Agitator Chestnut Cask

en flaska whisky med rosa etikett från sverige

Agitator Chestnut Cask

Agitator Chestnut Cask är en trevlig och rolig svenskproducerad whisky. Den är ett perfekt val för alla som vill prova något annorlunda. Att lagra whisky på kastanjefat ger en helt annan smakbild än traditionellt eklagrad whisky. Kastanjelagringar är mycket ovanliga och Agitator är ett av få destillerier som har sådan whisky i sin core range. Det är en perfekt whisky att ha med som något som sticker ut i en provning, eller att komplettera en whiskysamling med för den som vill ha något unikt i hyllan. Smaken är rund och kryddig och gör den till en utmärkt ”sipping dram”.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
85982
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Sverige
Typ
Maltwhisky
Producent
Agitator

Smaknot

Agitator Chestnut Cask har en brungul och djupare färg än mycket annan whisky. I doften kommer torkade frukter, aprikos, sultanrussin och röda bär. Smaken möter med dova toner av läder, honung, vanilj, och i bakgrunden en lätt rökighet som ger en komplex underton till upplevelsen. Kastanjefaten bidrar med en typisk strävhet som balanserar den lite sötaktiga spriten. I eftersmaken finns mer nötiga inslag, mandel, kryddpeppar och den subtila röken som sakta klingar av.

Gott att veta

Att lagra whisky på andra träslag än ek är mycket ovanligt. Att ha en sådan whisky i sin core range är Agitator mycket ensamma om i världen, kanske är de den enda tillverkaren som har det. Det ligger i Agitators DNA att experimentera, att utmana konventioner och testa oprövade whiskyvägar. Just nu pågår lagring på en rad andra träslag än ek, men ännu har inget buteljerats.

Kastanjefat

Att lagra whisky på fat av kastanj ger en annorlunda smakbild. I och med att faten inte har haft några föregående lagringar på sig så möter råspriten ett intensivt träslag som släpper ifrån sig mycket av sina smakämnen. Smakerna går åt det kryddiga hållet med pepprighet, toner av kryddpeppar, nejlikor och exotiska träslag. De ger också frukt och en hel del söta toner. De aktiva faten medför också en turbolagring som innebär att spriten når sin fulla mognad i mycket unga år.

Lagtexten

I Skottland förekom lagring på andra träslag än ek fram till 1915. Då infördes en lag som slog fast att skotsk whisky måste lagras på ek. Detta var en följd av att man då hade övertygats om att eklagring gav det bästa resultatet. Även tidigare hade ek dominerat och någon mer omfattande lagring på andra träslag förekom inte. Ek höll tätt, det var inte giftigt och det andades bra. Man vet dock att whisky lagrades på exempelvis plommonträ, päronträ, körsbärsträ och tunnor av andra lövträd före förbudet.

Lagen från 1915 har sedan reviderats, men kravet att whisky ska lagras på ek ligger kvar. När så den skotska lagen överfördes till EU-lag översattes ”ek” med ”wood”, vilket gör att det inom EU är tillåtet att lagra på andra träslag. Detta utnyttjar Agitator och experimenterar glatt med olika lagringar. Kastanj har blivit en mycket uppskattad sådan.

Kort om Agitator

Agitator i Arboga är en verklig utmanare i den moderna whiskyindustrin. Man ser som sin uppgift att tänka nytt och utforska nya grenar på det stora whiskyträdet. Allt handlar om smak. Detta tar sig många uttryck – inte bara när det gäller lagring på nya träslag. Man använder sig exempelvis av extremt långa jästider, för att på så sätt utvinna fler kolväteföreningar i mäsken. Man destillerar i vakuum, vilket mycket få destillerier gör. Vakuumdestilleringen medför att man kan sönderdela ämnena effektivare, vid lägre temperaturer, och på så sätt spara energi. Man fyller sedan faten på blott 55 % alkoholstyrka, vilket gör att fler vattenlösliga smakämnen kan utvinnas ur eken.

Agitator startades som ett innovativt whiskyprojekt i Arboga 2018 av bland andra Nordic Whisky Capital, som investerar i nya whiskyprojekt. Redan från början satsades på alternativ destilleriteknik och man rekryterade Oskar Bruno, som är en mycket skicklig och gediget utbildad destillatör. Under Oskars ledning har Agitator blivit omtalade för sin innovativa teknik och sina satsningar på hållbarhet.

  • Agitator lagrar uteslutande på 150-liters fat
  • Kastanjelagring har tidigare förekommit på bland annat Irland, och även i Sverige, men i mycket liten omfattning
  • Agitator är den svenska whisky som säljs mest i Sverige
  • Agitator gör flera typer av destillat, bland annat rom och gin
  • Agitator är tillsammans med High Coast och Mackmyra de största svenska destillerierna

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.