Agitator Single Malt Whisky Rök

en flaska whisky med rödmetikett

Agitator Single Malt Whisky Rök

Agitator Single Malt Whisky Rök är på många sätt en speciell whisky. Svensk rökig whisky är mindre vanligt eftersom det inte finns någon svensk producent som kan leverera rökig malt i sådan omfattning som whiskyproduktion kräver. Vidare är den fatkombination som whiskyn är lagrad på alldeles unik. Fat som tidigare innehållit rökig Islaywhisky i kombination med kryddiga kastanjefat är ett helt oprövat recept. Agitator Single Malt Whisky Rök är framförallt en whisky för den som gillar kraftiga smaker där rök och torv dominerar. Det är i första hand en whisky man dricker som den är, men den bjuder också in till att experimentera med i olika drinkar där man vill ha en touch av rök och sälta. Prova den tillexempel i en isad shot med 50/50 apelsinlikör och whisky.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
55750
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Sverige
Typ
Maltwhisky
Producent
Agitator

Fakta

  • Fat 90 % Islayfat (second fill bourbon), 10 % kastanjefat
  • Destillering Enbart låg reflux

Smaknot

Agitators rökiga singelmaltwhisky har kraftfulla torviga dofter tillsammans med halm, örter, ek och trä. Där finns också citrus, mynta och medicinala toner. Smaken är stillsamt torvig med en mjuk och fyllig rökighet. Med luftning kommer örtigheten från doften tillbaka. Den balanseras med torkade aprikoser och en lätt nötighet. I eftersmaken finns en liten sälta, som får en extra skjuts genom lagringen på fat som tidigare innehållit rökig Islaywhisky. Röktonerna ligger kvar och landar mjukt i en lång och harmonisk final med lätta havstoner.

Gott att veta

Det är något speciellt med svenska smaker och rök. Sverige är det land i världen där vi dricker mest rökig whisky per capita, vi har upphöjt ål och böckling till hett eftertraktade delikatesser och rökta fiskägg har vi förpackat i en gul och blå tub och upphöjt till nationalpålägg. Röksmak är uppenbarligen en del av vår kulturella identitet.

Röksmaken

Röken i whiskyn kommer från mältningen, det vill säga från den process där man torkar kornet sedan det lagts i blöt och fått börja gro. Under groningen ombildas stärkelsen i axet till sockerarter, som är det bränsle plantan behöver för att kunna växa. Den processen måste avbrytas för att sockret ska kunna jäsas till etanol. Det sker genom torkning, vanligen med hjälp av varmluft. Det traditionella sättet att torka malten är att leda varm torvrök genom kornbädden i en kölna. Den varma röken tränger då in i axet och sätter sin karaktäristiska smak på kornet.

Isle of Islay

Rökig whisky har sin absoluta hemvist i den skotska övärlden. På de hebridiska öarna, inte minst de Inre Hebriderna nordost om Irland, är rökig mycket vanligt. Mest berömd är Isle of Islay, den legendariska whiskyön där flera av den rökiga whiskyns mest upphöjda tempel ligger. På Islay finns i dag ett tiotal världskända destillerier och omkring 95 procent av whiskyn som dessa producerar är intensivt rökig.

Rök från fat

Bourbonfaten som används till Agitator Single Malt Whisky Rök har tidigare lagrat rökig whisky från just Isle of Islay. Under lagringen, som pågått i minst tre år, har fenolerna, det vill säga de smakämnen som ger den rökiga karaktären, trängt djupt in i ekens porer. När fatet tömts sitter mycket av dessa ämnen kvar inne i eken för att sedan väckas till liv när fatet återfylls. På så vis får Agitator Single Malt Whisky Rök också smak av den genuina Islaywhiskyns torvighet, rökighet och sälta.

Kort om Agitator

Agitator whiskymakare i Arboga är en uppstickare på den svenska whiskyhimlen. På kort tid har whiskyn fån det unga destilleriet vuxit fram till Sveriges mest sålda. Kännetecknande för Agitator är en ambition att utmana, ifrågasätta och till och med i kullkasta gamla konventioner i sättet att tillverka whisky. Det gör man genom en kreativ experimentlusta och ett fantasirikt sätt att söka smaker. Just smakutveckling är tillsammans med hållbarhet nyckelorden för Agitator.

Vakuum

Agitator destillerar i vakuum. Det är man inte helt ensamma om, men det är mycket ovanligt i whiskyindustrin. Vakuumdestilleringen innebär att man kan destillera vid lägre temperatur vilket ökar precisionen för att fälla ut värmekänsliga ämnen och bidrar till ett renare destillat. Det innebär också att man kan destillera vid lägre temperatur vilket sparar mycket energi.

Jäsning

Jäsningen görs också mycket annorlunda hos Agitator. Man låter den fortgå långt in i den malolaktiska fasen. Processen pågår under hela 168 timmar vilket är extremt länge med whiskyvärldens mått mätt. Den långa jäsningen resulterar i fler smakgivande ämnen och lite högre alkoholutbyte. Fatarbetet är också ett signum för Agitator som laborerar med olika träslag, inte minst kastanj, samt med ovanliga kombinationer av smakgivande fat.

  • Agitator började destillera 2018. Huvudägare är investmentbolaget Nordic Whisky Capital som investerar i intressanta whiskyrelaterade projekt.
  • Agitator gör flera typer av destillat, inte bara whisky
  • Agitator har fyra pannor som tillsammans har en kapacitet på 500 000 liter lpa (litres pure alkohol) årligen
  • Agitator säljs huvudsakligen i Sverige men har en växande export
  • Agitator grundades i Arboga 2017 och började destillera året därpå
  • Destilleriansvarig är Oskar Bruno som blivit känd som en mycket ambitiös och skicklig destillatör
  • Svensk whisky svarar för cirka 12 % (i värde) av den singelmaltwhisky som säljs på Systembolaget

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.