Archibald Lauder’s Single Cask – Williamson from Laphroaig Distillery 2008

en flaska whisky från skottland

Archibald Lauder’s Single Cask – Williamson from Laphroaig Distillery 2008

En pigg och livlig doft av brasvedsrök tillsammans med syltade jordgubbar. Där finns också en lätt kemisk tjärdoft som omisskännligen leder tankarna till Islays sydkust. Smaken kommer med pyrande björkved och torvrök, som att gå in i en kölna dagen efter avslutad maltrökning. Finalen är torr med söta toner av grillad frukt.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41622
Storlek
70 cl
Alkohol
54,1 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Producent
Lauder’s

Korta fakta

  • Destilleri: Laphroaig
  • Fat: Refill Bourbon
  • Fatnummer: 3205
  • Destillerad: Sept 2008
  • Buteljerad: Augusti 2023
  • Ålder 14 år och 11 mån
  • Övrigt. Ej färgad, ej kylfiltrerad

Gott att veta

Bessie Williamson är en av whiskyhistoriens mest berömda kvinnor. Hon kom till Laphroaig Distillery på 1930-talet för att vikariera som sekreterare några månader. Hon träffade kärleken och stannade kvar. Elisabeth visade sig ha en särdeles talang inom många områden och lärde sig snart hur destilleriet skulle skötas. Sedan destillerichefen avlidit 1954 fick Bessie ta över både som styrelseordförande och destillerichef. Hon blev därmed den första kvinnan i modern tid som ansvarade för ett whiskydestilleri. Bessie blev en legendarisk destillerichef som lade grunden för mycket av den ställning som Laphroaig har i än i dag. Hon var aktiv vid destilleriet i närmare 45 år och lämnade inte förrän hon pensionerade sig 1972.

Laphroaig Distillery är ett av de så kallade Kildalton Three – de tre stora röktemplen Lagavulin, Ardbeg och Laphroaig som ligger med några kilometers mellanrum utmed Kildaltonstranden längs Islays sydkust. Dessa tre världsberömda destillerier grundades ungefär samtidigt 1815–16. I mångt och mycket har de satt mallen för hur rökig whisky ska smaka. I dag ägs Laphroaig av en av branschens jättar, Beam Suntory.

Husstil

Laphroaig är känt för att vara det rivigaste av de tre Kildaltondestillerierna. Gillar man riktigt rökig whisky är Laphroaig det säkraste kortet. Maltens rökighet, mätt i ppm är ungefär densamma vid alla tre, men Laphroaig öppnar upp skärningspunkterna så mycket att betydligt mer av de tyngre alkoholerna, som bär med sig rök- och torvighet, kommer med i destillatet. Husstilen är distinkt rökig med tydliga medicinala toner, sälta, tång och jod.

Kort om Archibald Lauder

Under det tidiga 1800-talet började Archibald Lauder att arbeta på en pub hemma i Glasgow. Puben finns fortfarande kvar och bär sedan 1871 hans namn. Archibald var känd som en synnerligen välklädd gentleman och för sitt välkomnande sätt gentemot bargäster från alla samhällsklasser. Han drev även en butik där han på övervåningen hade en hemlig bar och frisörsalong. 1871 grundade han Archibald Lauder & Co och blev nästan omgående en av stadens mest framstående whiskybrookers, känd för noggrannhet och kvalitetsbuteljeringar. Lauder’s blandwhiskysorter spreds snart över världen och ryktet växte.

MacDuff International

Mot slutet av 1900-talet hade varumärket stagnerat. 1992 grundade tre affärskompanjoner MacDuff International och köpte Lauder’s. De nya ägarna kom från ledande befattningar inom två av de största bolagen i branschen; Diageo och Whyte & Mackay. I dag arbetar MacDuff International huvudsakligen med whiskyvarumärkena Lauder's och Islay Mist. De senaste åren har bolaget varit offensivt och är i dag ett av världens tio största inom Travel Retail.

Serien med Singelcask-utgåvor lanserades 2023 som en hyllning till Archibald Lauder och det arv som nu förs vidare ut i världen i allt vidare kretsar.

Kommentarer

Producent Lauder's

Lauder's whisky skapades redan 1836 och är därigenom ett av de äldsta ännu existerande varumärkena för skotsk whisky. Namnet kommer från Archibald Lauder som hade en butik i Glasgow, och som 1834 fick idén att skapa en egen whisky. Det tog honom två år att få den perfekt. Redan under 1800-talet blev Lauder's mycket populär och prisbelönt i tävlingar både i Europa och USA.

Inspiration