Benriach Malting Season

Begränsad utgåva
en flaska benriach malting season nigab

Benriach Malting Season

Benriach Malting Season är den första utgåvan i en återkomammande serie där mältningsgrad och kornsorter kommer att variera. Utgåvan är en smakfull whisky och särskilt intressant om man vill uppleva vad traditionell golvmältning betyder för smakerna. Det är också en mungod, behagligt söt och njutbar sipping-whisky som passar i många sammanhang.

Doften är klassiskt speyside-fruktig med inslag av päron, malt och färsk ek. Smaken har inslag av vanilj, citron, torkat gräs och toffee med ett behagligt smörigt avslut. Eftersmaken har en stillsam sötma som dröjer sig kvar med vanilj och frukt.

Rökighet
Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
53724
Storlek
70 cl
Alkohol
48,7 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva
Producent
BenRiach Distillery

Om Malting Season

Det är inte många destillerier i Skottland som ännu mältar sitt korn på gammaldags maltgolv. Den dyra och omständliga processen har för längesedan ersatts av industriellt mältat korn som köps in från centrala fabriker. Benriach är ett undantag, där har den urgamla konsten att golvmälta bevarats. Nu lanseras för Benriach för första gången på mer än 100 år en singelmaltwhisky uteslutande gjord av eget golvmältat korn – Benriach Malting Session.

Före 1960 var mältningen ett viktigt moment vid varje destilleri. Att arbeta i mälteriet var tungt och krävde mycket personal. Ofta slet männen ut sina kroppar genom att dagligen vända malt för att förhindra att det fuktiga kornet började mögla under den viktiga groningsprocessen. En ”maltman” kunde lyfta tiotals ton malt per dag, om och om igen. När industriella tekniker infördes upphörde mältningen vid destillerierna och man kunde istället köpa färdig malt från fabriker. Ett fåtal destillerier behöll den manuella mältningen, men även om också den fick ny teknik som förhindrade krumma ryggar, var fördelarna med färdigköpt malt ändå uppenbara. I dag mältar färre än tio destillerier sin egen malt och av dessa är det bara ett fåtal som mältar allt korn de behöver.

Många anser att mycket av destilleriernas särart försvann med golvmältningen, att den centrala mältningen har likriktat whiskyns smaker och att inte bara ett hantverk och en uråldrig tradition, utan också något av destilleriernas själ försvunnit. Därför var det ett mycket sensationellt och efterlängtat besked när Benriach 2012 meddelade att de återupptar den klassiska golvmältningen. Sedan dess har destilleriet mältat under en månad varje år. Benriach Malting Season är den första utgåvan med denna egenmältade whisky.

Korta fakta

Antal buteljerade flaskor: 6 672 st
Destillerad: November 2012
Kornsort: Conserta
Buteljerad: 22 juni 2021
Fat: Bourbonfat, nya amerikanska ekfat ”virgin wood”
Antal fat: 23 st

Kort om Benriach

Benriach Distillery i norra Speyside var ett av de många destillerier som byggdes i slutet av 1800-talet när den skotska whiskyindustrin blomstrade. Blendwhiskyn hade erövrat världen och scotch var den stora modedrycken. Under dessa år skapade whiskybaronerna sina varumärken och byggde ofantliga förmögenheter. Men lycksökarna var många, bara några år in i det nya århundradet var överproduktionen ett faktum och branschen kollapsade. Benriach var ett av flera destillerier som drogs med i fallet. Bara tre år efter starten stängdes Benriach och skulle inte öppnas igen förrän 65 år senare. Under 1960- och 1970-talen gick produktionen på högvarv och man gjorde för ovanlighetens skull både rökig och orökt Speysidewhisky. 2002 stängds Benriach på nytt. Två år senare köptes destilleriet av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker inledde sitt arbete. 2016 såldes Benriach till nuvarande ägarna amerikanska Brown Forman.

  • I dag är det endast tre destillerier i Skottland som mältar all sin malt på egna mältningsgolv
  • Springbank och två nystartade Benriachs ursprungliga mältningsanläggning var i drift även under destilleriets långa nedläggningstid
  • Benriach är ett av relativt få destillerier som har en åldersbestämd ”core range” med utgåvor mellan 10 och 30 år, i både rökiga och orökta versioner
  • Benriach är högskotska och betyder ”den röda hjortens kulle”
  • Benriach är känt för sitt innovativa fatarbete med många typer av lagringar

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att utvecklas år efter år.

Alla whiskyturister som reser upp mot Elgin på väg A941 passerar Benriach. Det går inte att undgå att lägga märke till destilleriet. Benriach är inte något av de romantiskt natursköna utflyktsmålen, utan påminner mer om ett gammalt industriområde med tunga sten- och betongbyggnader – men innanför valven vilar en fantastisk whisky.

Historia

När Benriach byggdes var det mitt i den största whiskyboom som branschen någonsin upplevt. Då, vid 1800-talets slut, hade ingen en tanke på att bygga annat än snabbt och effektivt. Det var inte läge för krusiduller och snirkliga pagoder. Det handlade om att så fort som möjligt komma ”on stream”. Hela världen ropade efter whisky. Benriach stod klart 1898. Det var ägarna till granndestilleriet Longmorn, som behövde öka kapaciteten för att hänga med i whiskykarusellen som snurrade allt snabbare. Byggherre var John Duff. Han hade firat stora framgångar med sitt Longmorn och satsade därför 16 000 pund i ett nytt destilleri vid strandkanten av floden Lossie, alldeles intill Longmorn. Namnet, Benriach, som betyder ”den röda hjortens kulle”, tog man från en bondgård i grannskapet, Riach Farm. Dessa år formligen flödade det i buteljeringshallarna. Under 1800-talets två sista decennier byggdes 33 destillerier i Skottland. Anledningen var att den nya tidens blendwhisky hade gjort global succé och i takt med att handelsvägarna blivit allt öppnare och snabbare för den brittiska handelsflottan etablerades whiskyn på fler och fler marknader i världen. Framtidsutsikterna var minst sagt goda och driftiga destilleriägare och entreprenörer byggde enorma förmögenheter av det skotska kornet.

Pattisonkraschen

John Duff ville, som så många andra vid den här tiden, ha sin del av kakan och ökade eldarna under pannorna så mycket det gick både på Benriach och Longmorn. Längst fram i ledet av lycksökare stod bröderna Pattison

Pattisonbrödernas äventyrlighet och mer eller mindre bedrägliga metoder skulle orsaka en enorm krasch för hela whiskyindustrin. På sin väg till fängelset kopplade de djärva grepp och destillatörer och whiskybaroner föll för locktonerna. Bröderna Pattissons far drev en specerihandel i Edinburgh. När sönerna tog plats bakom disken insåg de att det fanns pennies och pund att hämta med lite nytänkande och öppet sinnelag. De kom på den

lysande idén att dryga ut mjölk med vatten. Klirret i kassan inspirerade de uppfinningsrika gossarna till fler uppslag i samma anda. Gick det med mjölk så går det med whisky, tänkte de, och började vräka ut enkel utspädd sprit med hjälp av de mest braskande reklamkampanjer. Pengarna rullade in, bröderna levde lyxliv och gjorde än mer lukrativa affärer. Bland annat sålde de samma whiskyfat flera gånger och ställde ut värdelösa aktier som lurade kilten av destillatörer och bankirer.

I december 1898 avslöjades luftaffärerna och äventyret fick ett abrupt slut. Bröderna Pattison försattes i konkurs och dömdes till fängelse. Det gick chockvågor genom branschen. Mängder av destillerier drogs med i fallet. Mot löften om framtida affärer och pantsatta aktier hade bröderna Pattison förmått destilleri efter destilleri att producera stora mängder whisky. Kvantitet motsvarades inte av kvalitet och när deras Fine Old Glenlivet visade sig vara enkelt brännvin briserade skandalen. Vissa destillerier stängdes för gott, andra tystnade i decennier. Nystartade Benriach sjönk som en sten och skulle inte väckas till liv förrän 65 år senare.

Nystarten

1965 hade whiskybranschen börjat hämta sig. Charterturismen hade kommit igång och behovet av att resa och köpa taxfree-sprit slog rekord år för år. Glenlivet Distillers som då hade tagit över Longmorn beslutade sig för att dra igång det nedlagda destilleriet på andra sidan vägen. Behovet tycktes omättligt och man sköt in stora summor i restaureringen.

1978 var det åter dags för ett ägarskifte. Kanadensiska Seagram förvärvade Benriach och drog upp ångan på max. Seagram saknade rökig whisky till sina blendwhiskysorter. Eftersom Benriach hade ett eget maltgolv i drift startade man produktion av rökig whisky. I och med det blev Benriach, det första fastlandandsdestilleriet i modern tid som gav sig på att göra hårt rökt whisky.

Efter en omfattande storaffär 2002 mellan jättar i branschen beslutades att Benriach skulle läggas ner. De flesta trodde nog att det ruffiga och ganska illa skötta destilleriet skulle förbli nedstängt. Men vid denna tiden hade många mindre bolag börjat intressera sig för att starta destillerier och sydafrikanska Intra Trading gick 2005 samman med whiskylegendaren Billy Walker och köpte det stängda Benriach.

Intra Trading och Billy Walker drev destilleriet fram till 2016 då amerikanska spritjätten Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels, förvärvade Benriach och Glendronach (som Intra Trading också dragit igång) för en nätt summa av 285 miljoner pund.

Whiskyn

Om Benriach historiska whisky vet vi ingenting. Destilleriet producerade inte en enda droppe mellan 1902 och 1965. Den whiskyn Benriach gjorde på 1960- och 1970-talet har i någon mån gått att få tag på hos oberoende buteljerare. Det är en lite ruffig och ofta rökig whisky. Numera är den ytterst sällsynt. Nästan allt gick ner i ägarbolagens blendwhiskysorter, som Queen Anne, Chivas Regal och 100 Pipers. Egentligen blev det inte fart på buteljeringen av singelmalt förrän vid mitten av 00-talet när Intra Trading hade tagit över. Billy Walker var nästan gränslös i sin fantasi och lanserade en närmast outsinlig ström av whiskysorter, ofta slutlagrade på de mest oväntade fat. Benriach blev under några år det destilleri i Skottland som buteljerade flest singelmaltsorter. Utöver slutlagringarna tömdes också mycket av den äldre whiskyn som legat i lagren sedan Seagrams tid.

När Billy Walker och Intra Trading sålde sina destillerier till Brown Forman, förändrades snabbt produktfloran. Den högt prisade masterblendern Rachel Barrie värvades från Glenmorangie och istället för en vildvuxen armada av flaskor skapades en åldersbestämd core range med whisky ända upp i 30-årsåldern. Rachel Barrie har med ett aktivt fatarbete byggt upp och utvecklat sin range och har bland annat skapat ett eget avtryck med sin Three Cask Serie där hon låter whisky från tre olika fattyper giftas samman och mynna ut i en ytterst elegant och lite kryddig Speysidewhisky. I dag är Benriach ett av få destillerier som förmår att hålla en åldersbestämd range i produktion, i synnerhet i så höga åldrar. Man har också tagit det gamla maltgolvet i drift och producerar då och då rökig golvmältad smalt igen.

Produkter från BenRiach Distillery