Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 YO

Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 YO

en flaska whisky balvenie single barrel

Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 YO

Köp via systembolaget ?
1 499   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Mötet mellan sherry och den skotska whiskyn var från början en mesallians, en bastard som invaderade Skottland under 1800-talets sista hälft – ett möte som för alltid skulle förändra världens whisky och växa till ett giftermål lika oupplösligt som guld i vatten. Balvenie Single Barrel 15 YO är en klassisk sherrybuteljering – en singelcask-utgåva på 47,8 % som tillbringat 15 långa år på ett genuint och mäktigt oloroso-sherryfat.

Olorososherryn är en söt och djupt mörk sherry som ger massor av klassiska smaker till whiskyn; russin, dadlar, fikon, läder, choklad, mandel, hasselnötter, mörka bär och många dova toner. När denna smaksymfoni möter den klassiskt honungssöta och milda sprit som Balvenie producerar öppnar sig en mjuk och sammetslen sherrywhisky där fatet och whiskyn gift sig samman till ett elegant, kryddigt och mycket smakrikt äktenskap.

Rökighet
5%
Betyg (3 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
85241
Storlek
70 cl
Alkohol
47,8 %
Land/Område
Skottland Speyside
Typ
Maltwhisky
Producent
Balvenie William Grant & Sons

Att man började lagra whisky på sherryfat var en följd av vinlusens härjningar under 1870-talet. Engelsmännen stod plötsligt utan vin och brandy. Räddningen kom från Jerez där lagren med sherry var stora och vinlusen hade svårt att få fäste. Snart importerades stora mängder sherry till England, den fraktades i ekfat som skottarna med glädje tog över och fyllde med whisky. Mötet blev en sensation och snart var whiskyvärlden förändrad för all framtid.

I dag är klassiska sherryfat en bristvara. Efterfrågan på sherryfat är vida större än efterfrågan på sherry. När Balvenie nu lanserar en singeltappning – alltså whisky från ett enda fat – är det därför en och storslagen och alltmer sällsynt smakupplevelse som väntar.

Kommentarer

Lite falsk marknadsföring här, bild på batchen från 650 flaskor. Men fick vid beställning flaska från batchen med 800 flaskor. Finns en viss skillnad på smak och även pris då man köpt dessa på auktion.

Ber om ursäkt för detta. Men tyvärr vet vi inte vilka fat som levereras. Det kan till och med vara så att det är från olika fat i en och samma kartong. När ett fat är slut tar nästa vid. / Jonas på Nigab

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland

Produkter från Balvenie