Agitator The Swedish Malt

en grön flaska whisky fyrkantig

Agitator The Swedish Malt

Agitator The Swedish Malt är en whisky för den som vill uppleva en uppstickare och utmanare. Agitator vilar på en solid grund av tradition, men tittar inte bakåt utan försöker ta whiskyn till platser där den tidigare aldrig varit. Det gör man genom tillverkningsmetoder som skiljer sig på flera sätt från andra producenter. Varje buteljering från Agitator är en smakresa på jakt efter något unikt. The Swedish Malt är komponerad av fyra olika fattyper. Den får sin mjuka karaktär från vakuumdestillering och lagring vid låg alkoholhalt. The Swedish Malt är i allra högsta grad en whisky för den som vill uppleva något annorlunda och intressant.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
54089
Storlek
50 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Sverige
Typ
Maltwhisky
Producent
Agitator

Smaknot

Agitator –The Swedish Malt – har en behaglig och fruktig doft med inslag av citrus, röda äpplen och ananas tillsammans med torkad frukt från sherry- och kastanjefaten. Smaken bjuder på vanilj och mer fruktighet i form av söta frukter som mogna päron och kivi. Där finns också sälta, subtila örter och antydan till rök. I eftersmaken, som är överraskande lång för en så ung whisky, kompletteras smakpaletten av karamell, mörk choklad och en väl integrerad rökighet. I avslutningen kommer klassiska toner av smörkola och vanilj.

Gott att veta

Svensk Whisky är på frammarsch. Att tillverka whisky i Sverige var förbjudet fram till EU-inträdet 1996. Dessförinnan hade det statliga Vin & Sprit Aktiebolaget tillverkningsmonopol. Mellan 1961 och 1965 gjorde Vin & Sprit en svensk whisky, den numera legendariska buteljeringen ”Skeppets Whisky”, som idag betingar mycket stora belopp på samlarmarknaden. När Skeppets lanserades hade inte svensk whisky tillverkats sedan slutet av 1800-talet. När tillverkningsmonopolet upphörde började det sjuda i whiskysverige; Mackmyra banade väg, sedan följde Hwen Whisky, Smögen, High Coast och många fler.

Svensk whisky växer

I dag tillverkas whisky på ett drygt tjugotal svenska destillerier. De flesta är små och har inte mycket mer än några fat i sina lager, men några har betydande storlek och driver verksamheter med fokus på tillväxt och internationellt genomslag. Till dessa hör Agitator Whiskymakare i Arboga.

Vakuumdestillering

Agitator är unika på flera sätt. Det är ett destilleri som vänder upp och ned på traditioner. Medan whiskyvärlden pratar ålder och siffror, pratar Agitator smak. Av flera saker som skiljer Agitator från andra destillerier är destilleringsmetoden den kanske främsta. Agitator destillerar i vakuum. Vakuumdestillering förekommer bara vid ett fåtal destillerier i världen. Metoden medför många fördelar. Destilleringen kan göras vid lägre temperatur, energiförbrukningen blir lägre, temperaturkänsliga smakämnen bryts inte ner i samma omfattning och destillatet blir renare. Pannorna kan också köras i olika hastighet för att på sätt skapa olika smakprofiler på destillatet.

Lång jäsning

Agitator använder extremt långa jästider, 168 timmar. Detta är något som drastiskt skiljer Agitator från andra destillerier. Så långa jästider förekommer nästan aldrig i whiskyindustrin. I Skottland är det bara Tomatin Distillery som jäser lika länge. Dessa långa jästider medför att mäsken kommer in i en malolaktisk fas där mjölksyrabakterier spjälkar ut mer smakgivande kolväteföreningar och ökar esterbildningen.

Innovativt fatarbete

Även fatarbetet skiljer Agitator från andra destillerier. När råspriten läggs på fat vattnas den ner till 55 %, vilket är nästan 10 % lägre än vad som är brukligt på andra håll i whiskyvärlden. Den låga lagringsstyrkan frigör fler vattenlösliga smakämnen ur eken och skapar en mer balanserad smak. Dessutom använder Agitator fattyper som är mycket ovanliga, som till exempel kastanjefat, som bland annat ger The Swedish Malt mycket av sin karaktär.

Kort om Agitator

Agitator startades som ett innovativt whiskyprojekt i Arboga 2018. Bakom bolaget stod ett flertal investerare, bland annat Nordic Whisky Capital, som satsar i nya innovativa whiskyprojekt. Redan från början investerades i alternativ destilleriteknik och man rekryterade Oskar Bruno, som bland annat utbildats i Skottland och gjort sig känd som en ung och mycket skicklig destillatör. Under Oskars ledning har Agitator blivit omtalade för sin användning av vakuumdestillering, en teknik som sänker kokpunkten och minskar energiförbrukningen. Oskar har också implementerat hållbara produktionsmetoder, såsom återanvändning av energi och samarbete med lokala bönder för att ta hand om restprodukterna.

Utmanare

Agitator ser sig själva som utmanare och experimenterar snarare än kopierar. Man laborerar med blandningar och råvaror, och inte minst fatlagringar där experiment pågår med främst kastanjefat, men också med andra typer av träslag. Agitator har fyra pannor i produktion och kan vid full drift destillera 500 000 LPA årligen (litres pure alcohol).

  • Agitator fokuserar på hållbar produktion och energioptimering
  • Agitator säljs huvudsakligen i Sverige men har en växande export
  • Agitator är den svenska whisky som säljs mest i Sverige
  • Agitator gör flera typer av destillat, bland annat rom och gin

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.