The Balvenie Story Range handlar om människor och händelser på destilleriet som på olika sätt banat nya vägar, testat gränser och fördjupat förståelsen för den klassiska whiskyn. The Sweet Toast of American Oak tar sin början hos blott 25-åriga malt master Kelsey McKechnie. Hon fick sin nya roll för drygt ett år sedan (efter att ha handplockats från Grant’s blendingverksamhet där hon visat upp en unik sensorisk förmåga). Kelsey McKechnie såg med friska ögon på Balvenies historia och framtid. Hon ville undersöka hur mycket smaker man kunde locka fram ur eken. Hon kontaktade Kelvin Cooperage in Louisville, Kentucky och bad om dem om fat av helt ny amerikansk ek, så kallad virgin wood.
Den amerikanska eken (Quercus alba) har annorlunda egenskaper än andra ekarter. Den innehåller en speciell lakton som ger intensiva smaker av kokos och vanilj. När faten kom till Balvenies eget tunnbinderi brändes de en andra gång med en extra djup rostning för att väcka så mycket smakämnen som möjligt ur sin cellulosasömn. När faten så småningom slocknat fördes de till Balvenies tapprum där de fylldes med traditionell Balveniewhisky, som till största delen lagrats på refilled bourbonfat i minst 12 år. Därefter slutlagrades whiskyn under flera månader på de nya smakintensiva faten.