Smaknot
Agitator Argument Sherry Butt doftar av subtil rökighet och inslag av torkad frukt, russin, apelsinblom och citronzest. Med luftning kommer mjukare toner, som smörkola och varm tjära. Smaken är rökig med en balanserad sötma där lätta toner av dadlar och torkat gräs kombineras med vanilj och en betagande knäckighet. Eftersmaken är avrundad och lång och klingar av i en elegant ton av mörka bär och söt torvrök.
Gott att veta
Att lagra whisky på sherryfat är whiskyvärldens Formel1. Det är dock en mycket liten del av all whisky som lagras på fat som tidigare innehållit sherry. Efterfrågan på sherryfat är betydligt större än tillgången, samtidigt som sherry inte längre är en lika populär dryck som den en gång varit. Fat som verkligen innehållit sherry en längre tid och inte bara smaksatts en kort period är en bristvara.
Sherryfat
Sherryfat kan sägas vara den moderna whiskyns ursprung. Sherryfaten kom in i whiskyindustrin i och med vinlusens härjningar på den europeiska kontinenten. På 1870-talet ödelades Europas vingårdar och vin och brandy försvann från barer och butiker i Storbritannien. Till en början hade vinlusen svårt att klättra över Pyrenéerna. Ner till Jerez i sydöstra Spanien – där man gör sherry – kom den egentligen aldrig. Där var dessutom lagerhusen välfyllda med mogen sherry och en ny jättemarknad öppnade sig.
Långlagring
Sherryn blev britternas substitut. Den importerades i fat och när dessa tömts och lagts på flaska var skottarna inte sena att ta hand om dem och fylla dem på destillerierna. Det är vid dessa år man upptäckte vad långlagring egentligen innbar för smakerna i en whisky. Tidigare hade man främst sett fat som en behållare och ett fraktkärl. Nu blev faten en del i själva smakutvecklingen. Sherryfat blev det allenarådande sättet att lagra whisky och kom att dominera den skotska whiskyindustrin ända in till andra halvan av 1900-talet då bourbonfaten gjorde sin entré.
I dag svarar sherryfaten för omkring 5 procent av all whiskylagring. Sherryfaten är dyra och används främst för att utveckla premiumprodukter. Smaken är beroende på sherrytyp. Olorososherry är vanligast, den ger mörk färg och dova smaktoner, som mörka bär, tobak, choklad och torkad frukt.
Vino de Naranja
Agitators Sherry Butt har dessutom fått ett spännande tillskott av smaker från fat som innehållit det söta andalusiska vinet Vino de Naranja. Det är ett spanskt ursprungsmärkt dessertvin som produceras i området kring Malaga och Huelva. Vino de Naranja görs på den vita druvan Zalema och smaksätts med apelsinskal, som under lång tid (flera år) får macerera i vinet.
Kort om Agitator
Agitator grundades i Arboga 2017 och whiskytillverkningen påbörjades året därpå. Bakom satsningen stod Nordic Whisky Capital, som är ett investmentbolag som investerar i whiskyrelaterade projekt. På kort tid har Agitator blivit Sveriges mest sålda whisky. Det som kännetecknar Agitator är en fascinerande idérikedom och experimentlust i jakten på smak. Man utmanar traditionella uppfattningar om vad som är whisky genom att använda sig av egna metoder och egna vägval. Man låter till exempel jästen arbeta hela 168 timmar, vilket tar mäsken långt in i den malolaktiska fasen där mängder med smakgivande ämnen bildas genom mjölksyrajäsning. Så långa jästider förekommer nästan aldrig i Skottland, endast Tomatin Distillery gör på samma sätt.
Vakuumdestillering är också en teknik som Agitator är mycket ensamma om. Att destillera i vakuum ger många fördelar, inte minst på grund av att man kan destillera vid lägre temperaturer, vilket gör att det åtgår mindre energi. Vakuumdestillering bidrar också till ett renare destillat. Även när det gäller fatarbetet är Agitator innovativa. Ett signum för destilleriet är lagring på kastanjefat liksom lagring på andra träslag, men också hur olika fattyper kombineras med varandra för att utveckla unika och egna smaker.
- Butt är en beteckning som anger att whiskyn är lagrad på de största tillåtna faten
- Det finns ett tiotal olika sherrytyper som används i whiskyindustrin, Oloroso är vanligast
- Svensk whisky svarar för cirka 12 % (i värde) av den singelmaltwhisky som säljs på Systembolaget
- Agitator har fyra pannor som tillsammans har en kapacitet på 500 000 liter lpa (litres pure alkohol) årligen
- Sverige är det land i världen som dricker mest rökig whisky per capita
- Destilleriansvarig är Oskar Bruno som blivit känd som en mycket ambitiös och skicklig destillatör
Kommentarer