Balvenie The Week of Peat 14 YO

Nyhet
The Week of Peat – Aged 14 Years

Balvenie The Week of Peat 14 YO

Lanseras snart ?
24 Maj 2024   (1199 SEK)
Gå till på Systembolagets hemsida

The Week of Peat har en stillsam torvig doft med toner av honungskex och malt. Smaken är sammetslent mjuk, torvig, väl balanserad rök i lätt citrus, ekig vanilj och varm ljunghonung. I eftersmaken dominerar den pyrande Speysideröken och en lång mjuk vanilj.

The Balvenie Story Range är en trilogi som lyfter fram människorna, tankarna och experimentlustan vid det berömda Speyside-destilleriet. I en serie buteljeringar hyllas berättelserna, samtalsämnena runt lunchbordet och de annorlunda whiskyfaten på destilleriet. Först ut var 12-åriga The Sweet Toast of American Oak, sedan 26-åriga A Day of Dark Barley, och nu kommer The Week of Peat – Aged 14 Years.

Rökighet
Betyg (13 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
40956
Storlek
70 cl
Alkohol
48,3 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Nyheter
Producent
Balvenie William Grant & Sons

David Stewart är en av den skotska whiskyindustrins mest legendariska personer. I över 50 har han satt sin prägel på den skotska whiskyn. Hans livsgärning har drottningen krönt med den brittiska Imperieorden MBE, som är ett av Storbritanniens mest ärofyllda förtjänsttecken.

Det tredje kapitlet i Balvenie-stories, The Week of Peat, tog sin början 2002 när dåvarande destillerichefen Ian Millar upptäckte att det var en veckas hål i körschemat på destilleriet. Han hade just kommit tillbaka från en resa till Islay och ville utnyttja den lediga tiden till att experimentera med rökig malt. Han talade om saken med David Stewart och de var båda överens om att prova. De beställde en laddning torv från den lilla byn New Pitsligo i nordöstra Speyside och byggde en torvbrännare som skulle ge malten extra rökighet. När den första batchen kördes så stod hela företaget, mältare, coopers, ingenjörer, marknadspersonal och kollade i pannan som om de aldrig hade sett whiskytillverkning förut.

För David Stewart var det speciellt. När han kom till Balvenie i början på 1960-talet provade han fat destillerade på 1940- och 50-talen. Vid den tiden torvtorkades malten precis på det sätt som Ian Millar och David Stewart nu upprepade. Experimentet blev så lyckat att man beslutade att göra rökig whisky en vecka om året – The Week of Peat. Det tredje delen i Balvenie Stories är alltså en återgång till den typen av whisky som gjordes på Balvenie i äldre tider, inte undra på att intresset varit stort.

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland