Smaknot
Agitator –The Swedish Malt – har en behaglig och fruktig doft med inslag av citrus, röda äpplen och ananas tillsammans med torkad frukt från sherry- och kastanjefaten. Smaken bjuder på vanilj och mer fruktighet i form av söta frukter som mogna päron och kivi. Där finns också sälta, subtila örter och antydan till rök. I eftersmaken, som är överraskande lång för en så ung whisky, kompletteras smakpaletten av karamell, mörk choklad och en väl integrerad rökighet. I avslutningen kommer klassiska toner av smörkola och vanilj.
Gott att veta
Svensk Whisky är på frammarsch. Att tillverka whisky i Sverige var förbjudet fram till EU-inträdet 1996. Dessförinnan hade det statliga Vin & Sprit Aktiebolaget tillverkningsmonopol. Mellan 1961 och 1965 gjorde Vin & Sprit en svensk whisky, den numera legendariska buteljeringen ”Skeppets Whisky”, som idag betingar mycket stora belopp på samlarmarknaden. När Skeppets lanserades hade inte svensk whisky tillverkats sedan slutet av 1800-talet. När tillverkningsmonopolet upphörde började det sjuda i whiskysverige; Mackmyra banade väg, sedan följde Hwen Whisky, Smögen, High Coast och många fler.
Svensk whisky växer
I dag tillverkas whisky på ett drygt tjugotal svenska destillerier. De flesta är små och har inte mycket mer än några fat i sina lager, men några har betydande storlek och driver verksamheter med fokus på tillväxt och internationellt genomslag. Till dessa hör Agitator Whiskymakare i Arboga.
Vakuumdestillering
Agitator är unika på flera sätt. Det är ett destilleri som vänder upp och ned på traditioner. Medan whiskyvärlden pratar ålder och siffror, pratar Agitator smak. Av flera saker som skiljer Agitator från andra destillerier är destilleringsmetoden den kanske främsta. Agitator destillerar i vakuum. Vakuumdestillering förekommer bara vid ett fåtal destillerier i världen. Metoden medför många fördelar. Destilleringen kan göras vid lägre temperatur, energiförbrukningen blir lägre, temperaturkänsliga smakämnen bryts inte ner i samma omfattning och destillatet blir renare. Pannorna kan också köras i olika hastighet för att på sätt skapa olika smakprofiler på destillatet.
Lång jäsning
Agitator använder extremt långa jästider, 168 timmar. Detta är något som drastiskt skiljer Agitator från andra destillerier. Så långa jästider förekommer nästan aldrig i whiskyindustrin. I Skottland är det bara Tomatin Distillery som jäser lika länge. Dessa långa jästider medför att mäsken kommer in i en malolaktisk fas där mjölksyrabakterier spjälkar ut mer smakgivande kolväteföreningar och ökar esterbildningen.
Innovativt fatarbete
Även fatarbetet skiljer Agitator från andra destillerier. När råspriten läggs på fat vattnas den ner till 55 %, vilket är nästan 10 % lägre än vad som är brukligt på andra håll i whiskyvärlden. Den låga lagringsstyrkan frigör fler vattenlösliga smakämnen ur eken och skapar en mer balanserad smak. Dessutom använder Agitator fattyper som är mycket ovanliga, som till exempel kastanjefat, som bland annat ger The Swedish Malt mycket av sin karaktär.
Kort om Agitator
Agitator startades som ett innovativt whiskyprojekt i Arboga 2018. Bakom bolaget stod ett flertal investerare, bland annat Nordic Whisky Capital, som satsar i nya innovativa whiskyprojekt. Redan från början investerades i alternativ destilleriteknik och man rekryterade Oskar Bruno, som bland annat utbildats i Skottland och gjort sig känd som en ung och mycket skicklig destillatör. Under Oskars ledning har Agitator blivit omtalade för sin användning av vakuumdestillering, en teknik som sänker kokpunkten och minskar energiförbrukningen. Oskar har också implementerat hållbara produktionsmetoder, såsom återanvändning av energi och samarbete med lokala bönder för att ta hand om restprodukterna.
Utmanare
Agitator ser sig själva som utmanare och experimenterar snarare än kopierar. Man laborerar med blandningar och råvaror, och inte minst fatlagringar där experiment pågår med främst kastanjefat, men också med andra typer av träslag. Agitator har fyra pannor i produktion och kan vid full drift destillera 500 000 LPA årligen (litres pure alcohol).
- Agitator fokuserar på hållbar produktion och energioptimering
- Agitator säljs huvudsakligen i Sverige men har en växande export
- Agitator är den svenska whisky som säljs mest i Sverige
- Agitator gör flera typer av destillat, bland annat rom och gin
Kommentarer