Balvenie Portwood 21 YO

En flaska Balvenie Portwood 21 YO och behållare med vit etikett

Balvenie Portwood 21 YO

Balvenie Portwood 21 Year Old har en smak av torkade aprikoser, russin, brittisk marmelad, mandel och nougat. Eftersmaken är komplex, mycket fruktig och har en behaglig knappt skönjbar rökslinga.

Balvenie Portwood 21 Year Old har lagrats i minst 21 år på bourbonfat. Därefter har den flyttats över till fat som tidigare innehållit portvin för att få en extra djup dimension. Under slutlagringen, som kan pågå flera månader, kontrolleras whiskyn regelbundet för att tappas av i exakt rätt ögonblick. Slutlagringar på portvinsfat är mycket ovanliga, och i sådan anspråksfull ålder som The Balvenie Portwood 21 är det helt unikt.

Rökighet
Betyg
Skriv ut
Art. nr.
50824
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Balvenie William Grant & Sons

Visste du detta om Balvenie:

  • Balvenie är ett av mycket få destillerier som fortfarande golvmältar sitt korn
  • Balvenie är ett av de sju klassiska destillerierna i Dufftown
  • Vissa buteljeringar pryds av en ros, till minne av en kärlekshistoria vid närbelägna 1400-talsslottet Balvenie Castle
  • Balvenie delar lokaler med sitt systerdestilleri Kininvie
  • Balvenie tillverkar sina egna fat och buteljerar själv sin whisky

Balvenie Portwood 21 yo är en rik och kraftfull whisky som har blivit ett flaggskepp i whiskyvärlden. Den brukar omnämnas som det bästa exemplet på slutlagring och har genom åren vunnit mängder med priser och utmärkelser på världens stora dryckestävlingar.

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland