Benriach The Forty

Benriach The Forty har en mörk bronsaktig färg. Doften

Benriach The Forty

Benriach The Forty är en synnerligen exklusiv whisky. Whisky i sådan ålder är mycket sällsynt numera. När dessa ädla buteljeringar någon gång dyker upp står samlarna på kö medvetna det är eftertraktade rariteter, närmast en tidskapsel, som inte kommer att förlora sitt värde och med allra största sannolikhet bara lär fortsätta åka med i den priskarusell som dyr whisky ständigt snurrar i. Många ser exklusiv whisky som en bra investering, och det är svårt att argumentera emot. Benriach The Forty är en fantastisk whisky att njuta av vid speciella tillfällen, som en 40 årig födelsedag, eller annat något annat värt att fira med något sensationellt. Väl öppnad håller whiskyn samma kvalitet i många år, så länge den förvaras mörkt och stående i sin exklusiva presentförpackning.

Benriach The Forty har en mörk bronsaktig färg. Doften avslöjar en ytterst välmogen whisky med massor av frukt, söta apelsiner, plommon och honungsmelon under lager av mörk choklad, hasselnötter och körsbärslikör. Smaken följer doften med tropiska frukter, körsbär, söta nektariner, ugnsbakade äpplen, vita persikor och en lång avslutning med nötter, kumquat och välmogen frisk ek.

Rökighet
Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
55041
Storlek
70 cl
Alkohol
43,5 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
BenRiach Distillery

Fakta

  • Råvara Golvmätat korn
  • Buteljerad 2022
  • Fat Bourbonfat och en liten mängd portvinsfat

Gott att veta

Benriach är ett av få destillerier som har en åldersbestämd core range. De flesta skotska destillerier har inte längre möjligheter att buteljera gammal whisky. Äldre whisky är helt enkelt slut i de allra flesta lagerhus. Benriach är ett lysande undantag. För att förstå hur det kan vara möjligt måste vi gå tillbaka till 1970-talet. Whiskyn hade då mött en ny storhetstid. Charterturismen blomstrade och i taxfreebutikerna världen över hade whisky gått från att ha varit en ganska anonym produkt till en storsäljare. Det uppstod brist på rökig malt till de stora blendwhiskymärkena och Benriach som hade haft ett traditionellt maltgolv i drift, trots att destilleriet i sig låg i malpåse, nystartade och drog igång en omfattande produktion av rökig whisky. Vid den tiden var man ytterst ensamma om på det skotska fastlandet.

Rök med ålder är en av de ljuvligaste whiskysmakerna. När rökig whisky får mogna riktigt länge lugnar fenolerna ner sig, whiskyn blir mjukare och en behaglig ljungton kommer fram. Riktigt gammal rökig whisky behöver inte ha ett spår av rök. Ung rökig whisky är ofta en käftsmäll med intensiv rökighet, sot och torv. Med ålder lugnar detta ner sig och med riktigt hög ålder försvinner rökigheten nästan helt. Det beror på att fenolerna som ger röksmaken oxideras ner till mindre distinkta kolväteföreningar, processen pågår hela tiden, men blir mer sensoriskt märkbar allteftersom åren går.

Benriach The Forty är en whisky som masterblender Rachel Barrie har komponerat från Benriachs allra äldsta lager med rökig singelmalt. Åren har dock suddat ut det mesta av rökfenolerna och istället utvecklat en ytterst sublim och stillsam whisky med magnifika smaker och en djup nötig fruktighet.

