The Balvenie Story Range är en serie buteljeringar som var för sig bär på ”stories” från maltgolvet, från tunnbinderiet, från ”maltgubbarna” och deras verklighet. Berättarrösten tillhör den legendariske Master Blendern David Stewart, vars livsgärning nyligen kröntes med unionens ädlaste förtjänsttecken som han fick motta ur drottning Elisabeths hand.
David Stewarts experimentlusta har alltid varit kännetecknande för Balvenie. Han snappade gärna upp idéer från produktionen, från erfarna coopers och mashmen och såg till att förverkliga många av dem. A Day of Dark Barley är en sådan. Den går tillbaka till den regniga sommaren 1992. Maltman Robbie Gormley hade funderingar på om något kunde förändras. Han talade med David Stewart och man beslutade att testa en ”batch” dark barley, så kallad svartmalt. Sådan malt användes egentligen bara för att göra riktigt mörk stout. Malten var svart som tjära och blandades med den traditionella golvmältade Balveniemalten. 2006 lanserades Balvenie Roasted Malt 14 yo med stor framgång – nu får vi slutet på berättelsen om den där svartmaltsdagen 1992.
- A Day of Dark Barley är tredje kapitlet i story-rangen efter ”The Sweet Toast of American Oak” och “The Week of Peat”
- Balvenie har varit först med mycket; bland annat slutlagring, lagring på portvinsfat och att lagra fastlandswhisky på Islayfat
- Balvenie är ett av mycket få destillerier som fortfarande golvmältar sin malt, odlar eget korn, buteljerar sin egen whisky och binder sina egna fat
- Balvenie är ett av de sju klassiska destillerierna i Dufftown
- Whisky på ”hårt rostad malt och svartmalt är mycket ovanligt. I äldre utgåvor helt unikt
Kommentarer