Archibald Lauder’s Single Cask Glentauchers 2008

Nyhet Begränsad utgåva
en flaska whisky

Archibald Lauder’s Single Cask Glentauchers 2008

Doften är fyllig och krämig med en härlig sirapssötma, marsipan, kola och gröna äpplen tillsammans med en antydan av sherry. I smaken kommer hösttoner, skogsbär och frukt i en sammetslik nästan trögflytande munkänsla som klingar av i en lång och fruktsöt final.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41611
Storlek
70 cl
Alkohol
60,7 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Lauder’s

Korta fakta

  • Fat: Refill Oloroso Sherry Puncheon
  • Fatnummer: 1305
  • Destillerad: mars 2008
  • Buteljerad: augusti 2023
  • Ålder 15 år
  • Övrigt. Ej färgad, ej kylfiltrerad

Gott att veta

Glentauchers grundades av den excentriske whiskybaronen James Buchanan 1897. Det var i en tid när blendwhiskyn gjorde sitt triumftåg över världen och efterfrågan på whisky tycktes omättlig. Under 1890-talet grundades ett 20-tal nya destillerier av affärsmän i olika konstellationer som vädrade morgonluft i den nya marknadssituation som hade öppnats när den brittiska handelsflottan angjorde fler och fler hamnar. James Bucchanan behövde singelmalt för sin storsäljande ”Black & White” som etablerades över hela världen dessa år.

Glentauchers byggdes som en fabrik som skulle förse Black & White med maltwhisky. Som singelmalt är den ytterligt sällsynt och som originalbuteljering har den bara dykt upp några enstaka gånger. De senaste åren har det endast funnits en 15-åring och en 23-åring på marknaden, men också dessa har varit svåra att finna. Istället har Glentauchers fortsatt att vara en blendwhiskyfabrik. År 2005 förvärvades destilleriet av Chivas Brothers och det stora destilleriet används sedan dess som en av huvudfabrikerna för Pernod Ricards och Chivas stora blendwhiskymärken. Glentauchers har nyligen genomgått stora miljöinvesteringar och är numera ett koldioxidneutralt och energieffektivt destilleri.

Husstil

Glentauchers hittar man nästan bara hos oberoende buteljerare, whiskyn är i allmänhet lätt och fruktig med blommiga toner. Glentauchers lagras mer eller mindre uteslutande på amerikanska bourbonfat, vilket ger en whisky med tydliga vanilj- och kolatoner. Sherrylagringar förekommer, men sällsynt.

Kort om Archibald Lauder

Under det tidiga 1800-talet började Archibald Lauder att arbeta på en pub hemma i Glasgow. Puben finns fortfarande kvar och bär sedan 1871 hans namn. Archibald var känd som en synnerligen välklädd gentleman och för sitt välkomnande sätt gentemot bargäster från alla samhällsklasser. Han drev även en butik där han på övervåningen hade en hemlig bar och frisörsalong. 1871 grundade han Archibald Lauder & Co och blev nästan omgående en av stadens mest framstående whiskybrookers, känd för noggrannhet och kvalitetsbuteljeringar. Lauder’s blandwhiskysorter spreds snart över världen och ryktet växte.

MacDuff International

Mot slutet av 1900-talet hade varumärket stagnerat. 1992 grundade tre affärskompanjoner MacDuff International och köpte Lauder’s. De nya ägarna kom från ledande befattningar inom två av de största bolagen i branschen; Diageo och Whyte & Mackay. I dag arbetar MacDuff International huvudsakligen med whiskyvarumärkena Lauder's och Islay Mist. De senaste åren har bolaget varit offensivt och är i dag ett av världens tio största inom Travel Retail.

Serien med Singelcask-utgåvor lanserades 2023 som en hyllning till Archibald Lauder och det arv som nu förs vidare ut i världen i allt vidare kretsar.

Kommentarer

Producent Lauder's

Lauder's whisky skapades redan 1836 och är därigenom ett av de äldsta ännu existerande varumärkena för skotsk whisky. Namnet kommer från Archibald Lauder som hade en butik i Glasgow, och som 1834 fick idén att skapa en egen whisky. Det tog honom två år att få den perfekt. Redan under 1800-talet blev Lauder's mycket populär och prisbelönt i tävlingar både i Europa och USA.

Inspiration