Luxardo Triplum

luxardo triplum flaska

Luxardo Triplum

Triple Sec är en klassisk citruslikör med smak av apelsin. För en bartender är den omistlig i mängder av världsberömda drinkar. Triple sec ingår exempelvis i Margarita, Cosmopolitan, Singapore Sling och Mai Tai. Självklart går det alldeles utmärkt att njuta en Luxardo Triplum Triple Sec som den är med en isbit, eller till en citronsorbet, ambrosiakaka, eller hälla varm över vaniljglass. Luxardo rekommenderar den också till en White Lady med två delar gin (60 ml), en del Triplum (30) ml och 10 ml pressad citron.

Luxardu Triplum Triple Sec är krispig likör med kraftfulla citrustoner – tangerine och blodapelsin. Den har också blommiga inslag med en mild ton av kaprifol, rosmarin, citronverbena och apelsinblommor. Smaken är livligt citrussöt, blommig, fruktig, lätt parfymerad med en fyllig kropp. Över tid blir mandarintonerna dominerande och i eftersmaken kommer vanilj och mjölkchoklad.

Betyg
Skriv ut
Storlek
70 cl
Alkohol
39 %
Land/Område
Italien
Typ
Likör
Producent
Luxardo

Fakta

  • Kända ingredienser tre citrusfrukter, bittre curaçao-apelsiner, söta apelsiner och mandariner
  • Ursprung Italien, Veneto, Torreglia
  • Råvara Sädessprit
  • Metod Macerering

Triple Sec såsom vi känner den gjordes första gången i Frankrike år 1834 av Jean Baptist Combier vid destilleriet i Saumur. Några decennier senare fick den en stor efterföljare i Cointreau. Men fransmännen var inte först att destillera apelsinskal, det gjorde holländarna redan på tidigt 1600-tal. Ursprunget var den karibiska ön Curaçao där européerna tidigt gjorde försök att plantera Sevilla-apelsiner. Detta misslyckades, frukterna blev små och bittra och definitivt inte söta och saftiga som i Europa. Så småningom kom man på att man kunde utvinna citrusolja ur skalen, och inte minst att man kunde destillera dem. Ostindiska handelskompaniet skeppade Curaçao-apelsiner till Rotterdam. I Holland var destilleringskonsten etablerad. Till och med anrika Cointreau kallades från början Curaçao Triple Sec.

Luxardo Triple Sec tillverkas genom kallinfusion i neutral vetesprit av tre typer av citrusskal från i huvudsak bittra Curaçao-apelsiner, söta europeiska apelsiner och tangerine. Efter infunderingen destilleras infusionen där endast mittdelen, det så kallade hjärtat, tas om hand. Hjärtat genomgår sedan en andra destillering. Ytterligare ingredienser används också som torkade apelsinblommor, rosmarin och citronverbena. Efter destilleringen filtreras destillatet, vattnas ner till 39 % och sötas.

Kort om Luxardo

Luxardo är en italiensk familj som har en 200-årig dramatisk historia. Den tar sin början 1821 då Girolamo Luxardo startar ett destilleri i staden Zara i dåvarande Dalmatien dit han kommit som konsul för kungadömet Sardinien. I Dalmatien växte mycket surkörsbär (Maraschino-bär) som husmödrarna sedan länge lät göra en populär likör av. Girolamos hustru Maria Caneva började också framställa en likör av bären. Girolamo blev stormförtjust och beslutade att bygga ett destilleri som stod klart 1821. Luxardos Maraschino-likör blev snabbt mycket omtalad och den skulle på kort tid få spridning långt utanför Dalmatien, ända upp i Europas hovsalar. Luxardos verksamhet blomstrade med körsbärslikören som flaggskepp. 1913 byggde familjen ett nytt destilleri i staden Zara. Det var imponerande byggnad som på sin tid var ett av världens största destillerier. Det stundade dock svåra tider. Vid första världskrigets slut tillföll Dalmatien det jugoslaviska kungadömet, men Zara förblev en italiensk enklav på grund av att det bodde så många italienare i staden. Under andra världskriget förskansades stora tyska truppstyrkor till Zara och staden bombades hårt. Under ett av dessa angrepp totalförstördes destilleriet. Efter krigsslutet anfölls Zara av jugoslaviska partisaner och ett folkmord genomfördes i staden. Alla italienare fördrevs eller mördades. Flera av Luxardos familjemedlemmar dränktes av Titos trupper. Den enda överlevande brodern lyckades fly till Norditalien där han 1947 kunde bygga ett nytt destilleri och återuppta familjeverksamheten. I flykten lyckades han få med sig en körsbärsplanta, den överlevde och har numera givit upphov till 20 000 träd vid destilleriet.

