Balvenie A Day of Dark Barley 26 Yo

En flaska och behållare Balvenie A Day of Dark Barley 26 YO

Balvenie A Day of Dark Barley 26 Yo

A Day of Dark Barley är en 26-årig mörkt gyllenbrun whisky med en lätt rökig ekighet. Där finns vaniljtoner, honung och en mild kryddighet som berättar om ålder. Smaken är ganska söt, där finns citrustoner, apelsin, en lätt mild kanel med lite ingefära. Eftersmaken är lång och kvardröjande med ek, vanilj och rostade toner.

A Day of Dark Barley är en whisky för den som vill uppleva en annorlunda whisky gjord på mycket hårt rostad karamelliserad malt. Det är också en whisky för den som vill upptäcka vidden av ett innovativt destilleri och äga en unik buteljering som aldrig kommer att lanseras igen. Det är ett samlarobjekt och en fascinerande whisky att prova.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
84399
Storlek
70 cl
Alkohol
47,8 %
Land/Område
Skottland Speyside
Typ
Maltwhisky
Producent
Sagatiba Sailor Jerry Rum Balvenie

The Balvenie Story Range är en serie buteljeringar som var för sig bär på ”stories” från maltgolvet, från tunnbinderiet, från ”maltgubbarna” och deras verklighet. Berättarrösten tillhör den legendariske Master Blendern David Stewart, vars livsgärning nyligen kröntes med unionens ädlaste förtjänsttecken som han fick motta ur drottning Elisabeths hand.

David Stewarts experimentlusta har alltid varit kännetecknande för Balvenie. Han snappade gärna upp idéer från produktionen, från erfarna coopers och mashmen och såg till att förverkliga många av dem. A Day of Dark Barley är en sådan. Den går tillbaka till den regniga sommaren 1992. Maltman Robbie Gormley hade funderingar på om något kunde förändras. Han talade med David Stewart och man beslutade att testa en ”batch” dark barley, så kallad svartmalt. Sådan malt användes egentligen bara för att göra riktigt mörk stout. Malten var svart som tjära och blandades med den traditionella golvmältade Balveniemalten. 2006 lanserades Balvenie Roasted Malt 14 yo med stor framgång ­ – nu får vi slutet på berättelsen om den där svartmaltsdagen 1992.

  • A Day of Dark Barley är tredje kapitlet i story-rangen efter ”The Sweet Toast of American Oak” och “The Week of Peat”
  • Balvenie har varit först med mycket; bland annat slutlagring, lagring på portvinsfat och att lagra fastlandswhisky på Islayfat
  • Balvenie är ett av mycket få destillerier som fortfarande golvmältar sin malt, odlar eget korn, buteljerar sin egen whisky och binder sina egna fat
  • Balvenie är ett av de sju klassiska destillerierna i Dufftown
  • Whisky på ”hårt rostad malt och svartmalt är mycket ovanligt. I äldre utgåvor helt unikt

Kommentarer

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland

Inspiration