Agitator Argument Småfat

en flaska whisky med grå etikett

Agitator Argument Småfat

Agitators Argumentserie består av spännande whisky där man utforskar innovativa sätt att tillverka och lagra whisky. Serien vänder sig till whiskyintresserade som vill uppleva nya sidor av sitt intresse, men också till alla som vill prova något annorlunda och gott. Argument Småfat är en blandning av fattyper där varje fattyp bidrar till en balanserad whiskyupplevelse och en ny och oväntad twist. Småfat är i allra högsta grad en ”sipping-dram” tänkt att njutas som den är, kanske med en isbit om man så vill, i ett litet tulpanformat whiskyglas.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
40415
Storlek
70 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
Sverige
Typ
Maltwhisky
Producent
Agitator

Smaknot

Agitator Argument Småfat har en elegant och nyanserad doft med rökighet, inslag av vanilj, smörkola, röda äpplen, banan och torrt läder. Där finns också ananas, salmiak och marshmallows. I smaken bidrar Islayfaten med distinkta röktoner, en finstämd sälta och söta charkuteritoner, medan sherry- och kastanjefaten skjuter till fruktighet, röda äpplen, smågodis och en torr kryddig strävhet. Eftersmaken ligger kvar med torvrök och en omfamnande maltsötma innan den klingar av med lätta inslag av saltlakrits och ek.

Gott att veta

Argument Småfat är lagrad på så kallade quarter casks. Det är fat som ursprungligen var en fjärdedels butt, det vill säga 125 liter. I dag är quarter cask vanligen, som i Agitators fall, 130 liter. Att lagra whisky på småfat har många fördelar. I den tidiga whiskyhistorien lagrades merparten av whisky på små fat och kaggar. Sådana var betydligt lättare att transportera och frakta, och inte minst gömma undan om någon nyfiken skatteinspektör skulle dyka upp på ett oväntat besök.

Nyuppfunnen idé

Småfat var främst en 1800-tals produkt. I modern tid skulle det dröja till 2004 innan Laphroaig lanserade sin Quarter Cask i sin ambition att återskapa historiska lagringsmetoder. I dag har fler destillerier lanserat whisky lagrade på små och ännu mindre fat. Det är en följd av den brist på äldre whisky som uppstod när whiskyintresset exploderade en bit in på 2000-talet, men också av destilleriernas behov av att turbolagra whisky så att den snabbt mognar. I synnerhet har nystartade destillerier ofta använt sig av mindre fat.

Snabbare mognad

När whisky lagras på små fat är kontakten mellan ek och sprit högre. Faten blir känsligare för temperaturvariationer och spriten påverkas genom att den expanderar lättare och tränger djupare in i faten. Inne i fatväggarna reagerar etanolen med ämnen i träet, smakämnen extraheras och whiskyn mognar. Under vandringen som sker när temperaturen fluktuerar passerar spriten genom fatets kolskikt som filtrerar bort orenheter och oönskade smakämnen. Resultatet är en whisky som snabbt blir klar.

Triss i fat

I Argument Småfat laborerar Agitator med tre fattyper. Islayfat, det vill säga bourbonfat som tidigare har innehållit rökig Islaywhisky. Sherryfat av Olorosotyp och destilleriets signaturfat av kastanj. Dessa är fat ger var för sig distinkta smaker och att lyckas balansera dem, som i Agitators fall, är en imponerande uppvisning i blandningskonst.

Kort om Agitator

Agitator är ett svenskt spritdestilleri som etablerades i Arboga 2015. Den första batchen destillerades 2018. Bakom satsningen stod Investmentbolaget Nordic Whisky Capital och destillerichefen Oskar Bruno. Agitator har vision att utmana gängse uppfattningar om vad whisky är och hur den ska tillverkas. Det gör man genom entusiastisk idérikedom och sprudlande whiskyenergi. I Argument-serien är experimentlustan störst. Det är en serie driven av jakten på nya smakupplevelser genom ett innovativt fat- och destilleringsarbete.

Agitators metoder

Agitator skiljer sig på flera sätt. Man jäser mäsken i hela 168 timmar, vilket är minst tre gånger längre än de flesta skotska destillerier. Den långa jästiden bidrar till en mäsk där mjölksyrabakterier får utveckla fruktiga smaker som vanligen inte finns i en whisky. Som ett av få whiskydestillerier i världen destillerar man i vakuum, vilket sparar betydande mängder energi eftersom processen sker i lägre temperaturer. Vakuumdestilleringen bidrar också till ett renare och mjukare destillat eftersom separationen av ämnena görs mer försiktigt. Dessutom är Agitator troligen det destilleri i världen som experimenterar mest med att lagra på alternativa träslag. Kastanj har blivit en signaturlagring, men experiment pågår med en rad andra fattyper.

  • Att lagra på Quarter Casks har blivit vanligare men är fortfarande sällsynt
  • Lite slarvigt brukar man säga att Quarter Casks mer än halverar lagringstiden
  • Agitator tillverkar flera whiskytyper, men också andra spritsorter som rom och gin
  • Agitator är Sveriges mest säljande whisky
  • Agitator omsätter omkring 25 miljoner SEK och har ett tiotal anställda
  • Svensk whisky svarar för cirka 12 % (i värde) av den singelmaltwhisky som säljs på Systembolaget
  • Agitator har fyra pannor som tillsammans har en kapacitet på 500 000 liter lpa (litres pure alkohol) årligen

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.