Att beskriva David Stewarts gärning från det han kom till Glenfiddich under 1960-talets främsta år till idag är som att beskriva Beatles betydelse för popmusiken. Det är ingen överdrift att påstå att David Stewart var med och uppfann marknaden för singelmalt och att han i allra högst grad varit en av chefsingenjörerna bakom den whiskyvärld såsom vi känner den i dag.
En av de processer som David Stewart utvecklat är ”whisky marrying”, det vill säga att ett antal fat blandas samman i en stor ekbehållare, en Tun, och att de utvalda faten får gifta sig med varandra under en längre tids Tun-lagring. När Balvenie och David Stewart lanserade Tun 1401 häpnade whiskyvärlden och det talades om den bästa whiskyn någonsin från Balvenie. Det föranledde David Stewart att tänka större. Nu kommer uppföljaren Tun 1509.
Balvenie Tun 1509 Batch 4 är betydligt större än sin föregångare. Den innehåller omkring fyra gånger mer whisky än Tun 1401, som resulterade i nio batcher. Den ökade volymen ger David Stewart utrymme att laborera med ett mycket större smakspektrum. Till den första batchen 1509 valde han ut 42 fat, 35 amerikanska bourbonfat och 7 europeiska sherrybutts. Dessa sammanförde han i Tun 1509 där de samreagerat under 24 månader före buteljeringen.
- När jag valde ut de 42 faten försökte jag hitta fat som vart och ett bidrog med karaktär till helheten. Jag sökte efter en kombination av kryddighet, sötma, elegans och blommiga toner, säger David Stewart.