Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO

En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO

The Sweet Toast of American Oak är en fruktig whisky fylld av vanilj, gräddkola och kokos. De klassiska Balveniesmakerna får i den här berättelsen en rejäl överväxel. Honungen är tydligare, frukten fruktigare och kokosvaniljen omfamnar de kryddiga ektonerna med den lilla rostningsröken på ett sätt som bara ny amerikansk ek kan åstadkomma.

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya idéer. Ibland resulterar det i sådant som aldrig får möta en flaska, men då och då skrivs ny whiskyhistoria. Balvenie har skapat en serie kring dessa berättelser – the Balvenie Story Range: Den första delen, ”The Sweet Toast of American Oak”, är ett synnerligen spännande kapitel som nu har buteljerats.

Rökighet
Betyg (13 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
40453
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Balvenie William Grant & Sons

The Balvenie Story Range handlar om människor och händelser på destilleriet som på olika sätt banat nya vägar, testat gränser och fördjupat förståelsen för den klassiska whiskyn. The Sweet Toast of American Oak tar sin början hos blott 25-åriga malt master Kelsey McKechnie. Hon fick sin nya roll för drygt ett år sedan (efter att ha handplockats från Grant’s blendingverksamhet där hon visat upp en unik sensorisk förmåga). Kelsey McKechnie såg med friska ögon på Balvenies historia och framtid. Hon ville undersöka hur mycket smaker man kunde locka fram ur eken. Hon kontaktade Kelvin Cooperage in Louisville, Kentucky och bad om dem om fat av helt ny amerikansk ek, så kallad virgin wood.

Den amerikanska eken (Quercus alba) har annorlunda egenskaper än andra ekarter. Den innehåller en speciell lakton som ger intensiva smaker av kokos och vanilj. När faten kom till Balvenies eget tunnbinderi brändes de en andra gång med en extra djup rostning för att väcka så mycket smakämnen som möjligt ur sin cellulosasömn. När faten så småningom slocknat fördes de till Balvenies tapprum där de fylldes med traditionell Balveniewhisky, som till största delen lagrats på refilled bourbonfat i minst 12 år. Därefter slutlagrades whiskyn under flera månader på de nya smakintensiva faten.

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland