Att man började lagra whisky på sherryfat var en följd av vinlusens härjningar under 1870-talet. Engelsmännen stod plötsligt utan vin och brandy. Räddningen kom från Jerez där lagren med sherry var stora och vinlusen hade svårt att få fäste. Snart importerades stora mängder sherry till England, den fraktades i ekfat som skottarna med glädje tog över och fyllde med whisky. Mötet blev en sensation och snart var whiskyvärlden förändrad för all framtid.
I dag är klassiska sherryfat en bristvara. Efterfrågan på sherryfat är vida större än efterfrågan på sherry. När Balvenie nu lanserar en singeltappning – alltså whisky från ett enda fat – är det därför en och storslagen och alltmer sällsynt smakupplevelse som väntar.
Kommentarer
Lite falsk marknadsföring här, bild på batchen från 650 flaskor. Men fick vid beställning flaska från batchen med 800 flaskor. Finns en viss skillnad på smak och även pris då man köpt dessa på auktion.
Ber om ursäkt för detta. Men tyvärr vet vi inte vilka fat som levereras. Det kan till och med vara så att det är från olika fat i en och samma kartong. När ett fat är slut tar nästa vid. / Jonas på Nigab