David Stewart är en av den skotska whiskyindustrins mest legendariska personer. I över 50 har han satt sin prägel på den skotska whiskyn. Hans livsgärning har drottningen krönt med den brittiska Imperieorden MBE, som är ett av Storbritanniens mest ärofyllda förtjänsttecken.
Det tredje kapitlet i Balvenie-stories, The Week of Peat, tog sin början 2002 när dåvarande destillerichefen Ian Millar upptäckte att det var en veckas hål i körschemat på destilleriet. Han hade just kommit tillbaka från en resa till Islay och ville utnyttja den lediga tiden till att experimentera med rökig malt. Han talade om saken med David Stewart och de var båda överens om att prova. De beställde en laddning torv från den lilla byn New Pitsligo i nordöstra Speyside och byggde en torvbrännare som skulle ge malten extra rökighet. När den första batchen kördes så stod hela företaget, mältare, coopers, ingenjörer, marknadspersonal och kollade i pannan som om de aldrig hade sett whiskytillverkning förut.
För David Stewart var det speciellt. När han kom till Balvenie i början på 1960-talet provade han fat destillerade på 1940- och 50-talen. Vid den tiden torvtorkades malten precis på det sätt som Ian Millar och David Stewart nu upprepade. Experimentet blev så lyckat att man beslutade att göra rökig whisky en vecka om året – The Week of Peat. Det tredje delen i Balvenie Stories är alltså en återgång till den typen av whisky som gjordes på Balvenie i äldre tider, inte undra på att intresset varit stort.