Balvenie 16 Years French Oak Pineau Cask

en flaska whisky Balvenie 16 Years French Oak Pineau Cask

Balvenie 16 Years French Oak Pineau Cask

Balvenies experiment med slutlagringar vänder sig till dem som vill upptäcka nya sidor hos Balvenies lena och eleganta ”honungswhisky”. Det är en whisky som tar oss med till helt unika fatmöten som knappast tidigare förekommit i whiskytillverkningen. I det här fallet har legendaren David C Stewart experimenterat med fat som tidigare innehållit den franska aperitifen Pineau. Resultatet har blivit en lätt syrlig whisky med mängder av citrusfrukter, som tack vare de söta inslagen blommar ut i en mycket balanserad och välsmakande upplevelse.

Balvenie French Oak har lätt blommiga dofter som leder tankarna till lotusblommor och nävor. Där finns också nyklippt gräs och äppelskal. I smaken märks en syrlig, lite bitande citrus samt grapefrukt som balanserar perfekt mot en delikat sötma, karamelliserat socker och ingefära. Eftersmaken är lång och uppfriskande.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
85273
Storlek
70 cl
Alkohol
47,6 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Balvenie

Fakta

  • Destillerad 1995
  • Buteljerad 2007
  • Fat Amerikanska ekfat under 16 år, därefter slutlagrat på pineaufat

Gott att veta

David C Stewart är en av den moderna whiskyns verkliga ikoner. Han har varit verksam hos familjen Grant sedan 1962. I dag närmar han sig sin 80-årsdag, men är fortfarande aktiv i det som blev hans livsverk. Att beskriva David Stewarts gärning från det han kom till Glenfiddich under 1960-talets första år är som att beskriva Beatles betydelse för popmusiken. Det är ingen överdrift att påstå att David Stewart var med och uppfann marknaden för singelmalt och att han i allra högst grad varit en av chefsingenjörerna bakom whiskyvärlden såsom vi känner den i dag. Häromåret belönades han med en MBE-orden ur Drottning Elisabeths hand. Det är den högsta utmärkelse en brittisk medborgare kan få för sin livsgärning. Det var David Stewart som var först med att börja experimentera med slutlagringar, vilket i dag alla destillerier ägnar sig åt på ett eller annat sätt.

Slutlagring

Slutlagring innebär att man låter en mer eller mindre färdiglagrad whisky få ytterligare kortare mognad på ett fat som tidigare har innehållit något annat, vanligen vin eller en spritdryck. Det nya fatet tillför smaker från fatets tidigare innehåll och skapar på så sätt en whisky med en helt ny smakbild. I fatväggarna kan sitta flera liter av dess gamla innehåll vars smakämnen faller ut i whiskyn. Balvenie 16 har fått en slutlagring på fat som innehållit den franska aperitifen Pineau.

Pineau de Charentes

Pineau är en ursprungsskyddad aperitif som görs i distriktet Charentes, berömt för druvdestillatet från kommunen Cognac. Pineau hänger nära samman med cognac och är en blandning av cognac och druvjuice. Pineau lagras på ekfat under 12 månader. Pineau är mycket populär i Charentes, men tämligen ovanlig i övriga Frankrike och utomlands.

Kort om Balvenie

Balvenie är ett av Skottlands mest berömda destillerier samt en av världens mest sålda singelmalter med över 4 miljoner flaskor årligen. Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att de tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Förödande bränder i några av Speysides stora lagerhus hade skapat en ny marknadssituation och den ytterst handlingskraftige William Grant insåg att det skulle uppstå brist på maltwhisky. På rekordtid byggde han ett nytt destilleri alldeles intill Glenfiddich. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och egenodlat korn. Balvenie är ett av mycket få destillerier som kontrollerar hela kedjan från kornåkrarna till buteljeringen.

William Grant & Sons

William Grant & Sons är världens största familjeägda dryckeskoncern med fem destillerier i Skottland, men också med ett omfattande ägande i bland annat Irland och USA, såväl inom whisky som andra dryckessegment.

  • Balvenie räknas till de klassiska ”Seven Stills of Dufftown”
  • Balvenie uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar
  • Balvenie anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Balvenie tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland
  • Pineau dricks i regel kylskåpskall under varma sommardagar som aperitif eller välkomstdryck

Kommentarer

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland

Inspiration