Kort om Benriach

Benriach har en bitvis dramatisk historia och trots att destilleriet byggdes redan 1897 är det egentligen först det senaste decenniet som Benriach fått leva upp och få den position på marknaden som destilleriet förtjänar. Med facit i hand var Benriach en kopiös felsatsning. John Duff hade skördat rejäla framgångar med sitt Longmorn och mot slutet av 1800-talet såg affärsmöjligheterna bättre ut än någonsin. Blendwhiskyn hade gjort succé. Över hela världen såldes märken som Chivas, Ballantines, Bells, Black & White och många fler på ett närmast explosionsartat sätt. Blendwhiskyn kom med förmögenheter till sina ägare som gladeligen investerade i nya destillerier och ökad kapacitet. John Duff ville vara med på tåget. Han belånade Longmorn och storsatsade på ett nytt destilleri alldeles intill det gamla. Just när Benriach startats inträffade den olycksaliga Pattisonkraschen. De två bröderna Pattison hade med oärliga metoder och utfästelser om stora whiskyköp förmått branschen att bygga stora lager. Överproduktionen var snart ett faktum, marknaden fanns inte, Pattisonbröderna avslöjades som kriminella, dömdes till fängelse och hela whiskybranschen kraschade. Benriach tvingades som många destillerier stänga och var nära att dra med sig Longmorn i fallet. Benriach förblev stängt i 65 år, innan marknadssituationen åter förändrats och behovet av i synnerhet rökig whisky hade ökat. Benriach nystartades och började producera stora volymer. År 2002 stängdes dock Benriach på nytt och det mesta tydde på att det var definitivt. Det kom som en överraskning när ett sydafrikanskt konsortium och whiskyprofilen Billy Walker förvärvade det nedlagda destilleriet. Under Billy Walkers ledning gick Benriach en ny vår till mötes och växte fram som ett av det mest innovativa i Skottland. 2016 förvärvade Brown Forman (ägarbolaget bakom Jack Daniel’s) Benriach, som sedan dess stramat upp sin portfölj och fokuserat på en åldersbestämd och välkomponerad core range.

  • Gammal rökig whisky tillhör den mest sällsynta och eftertraktade på marknaden
  • Benriach betyder den röda hjortens kulle
  • Så sent som 2021 öppnade Benriach sitt första besökscenter
  • Benriach ligger i hjärtat av Speyside några kilometer söder om Elgin, utmed väg A 941 där alla whiskyturister passerar
  • När Benriach byggdes 1898 var det första gången ett destilleri byggdes i betong

Kommentarer

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att utvecklas år efter år.

Alla whiskyturister som reser upp mot Elgin på väg A941 passerar Benriach. Det går inte att undgå att lägga märke till destilleriet. Benriach är inte något av de romantiskt natursköna utflyktsmålen, utan påminner mer om ett gammalt industriområde med tunga sten- och betongbyggnader – men innanför valven vilar en fantastisk whisky.

Historia

När Benriach byggdes var det mitt i den största whiskyboom som branschen någonsin upplevt. Då, vid 1800-talets slut, hade ingen en tanke på att bygga annat än snabbt och effektivt. Det var inte läge för krusiduller och snirkliga pagoder. Det handlade om att så fort som möjligt komma ”on stream”. Hela världen ropade efter whisky. Benriach stod klart 1898. Det var ägarna till granndestilleriet Longmorn, som behövde öka kapaciteten för att hänga med i whiskykarusellen som snurrade allt snabbare. Byggherre var John Duff. Han hade firat stora framgångar med sitt Longmorn och satsade därför 16 000 pund i ett nytt destilleri vid strandkanten av floden Lossie, alldeles intill Longmorn. Namnet, Benriach, som betyder ”den röda hjortens kulle”, tog man från en bondgård i grannskapet, Riach Farm. Dessa år formligen flödade det i buteljeringshallarna. Under 1800-talets två sista decennier byggdes 33 destillerier i Skottland. Anledningen var att den nya tidens blendwhisky hade gjort global succé och i takt med att handelsvägarna blivit allt öppnare och snabbare för den brittiska handelsflottan etablerades whiskyn på fler och fler marknader i världen. Framtidsutsikterna var minst sagt goda och driftiga destilleriägare och entreprenörer byggde enorma förmögenheter av det skotska kornet.

Pattisonkraschen

John Duff ville, som så många andra vid den här tiden, ha sin del av kakan och ökade eldarna under pannorna så mycket det gick både på Benriach och Longmorn. Längst fram i ledet av lycksökare stod bröderna Pattison

Pattisonbrödernas äventyrlighet och mer eller mindre bedrägliga metoder skulle orsaka en enorm krasch för hela whiskyindustrin. På sin väg till fängelset kopplade de djärva grepp och destillatörer och whiskybaroner föll för locktonerna. Bröderna Pattissons far drev en specerihandel i Edinburgh. När sönerna tog plats bakom disken insåg de att det fanns pennies och pund att hämta med lite nytänkande och öppet sinnelag. De kom på den

lysande idén att dryga ut mjölk med vatten. Klirret i kassan inspirerade de uppfinningsrika gossarna till fler uppslag i samma anda. Gick det med mjölk så går det med whisky, tänkte de, och började vräka ut enkel utspädd sprit med hjälp av de mest braskande reklamkampanjer. Pengarna rullade in, bröderna levde lyxliv och gjorde än mer lukrativa affärer. Bland annat sålde de samma whiskyfat flera gånger och ställde ut värdelösa aktier som lurade kilten av destillatörer och bankirer.

I december 1898 avslöjades luftaffärerna och äventyret fick ett abrupt slut. Bröderna Pattison försattes i konkurs och dömdes till fängelse. Det gick chockvågor genom branschen. Mängder av destillerier drogs med i fallet. Mot löften om framtida affärer och pantsatta aktier hade bröderna Pattison förmått destilleri efter destilleri att producera stora mängder whisky. Kvantitet motsvarades inte av kvalitet och när deras Fine Old Glenlivet visade sig vara enkelt brännvin briserade skandalen. Vissa destillerier stängdes för gott, andra tystnade i decennier. Nystartade Benriach sjönk som en sten och skulle inte väckas till liv förrän 65 år senare.

Nystarten

1965 hade whiskybranschen börjat hämta sig. Charterturismen hade kommit igång och behovet av att resa och köpa taxfree-sprit slog rekord år för år. Glenlivet Distillers som då hade tagit över Longmorn beslutade sig för att dra igång det nedlagda destilleriet på andra sidan vägen. Behovet tycktes omättligt och man sköt in stora summor i restaureringen.

1978 var det åter dags för ett ägarskifte. Kanadensiska Seagram förvärvade Benriach och drog upp ångan på max. Seagram saknade rökig whisky till sina blendwhiskysorter. Eftersom Benriach hade ett eget maltgolv i drift startade man produktion av rökig whisky. I och med det blev Benriach, det första fastlandandsdestilleriet i modern tid som gav sig på att göra hårt rökt whisky.

Efter en omfattande storaffär 2002 mellan jättar i branschen beslutades att Benriach skulle läggas ner. De flesta trodde nog att det ruffiga och ganska illa skötta destilleriet skulle förbli nedstängt. Men vid denna tiden hade många mindre bolag börjat intressera sig för att starta destillerier och sydafrikanska Intra Trading gick 2005 samman med whiskylegendaren Billy Walker och köpte det stängda Benriach.

Intra Trading och Billy Walker drev destilleriet fram till 2016 då amerikanska spritjätten Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels, förvärvade Benriach och Glendronach (som Intra Trading också dragit igång) för en nätt summa av 285 miljoner pund.

Whiskyn

Om Benriach historiska whisky vet vi ingenting. Destilleriet producerade inte en enda droppe mellan 1902 och 1965. Den whiskyn Benriach gjorde på 1960- och 1970-talet har i någon mån gått att få tag på hos oberoende buteljerare. Det är en lite ruffig och ofta rökig whisky. Numera är den ytterst sällsynt. Nästan allt gick ner i ägarbolagens blendwhiskysorter, som Queen Anne, Chivas Regal och 100 Pipers. Egentligen blev det inte fart på buteljeringen av singelmalt förrän vid mitten av 00-talet när Intra Trading hade tagit över. Billy Walker var nästan gränslös i sin fantasi och lanserade en närmast outsinlig ström av whiskysorter, ofta slutlagrade på de mest oväntade fat. Benriach blev under några år det destilleri i Skottland som buteljerade flest singelmaltsorter. Utöver slutlagringarna tömdes också mycket av den äldre whiskyn som legat i lagren sedan Seagrams tid.

När Billy Walker och Intra Trading sålde sina destillerier till Brown Forman, förändrades snabbt produktfloran. Den högt prisade masterblendern Rachel Barrie värvades från Glenmorangie och istället för en vildvuxen armada av flaskor skapades en åldersbestämd core range med whisky ända upp i 30-årsåldern. Rachel Barrie har med ett aktivt fatarbete byggt upp och utvecklat sin range och har bland annat skapat ett eget avtryck med sin Three Cask Serie där hon låter whisky från tre olika fattyper giftas samman och mynna ut i en ytterst elegant och lite kryddig Speysidewhisky. I dag är Benriach ett av få destillerier som förmår att hålla en åldersbestämd range i produktion, i synnerhet i så höga åldrar. Man har också tagit det gamla maltgolvet i drift och producerar då och då rökig golvmältad smalt igen.

Produkter från BenRiach Distillery

Inspiration