·      Luxardo Triplum Triple Sec är en av få likörer som framställs genom destillation

·      Enligt Luxardo har Triplum Triple Sec fått sitt namn från att det är tre citrussorter i receptet. Det är dock omtvistat, Triple kan också komma från att Triple Sec ursprungligen trippeldestillerades

·      Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer Luxardo sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken

·      Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär) och familjens likörer exporteras till fler än 80 länder

·      Vad som skiljer Triple Sec, Curaçao och apelsinlikör är omdiskuterat, det är i stort sett samma sak

 

 

 

 

 

 

 

Producent Luxardo

Det italienska varumärket Luxardo är känt över hela världen för körsbärslikören Maraschino, och för en mängd andra produkter. Familjeföretaget grundades för mer än 200 år sedan i den historiska staden Zara, (eller Zadar som den heter numera) i Dalmatien, som är en 60 mil lång kuststräcka med land och vackra öar utmed Adriatiska havets östra kust. Under den venetianska tiden var Zara huvudstaden i furstendömet Dalmatien. Sedan dess har Dalmatien tillhört Frankrike, Österrike och Italien, fram till 1947 då den italienska befolkningen fördrevs av partisaner och Dalmatien införlivades med det som skulle bli Jugoslavien.

Luxardos historia

År 1817 kom Girolamo Luxardo med sin familj till Zara som konsul för kungadömet Sardinien. Vid den tiden stod Dalmatien under Österrike-Ungern. I Dalmatien gjordes sedan medeltiden en körsbärslikör på de sötsura Maraschinobären. Hemma i köket tillverkade Girolamos hustru Maria Canevari en likör på dessa bär, enligt ett recept hon hade experimenterat sig fram till. Girolamo var så förtjust i likören att han insåg att det fanns affärsmöjligheter. Han beslutade sig för att skala upp verksamheten och grundade ett destilleri. År 1821 stod destilleriet klart. Luxardo hade rätt. Efter bara några år blev likören populär över hela Dalmatien och konsul Luxardo fick god hjälp med spridningen av sina konsulära vänner inom adeln och statens absoluta toppskick. Redan 1829 utsågs Luxardo till hovleverantör av kejsar Frans II av Österrike.

Ryktet om Luxardos kvalitet spreds alltmer och företaget tillverkade snart flera sorters likörer och handlade med konjak och viner. Maraschinolikören spreds snabbt till grannländerna och företetagets övriga produkter, som limoncello och andra fruktlikörer hängde med. Maraschinolikören blev en omistligt ingrediens, precis som cocktailbären den gjordes av, i många av 1800-talets drinkar i salonger och på barer i Europas storstäder, och ända bort till New Orleans och den amerikanska östkusten. År 1913 byggde, Michelangelo Luxardo, Girolamos barnbarn, en stor fabrik i Zara. Den var vid den tiden det största destilleriet i kejsardömet Österrike-Unger, och kanske till och med det största i Europa. Den ståtliga kontorsbyggnaden och familjen residens står alltjämt kvar vid hamnen i Zadar.

Som en följd av händelserna under första världskriget blev Zadar en italiensk enklav 1918, eftersom 85 procent av invånarna var av italienskt ursprung. Mot slutet av andra världskriget var tyska trupper förskansade i Zadar och staden bombades hårt av de allierade. Familjen Luxardos destilleri förstördes nästan helt. När tyskarna kapitulerat anföll Titos partisaner och den italienska befolkningen fördrevs eller dödades, bland dem flera av Luxardos familjemedlemmar, som dränktes av partisanerna.

De i familjen som lyckades fly till Italien lämnade allt de ägde bakom sig – förutom en planta av ett maraschinokörsbärsträd och familjereceptet. Destilleriet konfiskerades liksom alla tillgångar, och den nu sekelgamla likören var dödsdömd. Men 1947 lyckades den enda överlevande brodern Giorgio Luxardo återuppbygga destilleriet i Torreglia, en liten by strax utanför Padova i nordöstra Italien. Långsamt lyckades familjeföretaget resa sig igen, och några år in på 1950-talet stod åter Luxardos körsbärslikör i barer över hela världen. Av den enda plantan den flyende familjen sig ha fått med sig har det idag blivit över 22 000 körsbärsträd.

Luxardo idag

I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över. Bolaget ägs alltjämt av familjen och produktionsmetoderna och recepten är desamma som hemma i Maria Canevaris kök för mer än 200 år sedan. Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela verksamheten är samlad till anläggningen, från destillering i traditionella kopparpannor till lagring och buteljering. Den omfattande produktfloran med Maraschinolikör, Sambuca, Bitters, Amaretto och mycket annat exporteras till över 80 länder.