Balvenie The Second Red Rose

balvenie second red rose

Balvenie The Second Red Rose

I början av 1890-talet köpte William Grant tomten och 1700-talsbyggnaden Balvenie New House alldeles intill Glenfiddich, familjens första destilleri. Glenfiddich hade han låtit bygga några år tidigare vid foten av det gamla 1200-tals slottet Balvenie Castle. Det nya destilleriet, som han byggde och inredde i Balvenie New House, är intimt förknippat med historien om en röd ros. Med 2021 års utgåva i Balvenie Stories Series återkommer Master Blender David Stewart för andra gången till berättelsen om den röda rosen.

Intensiv doft av mogna frukter, färsk mango, jordiga toner och rostad ek. Smak: Söta björnbär, persikor och svartpeppar i en subtil ekton. Eftersmak: Mycket lång med vital ekighet

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
85212
Storlek
70 cl
Alkohol
48,1 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Balvenie

Balvenie Castle uppfördes på 1200-talet av the Duke of Buchan. Kort därpå tog den skotska kronan egendomen i beslag. Kung James II återlämnade den senare till Margaret Douglas, änka efter den 8:de Earlen of Douglas med två villkor: att ett giftermål arrangerades med den vackra lady Douglas och en av kungens trogna vapendragare samt att Margaret Douglas varje år betalade en tribut till kungen i form av en röd ros. Än i dag har Balvenie en röd ros på vapenskölden som avbildas på flaskor och etiketter.

Den första The Rose-utgåvan var en portfatslagrad Balvenie som lanserades 2008. I dag är det en av Balvenies mer legendariska buteljeringar och betingar höga priser på auktionerna. The Second Red Rose är den femte buteljeringen i Balvenies story-range. Den tar fasta på samma historia. Den här gången har David C Stewart använt sig av bourbonlagrad whisky som han låtit slutlagra på fat som tidigare innehållit ett australiensiskt shirazvin före buteljeringen vid 21 års ålder.

Kort om Balvenie

Balvenie byggdes på rekordtid i och kring Balvenie New House 1892 av William Grant och hans söner. Just då var efterfrågan på whisky större än någonsin och det byggdes mängder med destillerier i Skottland. Att dåtidens största destilleri Glenlivet samtidigt drabbades av en förödande explosion gjorde bristen på whisky akut, vilket än mer ökade på byggnadstakten på många håll. Balvenie har varit i mer eller mindre i obruten drift ända sedan starten. Singelmalten från Balvenie har i stor utsträckning använts till familjen Grants blendwhiskysorter, Standfast och sedermera Grant’s. Balvenie började buteljeras som singelmalt 1973. Balvenie är alltjämt en del av den familjeägda koncernen där också destillerierna Glenfiddich, Kininvie, Ailsa Bay och Girvan samt varumärken som Grant’s och Tullamore ingår. William Grant’s & Sons är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky.

·      I Balvenie Stories ingår nio utgåvor som var för sig bygger på en berättelse från destilleriet

·      Samtliga berättelser finns att lyssna på i längre inspelningar på Balvenies hemsida

·      The Second Red Rose har fått en elegant rosenröd ton från shirazfaten

·      Lady Margaret Douglas kom att leva länge på Balvenie Castle och betalade årligen sin hyra till kungen i from av en djupröd ros

·      Den numer pensionerade David Stewart, som skapat de två rosbuteljeringarna, är belönad av drottningen med en MBE-orden, den förnämsta utmärkelse en icke adlig kan få för sin livsgärning

För vem

På ett eller annat sätt handlar Balvenie Stories om fascinerande berättelser och smakexperiment från ett av de mest klassiska och omtyckta Speyside-destillerierna. The Second Red Rose är en del i en samlarserie som allra högsta grad är värd att både spara på, njuta av och lyssna till.

Kommentarer

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland