Balvenie 27 Years – A Rare Discovery from Distant Shores

en flaska dyr whisky från balvenie off shore

Balvenie 27 Years – A Rare Discovery from Distant Shores

A Rare Discovery from Distant Shores är en synnerligen unik whisky som förenar det mest kultförklarade romdestilleriet i världen med Balvenies eleganta och honungslika whisky. Det är en whisky som berättar om ett fascinerande fatmöte och om hur David Stewart, den skotska whiskyindustrins mest dekorerade masterblender, arbetat för att utveckla nya upplevelser och smakbilder. Det är i högsta grad en whisky för den som är intresserad av dryckeshistoria och som vill upptäcka en ny sida hos Balvenie och hos den skotska whiskyn. Det är också en whisky med stor samlarpotential och med en högkaratig och njutbar smak.

Betyg (4 röster)
4
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41548
Storlek
70 cl
Alkohol
48 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Balvenie

Fakta

  • Fat Exbourbon-fat i 20 år och slutlagring på Caronifat i 7 år
  • Buteljerad 230317

Smaknot

Balvenies 27-åriga ”A Rare Discovery from Distant Shores” har en komplex och elegant doft med toner av muscovadosocker, honung, lättare frukter och antydan av grön banan tillsammans med en återhållen kryddighet. Smaken är ljuvligt läcker med en krämig och sammetslen vanilj. När den första sötman klingar av blir munkänslan mer sirapslik och toner av åldrat läder och djupa ektanniner kommer fram. Eftersmaken är lätt oljig, insmickrande och söt.

Gott att veta

A Rare Discovery from Distant Shores är berättelsen om ett oväntat möte och om samarbetet mellan Balvenies Master Blender och Bristol Spirits John Barret. David Stewart och John Barret är vänner sedan många år tillsammans på den internationella dryckesscenen. Barret har ett stående uppdrag att hålla ögon och smaklökar öppna efter särskilt spännande saker han ramlar på under sina inköpsresor runt jordens alla dryckeshörn. Vid ett tillfälle kom han till Balvenies sampelrum. David Stewart hade kallat samman sitt team och man förväntade sig att få prova något speciellt. Ur sin slitna läderportfölj tog John Barret upp några prover från det nedlagda romdestilleriet Caroni, och tystnaden sänkte sig i provningsrummet. Detta var en rom som inte liknade någon annan. Barret hade kommit i kontakt med Caroni under ett besök på Trinidad. Det var strax efter att destilleriet stängt 2003. Den kraftfulla och robusta rommen fick honom att omedelbart köpa en betydande del av det kvarvarande lagret och frakta hem det till Europa. David Stewart, som är en hängiven romentusiast, blev så förtjust att han krävde att få köpa några fat av sin vän – faten var då fyllda med rom. När faten tömts fyllde David Stewart 20-årig whisky på dem och gav den ytterligare sex års lagring.

Många menar att Caroni gjorde den kanske mest högklassiga rom som producerats i Karibien. Caroni låg på Trinidad cirka en mil utanför Venezuela. Trinidad hade en gång mängder med romdestillerier men numera återstår endast Angustura. Caroni producerade en ovanligt tung och lätt rökig rom. Ofta kallades den Västindiens Islay och i dag brukar den jämföras med likaledes nedlagda Port Ellen. Caroni buteljerades nästan aldrig av destilleriet utan såldes till blenders och spritföretag. 2003 gick hela det kvarvarande lagret på auktion. I dag är Caroni kultförklarat. En whisky slutlagrad på Caronifat är inget annat än en sensation.

Kommentarer

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland

Inspiration