Archibald Lauder’s Single cask Bunnahabhain 2007

Begränsad utgåva
Archibald Lauder’s Single cask Bunnahabhain 2007

Archibald Lauder’s Single cask Bunnahabhain 2007

I doften möts man av hallon och röda vinbär med en antydan av farinsocker i en elegant och omfamnade lätt ton av sherry. Smaken är stiltypisk Bunnahabhain med en stor och fyllig munkänsla, kanderade nötter och marina toner med en behaglig och subtil touch av sherry i finalen.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41613
Storlek
70 cl
Alkohol
52,8 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva
Producent
Lauder’s

Korta fakta

  • Artikelnr: 41613
  • Alkoholhalt: 52,8 %
  • Ursprung: Skottland, Highland, Isle of Islay
  • Destilleri: Bunnhabhain
  • Fat: Sherry Butt, Oloroso
  • Fatnummer: 1305
  • Destillerad: May 2007
  • Buteljerad: augusti 2023
  • Ålder 16 år
  • Övrigt. Ej färgad, ej kylfiltrerad

Gott att veta

Bunnahabhain Distillery ligger på den berömda rök-ön Isle of Islay. Destilleriet byggdes 1881, för övrigt samma år som Bruichladdich uppfördes på andra sidan av den lilla ön. Bunnahabhain placerades minst sagt otillgängligt. Längst upp på norra delen av ön fanns inte ett spår av någonting, ingen väg, inga hus, inga träd, inga åkrar, knappast något annat än ljung och torvkullar. Man fick helt enkelt bygga en pir rakt ut i havet för att båtar skulle kunna lägga till med byggnadsmaterial. Båt var länge enda sättet att komma till och från Bunnahabhain, och enda möjligheten att frakta whiskyfat från destilleriet. Den lilla vägen, där man än i dag får hålla tummarna för att man inte möta någon bil, byggdes först 1960. Trots detta var läget för whiskydestillering perfekt. När väl fraktbåtar kunde lägga till var läget nästan perfekt, mitt i farleden till världens whiskyhandel som vid den tiden uteslutande bedrevs till sjöss. Läget höll faktiskt på att göra att Bunnahabhain gick förlorat. I en rasande storm under byggnationen sjönk en fraktbåt med en massa dyrbart byggmaterial, vilket fick projektet att gunga.

Husstil

Bunnhabhain gör en fyllig och kraftfull whisky i både orökt och klassisk rökig Islaystil. Den lagras i huvudsak på bourbonfat. De mest hyllade sorterna är dock sherryfatslagrade. Då blir Bunnas whisky stor och kraftfull, med en oljig maritim känsla, tydliga inslag av torv samt toner av jod och sälta.

Kort om Archibald Lauder

Under det tidiga 1800-talet började Archibald Lauder att arbeta på en pub hemma i Glasgow. Puben finns fortfarande kvar och bär sedan 1871 hans namn. Archibald var känd som en synnerligen välklädd gentleman och för sitt välkomnande sätt gentemot bargäster från alla samhällsklasser. Han drev även en butik där han på övervåningen hade en hemlig bar och frisörsalong. 1871 grundade han Archibald Lauder & Co och blev nästan omgående en av stadens mest framstående whiskybrookers, känd för noggrannhet och kvalitetsbuteljeringar. Lauder’s blandwhiskysorter spreds snart över världen och ryktet växte.

MacDuff International

Mot slutet av 1900-talet hade varumärket stagnerat. 1992 grundade tre affärskompanjoner MacDuff International och köpte Lauder’s. De nya ägarna kom från ledande befattningar inom två av de största bolagen i branschen; Diageo och Whyte & Mackay. I dag arbetar MacDuff International huvudsakligen med whiskyvarumärkena Lauder's och Islay Mist. De senaste åren har bolaget varit offensivt och är i dag ett av världens tio största inom Travel Retail.

Serien med Singelcask-utgåvor lanserades 2023 som en hyllning till Archibald Lauder och det arv som nu förs vidare ut i världen i allt vidare kretsar.

 

Kommentarer

Producent Lauder's

Lauder's whisky skapades redan 1836 och är därigenom ett av de äldsta ännu existerande varumärkena för skotsk whisky. Namnet kommer från Archibald Lauder som hade en butik i Glasgow, och som 1834 fick idén att skapa en egen whisky. Det tog honom två år att få den perfekt. Redan under 1800-talet blev Lauder's mycket populär och prisbelönt i tävlingar både i Europa och USA.

Inspiration