Balvenie Tun 1509 Batch 4

Balvenie Tun 1509 Batch 4

balvenie tun 1509 batch 4

Balvenie Tun 1509 Batch 4

Köp via systembolaget ?
2 995   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Balvenie Tun 1509 Batch 4 har en djup doft med blommiga toner, vanilj, apelsinskal och den typiska honungslika Balveniesötman. Smaken är silkesmjuk, med en lätt citrus, kanel, finstämd ek och ljunghonung.

Senior Malt Master David Stewart är whiskyvärldens mest respekterade och mest berömda masterblender. I över 52 år har han format, utvecklat och satt sin prägel på den skotska whiskyn. Man kan nästan dela in skotsk whisky i tiden före och efter David Stewart. Tun 1509 är Mr Stewarts senaste ”statement in the art of whisky making”.

Rökighet
9%
Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
40222
Storlek
70 cl
Alkohol
51,7 %
Land/Område
Skottland Speyside
Typ
Maltwhisky
Producent
Balvenie William Grant & Sons

Att beskriva David Stewarts gärning från det han kom till Glenfiddich under 1960-talets främsta år till idag är som att beskriva Beatles betydelse för popmusiken. Det är ingen överdrift att påstå att David Stewart var med och uppfann marknaden för singelmalt och att han i allra högst grad varit en av chefsingenjörerna bakom den whiskyvärld såsom vi känner den i dag.

En av de processer som David Stewart utvecklat är ”whisky marrying”, det vill säga att ett antal fat blandas samman i en stor ekbehållare, en Tun, och att de utvalda faten får gifta sig med varandra under en längre tids Tun-lagring. När Balvenie och David Stewart lanserade Tun 1401 häpnade whiskyvärlden och det talades om den bästa whiskyn någonsin från Balvenie. Det föranledde David Stewart att tänka större. Nu kommer uppföljaren Tun 1509.

Balvenie Tun 1509 Batch 4 är betydligt större än sin föregångare. Den innehåller omkring fyra gånger mer whisky än Tun 1401, som resulterade i nio batcher. Den ökade volymen ger David Stewart utrymme att laborera med ett mycket större smakspektrum. Till den första batchen 1509 valde han ut 42 fat, 35 amerikanska bourbonfat och 7 europeiska sherrybutts. Dessa sammanförde han i Tun 1509 där de samreagerat under 24 månader före buteljeringen.

  • När jag valde ut de 42 faten försökte jag hitta fat som vart och ett bidrog med karaktär till helheten. Jag sökte efter en kombination av kryddighet, sötma, elegans och blommiga toner, säger David Stewart.

Producent Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer eller mindre intresset för singelcask-utgåvor när man 1993 introducerade sin berömda serie med singel barrel-buteljeringar.

  • Destilleriet är ett av många få destilleri som alltjämt mältar korn på gammaldags maltgolv
  • Det skotska destilleriet odlar till en del sitt eget korn på egna ägor
  • De anses göra den mildaste och mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Whiskyn tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll, ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland

Produkter från Balvenie