Fakta
- Fat 90 % Islayfat (second fill bourbon), 10 % kastanjefat
- Destillering Enbart låg reflux
Smaknot
Agitators rökiga singelmaltwhisky har kraftfulla torviga dofter tillsammans med halm, örter, ek och trä. Där finns också citrus, mynta och medicinala toner. Smaken är stillsamt torvig med en mjuk och fyllig rökighet. Med luftning kommer örtigheten från doften tillbaka. Den balanseras med torkade aprikoser och en lätt nötighet. I eftersmaken finns en liten sälta, som får en extra skjuts genom lagringen på fat som tidigare innehållit rökig Islaywhisky. Röktonerna ligger kvar och landar mjukt i en lång och harmonisk final med lätta havstoner.
Gott att veta
Det är något speciellt med svenska smaker och rök. Sverige är det land i världen där vi dricker mest rökig whisky per capita, vi har upphöjt ål och böckling till hett eftertraktade delikatesser och rökta fiskägg har vi förpackat i en gul och blå tub och upphöjt till nationalpålägg. Röksmak är uppenbarligen en del av vår kulturella identitet.
Röksmaken
Röken i whiskyn kommer från mältningen, det vill säga från den process där man torkar kornet sedan det lagts i blöt och fått börja gro. Under groningen ombildas stärkelsen i axet till sockerarter, som är det bränsle plantan behöver för att kunna växa. Den processen måste avbrytas för att sockret ska kunna jäsas till etanol. Det sker genom torkning, vanligen med hjälp av varmluft. Det traditionella sättet att torka malten är att leda varm torvrök genom kornbädden i en kölna. Den varma röken tränger då in i axet och sätter sin karaktäristiska smak på kornet.
Isle of Islay
Rökig whisky har sin absoluta hemvist i den skotska övärlden. På de hebridiska öarna, inte minst de Inre Hebriderna nordost om Irland, är rökig mycket vanligt. Mest berömd är Isle of Islay, den legendariska whiskyön där flera av den rökiga whiskyns mest upphöjda tempel ligger. På Islay finns i dag ett tiotal världskända destillerier och omkring 95 procent av whiskyn som dessa producerar är intensivt rökig.
Rök från fat
Bourbonfaten som används till Agitator Single Malt Whisky Rök har tidigare lagrat rökig whisky från just Isle of Islay. Under lagringen, som pågått i minst tre år, har fenolerna, det vill säga de smakämnen som ger den rökiga karaktären, trängt djupt in i ekens porer. När fatet tömts sitter mycket av dessa ämnen kvar inne i eken för att sedan väckas till liv när fatet återfylls. På så vis får Agitator Single Malt Whisky Rök också smak av den genuina Islaywhiskyns torvighet, rökighet och sälta.
Kort om Agitator
Agitator whiskymakare i Arboga är en uppstickare på den svenska whiskyhimlen. På kort tid har whiskyn fån det unga destilleriet vuxit fram till Sveriges mest sålda. Kännetecknande för Agitator är en ambition att utmana, ifrågasätta och till och med i kullkasta gamla konventioner i sättet att tillverka whisky. Det gör man genom en kreativ experimentlusta och ett fantasirikt sätt att söka smaker. Just smakutveckling är tillsammans med hållbarhet nyckelorden för Agitator.
Vakuum
Agitator destillerar i vakuum. Det är man inte helt ensamma om, men det är mycket ovanligt i whiskyindustrin. Vakuumdestilleringen innebär att man kan destillera vid lägre temperatur vilket ökar precisionen för att fälla ut värmekänsliga ämnen och bidrar till ett renare destillat. Det innebär också att man kan destillera vid lägre temperatur vilket sparar mycket energi.
Jäsning
Jäsningen görs också mycket annorlunda hos Agitator. Man låter den fortgå långt in i den malolaktiska fasen. Processen pågår under hela 168 timmar vilket är extremt länge med whiskyvärldens mått mätt. Den långa jäsningen resulterar i fler smakgivande ämnen och lite högre alkoholutbyte. Fatarbetet är också ett signum för Agitator som laborerar med olika träslag, inte minst kastanj, samt med ovanliga kombinationer av smakgivande fat.
- Agitator började destillera 2018. Huvudägare är investmentbolaget Nordic Whisky Capital som investerar i intressanta whiskyrelaterade projekt.
- Agitator gör flera typer av destillat, inte bara whisky
- Agitator har fyra pannor som tillsammans har en kapacitet på 500 000 liter lpa (litres pure alkohol) årligen
- Agitator säljs huvudsakligen i Sverige men har en växande export
- Agitator grundades i Arboga 2017 och började destillera året därpå
- Destilleriansvarig är Oskar Bruno som blivit känd som en mycket ambitiös och skicklig destillatör
- Svensk whisky svarar för cirka 12 % (i värde) av den singelmaltwhisky som säljs på Systembolaget
Kommentarer