Archibald Lauder’s Single Cask Glen Garioch 2011

Nyhet Begränsad utgåva
en flaska whisky från stkottlnad

Archibald Lauder’s Single Cask Glen Garioch 2011

Doften är till en början försiktig, men så väller det fram fruktiga pärontoner, citrus, gräddkola och söta aromer med en liten vibrerande tjärton i bakgrunden. I I smaken kommer mer mogna frukter, päron och ugnsbakade äpplen som leder fram till en raffinerad och elegant fruktskål i avslutningen.

Glen Garioch gör en söt och fruktig whisky med en liten lätt torvighet. Ibland kan man dessutom finna en stillsam och angenäm rök. Whiskyn lagras oftast på bourbonfat, vilket ger tydliga vanilj- och kolatoner.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41616
Storlek
70 cl
Alkohol
54,3 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Lauder’s

Korta fakta

  • Destilleri: Glen Garioch
  • Fat: Refill Bourbon
  • Fatnummer: 2994
  • Destillerad: Okt. 2011
  • Buteljerad: Aug. 2023
  • Ålder 16 år: 11 år och 10 mån
  • Övrigt. Ej färgad, ej kylfiltrerad

Gott att veta

Glen Garioch, som ska uttalas ”Glen Giri” är ett av Skottlands östligaste destillerier, och det som ligger närmast storstaden Aberdeen. Destilleriet är ett ”Citydestilleri” mitt i den lilla staden Oldmeldrum. Glen Garioch är ett mycket gammalt destilleri. Ett av Skottlands allra äldsta, grundaråret brukar anges till 1794. Som ofta med de äldre destillerierna är den allra tidigaste historien oklar. Mycket av whiskybränningen vid dessa år skede i lönn. Krona och stat gjorde vad man kunde för att driva in tillverkningsskatt, vilket stolta skotska farmare hade mycket svårt att förlika sig med. Glen Garioch inrättades emellertid i ett garveri av två bröder Manson. Därifrån drogs whiskyfaten med oxkärror de dryga två milen ner till Aberdeen, som var den stora hamnstaden där sjömanskrogarna och hamnlivet ständigt ropade efter whisky.

Glen Garioch är inte bara ett av de äldsta destillerierna, det är antagligen det destilleri som har flest år i drift. Många av de gamla destillerierna har tidvis varit i malpåse eller helt nedlagda, men Glen Garioch har inte många av år av tystnad under sin 230-åriga historia. Glen Garioch är ett destilleri som är stolta över sin historia och det stora ägarbolaget Beam Suntory har nyligen återinvesterat i äldre teknik. Bland annat har de gamla maltgolven åter tagits i bruk och man har också installerat direkteldning av pannorna, vilket påverkar smaken i en mer fruktig riktning.

Kort om Archibald Lauder

Under det tidiga 1800-talet började Archibald Lauder att arbeta på en pub hemma i Glasgow. Puben finns fortfarande kvar och bär sedan 1871 hans namn. Archibald var känd som en synnerligen välklädd gentleman och för sitt välkomnande sätt gentemot bargäster från alla samhällsklasser. Han drev även en butik där han på övervåningen hade en hemlig bar och frisörsalong. 1871 grundade han Archibald Lauder & Co och blev nästan omgående en av stadens mest framstående whiskybrookers, känd för noggrannhet och kvalitetsbuteljeringar. Lauder’s blandwhiskysorter spreds snart över världen och ryktet växte.

MacDuff International

Mot slutet av 1900-talet hade varumärket stagnerat. 1992 grundade tre affärskompanjoner MacDuff International och köpte Lauder’s. De nya ägarna kom från ledande befattningar inom två av de största bolagen i branschen; Diageo och Whyte & Mackay. I dag arbetar MacDuff International huvudsakligen med whiskyvarumärkena Lauder's och Islay Mist. De senaste åren har bolaget varit offensivt och är i dag ett av världens tio största inom Travel Retail.

Serien med Singelcask-utgåvor lanserades 2023 som en hyllning till Archibald Lauder och det arv som nu förs vidare ut i världen i allt vidare kretsar.

Kommentarer

Producent Lauder's

Lauder's whisky skapades redan 1836 och är därigenom ett av de äldsta ännu existerande varumärkena för skotsk whisky. Namnet kommer från Archibald Lauder som hade en butik i Glasgow, och som 1834 fick idén att skapa en egen whisky. Det tog honom två år att få den perfekt. Redan under 1800-talet blev Lauder's mycket populär och prisbelönt i tävlingar både i Europa och USA.

Inspiration