För vem
Benriach Malting Season Second Edition är en whisky för den som vill uppleva tradition och utfasad destilleriteknik. Benriach är ett av mycket få destillerier som har ett gammaldags maltgolv i drift. Golvmältad whisky var fram till 1960-talet närmast allenarådande i Skottland, innan metoden konkurrerades ut av industriella processer. Malting Season är en fascinerande whisky för den som vill prova gammalt mot nytt och ställa sig frågan om whisky var bättre förr. Whiskyn är gjord på kornsorten Concerto, som dominerade kornodlingarna förr men som numera endast svarar för en bråkdel (0,6 %) av odlingsarealen i Skottland.
Korta fakta
- Råvara: Korn, Concerto
- Ålder: No Age Statement
- Buteljerad: 2022
- Fat: 100 % First fill Bourbon casks
- Övrigt: Ej färgad
Gott att veta
Malt behövs vid tillverkningen av öl och whisky. Malt gör man genom att mälta korn. Det vill säga att man förmår kornet att gro så att stärkelsen i axet ombildas till socker som sedan kan jäsas till alkohol. Redan i whiskyn allra tidigaste barndom (kanske på redan på 11- eller 1200-talet) har mältningen gått till på samma sätt. När kornet skördats, tröskas det och blötläggs. Därefter sprids det ut på ett golv för att gro. Kornet måste hela tiden vändas för att det inte ska klumpa ihop sig och ruttna. Efter cirka 10 dagar har kornet grott och axet är sprängfyllt av socker. Då måste groningsprocessen avbrytas. I det gamla Skottland gjordes det genom att varm torvrök leddes genom kornbädden i en kölna, vilket resulterade i en rökig whisky. Den här metoden är i det närmaste försvunnen. I jämförelse med industriell mältning är den tung, personalkrävande, dyr och ineffektiv. Dessutom svår att kontrollera och en mardröm för den destillerichef som vill göra en whisky som smakar likadant varje gång. Mältningsgolven är numera mest en kuriositet i den skotska whiskyindustrin, endast några av de mest ålderdomliga destillerierna håller fortfarande sin golvmältningsanläggning i drift, och vissa har dem mest för att visa turister hur man gjorde förr. Dock finns det många destillerichefer som mer än gärna skulle vilja återgå till den ursprungliga metoden, då den på ett tydligare sätt lyfte fram destilleriernas särart. Modern whisky har blivit mer strömlinjeformad eftersom destillerierna köper färdigmältat korn från samma fabriker. På Benriach håller man dock kvar vid det gamla maltgolvet. Någon gång per år golvmältar man på det ursprungliga sättet och gör en whisky såsom man gjorde förr. Nu har mältningssäsongen resulterat i en andra utgåva av Benriach Malting Season.
Kort om Benriach
Benriach Distillery ägs sedan några år av den amerikanska dryckesjätten Brown Forman, ägarbolaget bakom den ikoniska whiskeyn Jack Daniels. När Brown Forman förvärvade Benriach fick destilleriet, egentligen för första gången, en trygg tillvaro under en långsiktig ägare. Benriach byggdes med sällsynt dålig timing, just innan branschen kollapsade på grund av överproduktion i början av 1900-talet. Det skulle ta 60 år innan destilleriet kom igång igen. Det enda som var i drift under denna långa period var mältningsgolvet, som tidvis användes flitigt. På 1960-talet fick Benriach en blomstringstid, mycket tack vare just golvmältningsanläggningen, som användes för att producera rökig whisky till den växande blendwhiskyindustrin. Ännu mer ökade behovet av rökmalt när kanadensiska Seagrams förvärvade Benriach på 1970-talet. Då var Benriach nästan ensamma om att göra golvmältad och rökig whisky på det skotska fastlandet. Efter en omfattande storaffär 2002 mellan jättar i branschen beslutades att Benriach skulle läggas ner. Destilleriet förblev nedlagt till 2005 då Sydafrikanska Intra Trading gick samman med whiskylegendaren Billy Walker och förvärvade lager och destilleri. Det kom att innebära en ny vår för Benriach som snabbt blev en betydande aktör på marknaden, vilket banade väg för Brown Formans förvärv av bolaget 2016, och ett slut på en lång era av ägarbyten och nedläggningar.
- Benriach var 1898 det första destilleriet som byggdes i betong
- Benriach ligger i hjärtat av Speyside några kilometer söder om Elgin, utmed väg A 941 där alla whiskyturister passerar
- Benriach har tagit sitt namn efter en närliggande gård, Riach Farm, namnet betyder den röda hjortens kulle
- Benriachs byggdes från början för att granndestilleriet Longmorn på andra sidan vägen behövde öka produktionen
- Benriach är ett av få destillerier som har ett så stort mognadslager att de kan hålla en åldersbestämd range i produktion i åldrar upp till 30 år