Smaknot
Agitator Chestnut Cask har en brungul och djupare färg än mycket annan whisky. I doften kommer torkade frukter, aprikos, sultanrussin och röda bär. Smaken möter med dova toner av läder, honung, vanilj, och i bakgrunden en lätt rökighet som ger en komplex underton till upplevelsen. Kastanjefaten bidrar med en typisk strävhet som balanserar den lite sötaktiga spriten. I eftersmaken finns mer nötiga inslag, mandel, kryddpeppar och den subtila röken som sakta klingar av.
Gott att veta
Att lagra whisky på andra träslag än ek är mycket ovanligt. Att ha en sådan whisky i sin core range är Agitator mycket ensamma om i världen, kanske är de den enda tillverkaren som har det. Det ligger i Agitators DNA att experimentera, att utmana konventioner och testa oprövade whiskyvägar. Just nu pågår lagring på en rad andra träslag än ek, men ännu har inget buteljerats.
Kastanjefat
Att lagra whisky på fat av kastanj ger en annorlunda smakbild. I och med att faten inte har haft några föregående lagringar på sig så möter råspriten ett intensivt träslag som släpper ifrån sig mycket av sina smakämnen. Smakerna går åt det kryddiga hållet med pepprighet, toner av kryddpeppar, nejlikor och exotiska träslag. De ger också frukt och en hel del söta toner. De aktiva faten medför också en turbolagring som innebär att spriten når sin fulla mognad i mycket unga år.
Lagtexten
I Skottland förekom lagring på andra träslag än ek fram till 1915. Då infördes en lag som slog fast att skotsk whisky måste lagras på ek. Detta var en följd av att man då hade övertygats om att eklagring gav det bästa resultatet. Även tidigare hade ek dominerat och någon mer omfattande lagring på andra träslag förekom inte. Ek höll tätt, det var inte giftigt och det andades bra. Man vet dock att whisky lagrades på exempelvis plommonträ, päronträ, körsbärsträ och tunnor av andra lövträd före förbudet.
Lagen från 1915 har sedan reviderats, men kravet att whisky ska lagras på ek ligger kvar. När så den skotska lagen överfördes till EU-lag översattes ”ek” med ”wood”, vilket gör att det inom EU är tillåtet att lagra på andra träslag. Detta utnyttjar Agitator och experimenterar glatt med olika lagringar. Kastanj har blivit en mycket uppskattad sådan.
Kort om Agitator
Agitator i Arboga är en verklig utmanare i den moderna whiskyindustrin. Man ser som sin uppgift att tänka nytt och utforska nya grenar på det stora whiskyträdet. Allt handlar om smak. Detta tar sig många uttryck – inte bara när det gäller lagring på nya träslag. Man använder sig exempelvis av extremt långa jästider, för att på så sätt utvinna fler kolväteföreningar i mäsken. Man destillerar i vakuum, vilket mycket få destillerier gör. Vakuumdestilleringen medför att man kan sönderdela ämnena effektivare, vid lägre temperaturer, och på så sätt spara energi. Man fyller sedan faten på blott 55 % alkoholstyrka, vilket gör att fler vattenlösliga smakämnen kan utvinnas ur eken.
Agitator startades som ett innovativt whiskyprojekt i Arboga 2018 av bland andra Nordic Whisky Capital, som investerar i nya whiskyprojekt. Redan från början satsades på alternativ destilleriteknik och man rekryterade Oskar Bruno, som är en mycket skicklig och gediget utbildad destillatör. Under Oskars ledning har Agitator blivit omtalade för sin innovativa teknik och sina satsningar på hållbarhet.
- Agitator lagrar uteslutande på 150-liters fat
- Kastanjelagring har tidigare förekommit på bland annat Irland, och även i Sverige, men i mycket liten omfattning
- Agitator är den svenska whisky som säljs mest i Sverige
- Agitator gör flera typer av destillat, bland annat rom och gin
- Agitator är tillsammans med High Coast och Mackmyra de största svenska destillerierna
Kommentarer