj som har en 200-årig dramatisk historia. Den tar sin början 1821 då Girolamo Luxardo startar ett destilleri i staden Zara i dåvarande Dalmatien dit han kommit som konsul för kungadömet Sardinien. I Dalmatien växte mycket surkörsbär (Maraschino-bär) som husmödrarna sedan länge lät göra en populär likör av. Girolamos hustru Maria Caneva började också framställa en likör av bären. Girolamo blev stormförtjust och beslutade att bygga ett destilleri som stod klart 1821. Luxardos Maraschino-likör blev snabbt mycket omtalad och den skulle på kort tid få spridning långt utanför Dalmatien, ända upp i Europas hovsalar. Luxardos verksamhet blomstrade med körsbärslikören som flaggskepp. 1913 byggde familjen ett nytt destilleri i staden Zara. Det var imponerande byggnad som på sin tid var ett av världens största destillerier. Det stundade dock svåra tider. Vid första världskrigets slut tillföll Dalmatien det jugoslaviska kungadömet, men Zara förblev en italiensk enklav på grund av att det bodde så många italienare i staden. Under andra världskriget förskansades stora tyska truppstyrkor till Zara och staden bombades hårt. Under ett av dessa angrepp totalförstördes destilleriet. Efter krigsslutet anfölls Zara av jugoslaviska partisaner och ett folkmord genomfördes i staden. Alla italienare fördrevs eller mördades. Flera av Luxardos familjemedlemmar dränktes av Titos trupper. Den enda överlevande brodern lyckades fly till Norditalien där han 1947 kunde bygga ett nytt destilleri och återuppta familjeverksamheten. I flykten lyckades han få med sig en körsbärsplanta, den överlevde och har numera givit upphov till 20 000 träd vid destilleriet.
· Luxardo Triplum Triple Sec är en av få likörer som framställs genom destillation
· Enligt Luxardo har Triplum Triple Sec fått sitt namn från att det är tre citrussorter i receptet. Det är dock omtvistat, Triple kan också komma från att Triple Sec ursprungligen trippeldestillerades
· Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer Luxardo sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
· Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär) och familjens likörer exporteras till fler än 80 länder
· Vad som skiljer Triple Sec, Curaçao och apelsinlikör är omdiskuterat, det är i stort sett samma sak