Agitator Argument Sherry Butt

agitator röd etikett på en whiskyflaska

Agitator Argument Sherry Butt

Att kombinera sherryfat och rök kräver ett destillat som kan stå emot starka viljor. Risken är stor att det blir spretigt. Sherry och rök anses av många vara den mest sublima whiskystilen, svår att lyckas med, men fantastisk när balansnumret fungerar. Agitator Sherry Butt är en glansfull uppvisning i sherrybalans som dessutom kombineras med det söta andalusiska vinet Vino de Naranja, som tillför en behaglig apelsinton till whiskyn. Agitator Sherry Butt är en whisky som är tänkt att drickas som den är. Den har så många doft- och smaknyanser att den ska njutas långsamt. Prova den gärna som avslutning efter en bättre middag.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
84049
Storlek
70 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
Sverige
Typ
Maltwhisky
Producent
Agitator

Smaknot

Agitator Argument Sherry Butt doftar av subtil rökighet och inslag av torkad frukt, russin, apelsinblom och citronzest. Med luftning kommer mjukare toner, som smörkola och varm tjära. Smaken är rökig med en balanserad sötma där lätta toner av dadlar och torkat gräs kombineras med vanilj och en betagande knäckighet. Eftersmaken är avrundad och lång och klingar av i en elegant ton av mörka bär och söt torvrök.

Gott att veta

Att lagra whisky på sherryfat är whiskyvärldens Formel1. Det är dock en mycket liten del av all whisky som lagras på fat som tidigare innehållit sherry. Efterfrågan på sherryfat är betydligt större än tillgången, samtidigt som sherry inte längre är en lika populär dryck som den en gång varit. Fat som verkligen innehållit sherry en längre tid och inte bara smaksatts en kort period är en bristvara.

Sherryfat

Sherryfat kan sägas vara den moderna whiskyns ursprung. Sherryfaten kom in i whiskyindustrin i och med vinlusens härjningar på den europeiska kontinenten. På 1870-talet ödelades Europas vingårdar och vin och brandy försvann från barer och butiker i Storbritannien. Till en början hade vinlusen svårt att klättra över Pyrenéerna. Ner till Jerez i sydöstra Spanien – där man gör sherry – kom den egentligen aldrig. Där var dessutom lagerhusen välfyllda med mogen sherry och en ny jättemarknad öppnade sig.

Långlagring

Sherryn blev britternas substitut. Den importerades i fat och när dessa tömts och lagts på flaska var skottarna inte sena att ta hand om dem och fylla dem på destillerierna. Det är vid dessa år man upptäckte vad långlagring egentligen innbar för smakerna i en whisky. Tidigare hade man främst sett fat som en behållare och ett fraktkärl. Nu blev faten en del i själva smakutvecklingen. Sherryfat blev det allenarådande sättet att lagra whisky och kom att dominera den skotska whiskyindustrin ända in till andra halvan av 1900-talet då bourbonfaten gjorde sin entré.

I dag svarar sherryfaten för omkring 5 procent av all whiskylagring. Sherryfaten är dyra och används främst för att utveckla premiumprodukter. Smaken är beroende på sherrytyp. Olorososherry är vanligast, den ger mörk färg och dova smaktoner, som mörka bär, tobak, choklad och torkad frukt.

Vino de Naranja

Agitators Sherry Butt har dessutom fått ett spännande tillskott av smaker från fat som innehållit det söta andalusiska vinet Vino de Naranja. Det är ett spanskt ursprungsmärkt dessertvin som produceras i området kring Malaga och Huelva. Vino de Naranja görs på den vita druvan Zalema och smaksätts med apelsinskal, som under lång tid (flera år) får macerera i vinet.

Kort om Agitator

Agitator grundades i Arboga 2017 och whiskytillverkningen påbörjades året därpå. Bakom satsningen stod Nordic Whisky Capital, som är ett investmentbolag som investerar i whiskyrelaterade projekt. På kort tid har Agitator blivit Sveriges mest sålda whisky. Det som kännetecknar Agitator är en fascinerande idérikedom och experimentlust i jakten på smak. Man utmanar traditionella uppfattningar om vad som är whisky genom att använda sig av egna metoder och egna vägval. Man låter till exempel jästen arbeta hela 168 timmar, vilket tar mäsken långt in i den malolaktiska fasen där mängder med smakgivande ämnen bildas genom mjölksyrajäsning. Så långa jästider förekommer nästan aldrig i Skottland, endast Tomatin Distillery gör på samma sätt.

Vakuumdestillering är också en teknik som Agitator är mycket ensamma om. Att destillera i vakuum ger många fördelar, inte minst på grund av att man kan destillera vid lägre temperaturer, vilket gör att det åtgår mindre energi. Vakuumdestillering bidrar också till ett renare destillat. Även när det gäller fatarbetet är Agitator innovativa. Ett signum för destilleriet är lagring på kastanjefat liksom lagring på andra träslag, men också hur olika fattyper kombineras med varandra för att utveckla unika och egna smaker.

  • Butt är en beteckning som anger att whiskyn är lagrad på de största tillåtna faten
  • Det finns ett tiotal olika sherrytyper som används i whiskyindustrin, Oloroso är vanligast
  • Svensk whisky svarar för cirka 12 % (i värde) av den singelmaltwhisky som säljs på Systembolaget
  • Agitator har fyra pannor som tillsammans har en kapacitet på 500 000 liter lpa (litres pure alkohol) årligen
  • Sverige är det land i världen som dricker mest rökig whisky per capita
  • Destilleriansvarig är Oskar Bruno som blivit känd som en mycket ambitiös och skicklig destillatör

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.