Archibald Lauder’s Single Cask Craigellachie 2010

Archibald Lauder’s Single Cask Craigellachie 2010

Archibald Lauder’s Single Cask Craigellachie 2010

Craigellachie 2010 är fylld av typisk Craigellachie-karaktär med endistinkt och köttig stil. Doften är robust med toner av bränt gummi och mogna röda äpplen. Där finns också en behaglig sötma. Smaken är lätt kryddig i en tung Speysidestil som följer med in i en lång och kvardröjande eftersmak.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41611
Storlek
70 cl
Alkohol
61,4 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Producent
Lauder’s

Korta fakta

  • Ursprung: Skottland, Highland, Speyside
  • Destilleri: Craigellachie
  • Fat: American Hogshead
  • Fatnummer: 900407
  • Destillerad: Juni 2010
  • Buteljerad: Augusti 2013
  • Ålder 13 år
  • Övrigt. Ej färgad, ej kylfiltrerad

Gott att veta

Craigellachie är en liten by mitt i hjärtat av Speyside i nordöstra Skottland. Byn består inte av mer än av några hus, en pub och ett världsberömt gammalt järnvägshotell där whiskyvärldens riktigt stora beslut en gång fattades. På det anrika hotellet satt säkerligen Bröderna Chivas, Familjen Grant, Teacher’s, Ballantines och kanske också Archibald Lauder’s och drog upp de latituder och longituder på världens whiskykarta som alltjämt gäller. Ett stenkast från hotellet ligger det storslagna Macallan Distillery som drar till sig mängder med besökare. I den lilla byn ligger också det hemlighetsfulla, lite anonyma, men nog så intressanta Craigellachie Distillery.

Craigellachie Distillery

Craigellachie tar inte emot några besökare, och det är egentligen inte förrän långt in i modern tid som de överhuvudtaget buteljerade singelmalt. Allt som producerades såldes till blandningsföretagen. Craigellachie byggdes mitt under den stora whiskyboomen på 1890-talet. En av männen bakom satsningen var den legendariske och excentriske Peter Mackie, som från sitt Lagavulin på Islay kom att göra ett enormt avtryck i whiskyhistorien. Peter Mackie räknas till an av de fem adlade ”Whisky Barons”.

Husstil

I dag ägs Craigellachie av multinationella Bacardi. Craigellachies whisky brukar beskrivas som själva urtypen för Speysidewhisky. Den är robust, kryddig och ofta med en torvig och tung stil. Detta beror dels på den gammaldags kylningen i utomhusliggande vattenkar, så kallade worm tubs, dels som på de stora och raka pannorna som tillåter betydande delar tyngre smakämnen att passera upp igenom den raka pannkonstruktionen.

Kort om Archibald Lauder

Under det tidiga 1800-talet började Archibald Lauder att arbeta på en pub hemma i Glasgow. Puben finns fortfarande kvar och bär sedan 1871 hans namn. Archibald var känd som en synnerligen välklädd gentleman och för sitt välkomnande sätt gentemot bargäster från alla samhällsklasser. Han drev även en butik där han på övervåningen hade en hemlig bar och frisörsalong. 1871 grundade han Archibald Lauder & Co och blev nästan omgående en av stadens mest framstående whiskybrookers, känd för noggrannhet och kvalitetsbuteljeringar. Lauder’s blandwhiskysorter spreds snart över världen och ryktet växte.

MacDuff International

Mot slutet av 1900-talet hade varumärket stagnerat. 1992 grundade tre affärskompanjoner MacDuff International och köpte Lauder’s. De nya ägarna kom från ledande befattningar inom två av de största bolagen i branschen; Diageo och Whyte & Mackay. I dag arbetar MacDuff International huvudsakligen med whiskyvarumärkena Lauder's och Islay Mist. De senaste åren har bolaget varit offensivt och är i dag ett av världens tio största inom Travel Retail.

Serien med Singelcask-utgåvor lanserades 2023 som en hyllning till Archibald Lauder och det arv som nu förs vidare ut i världen i allt vidare kretsar.

Kommentarer

Producent Lauder's

Lauder's whisky skapades redan 1836 och är därigenom ett av de äldsta ännu existerande varumärkena för skotsk whisky. Namnet kommer från Archibald Lauder som hade en butik i Glasgow, och som 1834 fick idén att skapa en egen whisky. Det tog honom två år att få den perfekt. Redan under 1800-talet blev Lauder's mycket populär och prisbelönt i tävlingar både i Europa och USA.

Inspiration