Få destillerier har varit lika innovativa som Balvenie. Destilleriet var exempelvis först med att slutlagra whisky på vinfat och att använda stora vattingtankar där olika fattyper fick gifta sig samman. Båda dessa metoder har numera adopterats av nästan alla destillerier. Men experimentlustan har inte stannat där. Balvenie har tidvis befunnit sig lite i bakgrunden av storasyster Glenfiddich som ligger alldeles intill. I tider av mindre produktion har Balvenie använts som något av experimentverkstad. Där har personalen med Malt Master David C. Stewart i spetsen kunnat prova idéer och utveckla nya spännande whiskysorter.
The Edge of Burnhead Wood går 19 år tillbaka i tiden. Den dåvarande destillerichefen Dave Stewart (inte att förväxla med David C. Stewart) inspirerades av den lilafärgade ljungen på kullarna runt destilleriet. Han visste att man i äldre tider brukade torka malten genom att bränna blommande ljung i kölnan. Det måste provas. Sagt och gjort, man tog kornet som vuxit på Balvenie Estate och mältade det på det egna maltgolvet. Ljungen plockade man alldeles intill destilleriet där den hängdes på tork innan den fuktades och kastades in i över den glödande kolen i kölnan.
Nu 19 år senare kan vi prova resultatet av detta experiment. The Edge of Burnhead Wood är en mycket speciell, fruktig och elegant ”ljung-whisky”.
Kort om Balvenie
Balvenie byggdes 1892 av William Grant och hans söner som några tidigare också hade byggt Glenfiddich alldeles intill. Det hade uppstått en brist på whisky sedan ett par förödande bränder ödelagt enorma lager i Speyside. Produktionen vid Balvenie har sedan dess varit i mer eller mindre obruten drift. I synnerhet har malten använts till familjen Grants blendwhiskysorter, Standfast och sedermera Grants. Balvenie började buteljeras som singelmalt 1973. Balvenie är alltjämt en del av den familjägda koncernen där också destillerierna Glenfiddich, Kininvie, Ailsa Bay och Girvan samt varumärken som Grant’s och Tullamore ingår. William Grant’s är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky.
- Balvenie Stories tre tidigare utgåvor är ”A day of Dark Barley”, ”The Week of Peat” och ”The Sweet Toast of american oak”
- Balvenie är ett av bara en handfull destillerier som alltjämt golvmältar delar av sin malt
- The Edge of Burnhead Wood är den första utgåvan som till 100 % gjorts av råvaror från destilleriets ägor
- Balvenie har även ett eget tunnbinderi
Kommentarer