Benriach The Thirty

Nyhet Begränsad utgåva
en flaska whisky the thirty benriach

Benriach The Thirty

För att komponera Benriach The Thirty har masterblender Rachel Barrie använt 30 år gammal whisky och fyra olika fattyper. Färgen är mörk mahogny och i doften kommer plommon, apelsinchoklad, valnötter och en stillsam och behaglig Benriachrök. I smaken finns sublima hongungstoner, mörk choklad och russin, som förstärks med flera lager av mogen ek, fat och vinösa toner från lagringen. I eftersmaken kommer mörka frukter, valnöt och en sammetslen, lång, komplex, och lätt rökig honungsfinish.

Rökighet
Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
41366
Storlek
70 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
BenRiach Distillery

För vem

Benriach The Thirty är en mycket exklusiv whisky för den som vill uppleva det lilla extra. Riktig gammal whisky tillhör numera undantagen och betingar höga priser på internationella whiskyauktioner. Det är definitivt en ”sipping dram” att njuta av vid särskilt högtidliga tillfällen, eller bara at ha som en vacker prydnad i sin whiskyhylla i väntan på den rätta stunden. Whiskyn är komponerad utifrån ett rökigt recept, men under den långa lagringen har rökigheten klingat av och blivit ytterst sublim och finstämd.

Korta Fakta

 • Buteljerad 2022
 • Destillerad: > 1992
 • Ålder :30 år
 • Fat: Bourbon-, sherry, portvinsfat och ny ek
 • Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad

Gott att veta

Få destillerier klarar att hålla en åldersbestämd core range i produktion. Gammal whisky är sedan länge en bristvara hos flera producenter. De flesta har sålt slut på sina äldre lager. Ingen kunde ana för 30 år sedan hur intresset skulle utvecklas, i synnerhet inte som whiskyindustrin då hade en besvärlig branschkris i färskt minne och få destillerier vågade skruva på kranarna. Då ägdes Benriach av kanadensiska Seagrams, som delvis hade förvärvat destilleriet för att de behövde producera rökig malt till sina blendwhiskysorter. Seagrams hade stora resurser och lät lägga mycket sådan whisky på fat. När efterfrågan minskade och destilleriet stängdes blev faten kvar. Benriachs fuktiga lagerhus med väldigt små temperaturvariationer visade sig vara en idealisk plats för att långlagra whisky. I det jämna klimatet blev fatpåverkan mindre intensiv och istället kunde eken mogna fram whiskyn på ett långsamt och stillsamt sätt. När nya ägare förvärvade Benriach kom de till ett smörgåsbord med redan då gammal whisky. En del av dessa fat finns fortfarande kvar och har nu resulterat i Benriach Thirty.

Rökig whisky som lagras länge tappar en hel del av rökens intensitet. De ämnen som ger röksmaken kallas fenoler. Dessa ämnen tillhör en stor ämnesgrupp av kolväteföreningar. Till fenolernas egenheter hör att de klingar av med tid. Det som i en ung rökig whisky kan upplevas som intensivt och nästan stickande rökigt blir med ålder avrundat och sammetslent. Det som kan uppfattas som en uppercut av torv och rök, blir istället en rökig smekning, samtidigt som många andra smaker kommer fram. Benriach The Thirty är en uppvisning i gammaldags rökwhisky. Det är i många stycken en unik whiskyupplevelse, svår att uppleva på dagens whiskymarknad.

Kort om Benriach

Benriach byggdes 1898 när whiskybranschen upplevde sin kanske största marknadsexpansion någonsin. Under bara något decennium uppfördes fler än 30 destillerier i Skottland, de flesta av dem är ännu i drift. Resultatet blev en stor överproduktion och en branschkrasch som skakade industrin i grunden. Många destillerier tystades, andra lades ner helt. Benriach stängdes mer eller mindre omgående efter att det hade satts igång. Ägarna, som också drev granndestilleriet Longmorn, kom på obestånd och valde att upphöra med alla planer på att destillera vid den nybyggda anläggningen. Det skulle dröja mer än 60 år innan produktionen åter kom igång vid Benriach. Efter en omfattande storaffär mellan branschens jättar vid 2000-talets början beslutades att Benriach skulle läggas ner. Tre år senare köptes det då stängda destilleriet, inklusive ett omfattande lager, av sydafrikanska Intra Trading och whiskylegendaren Billy Walker. Förvärvet innebar att Benriach äntligen fick riktig luft under vingarna och tack vare Billy Walkers innovativa fatarbete, och det ansenliga lagret, tog man snart plats som ett av Speysides mer intressanta destillerier. År 2016 förvärvades Benriach av den amerikanska spritjätten Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels, för en nätt summa av 285 miljoner pund. I dag är den djupt respekterade Rachel Barrie masterblender vid Benriach och hon har skapat en åldersbestämd range där hon har förmånen att arbeta med flera olika fattyper.

 • Benriach har som ett av endast två destillerier i Speyside en egen golvmältningsanläggning i drift där man då och då producerar egen rökig malt
 • 2020 relanserade Benriach sin core range med nya recept och ny design. I rangen ingår åldersbestämda utgåvor mellan 10 och 30 år, i både rökiga och orökta versioner
 • Benriach har sitt namn efter en närbelägen farm, innebörden är ”den röda hjortens kulle”
 • Så sent som 2021 invigde Benriach ett eget besökscenter
 • Benriach var det första destilleriet som byggdes helt i betong
 • Benriach byggdes en gång av granndestilleriet Longmorn och kallades länge för Longmorns grindstuga

 

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att utvecklas år efter år.

Alla whiskyturister som reser upp mot Elgin på väg A941 passerar Benriach. Det går inte att undgå att lägga märke till destilleriet. Benriach är inte något av de romantiskt natursköna utflyktsmålen, utan påminner mer om ett gammalt industriområde med tunga sten- och betongbyggnader – men innanför valven vilar en fantastisk whisky.

Historia

När Benriach byggdes var det mitt i den största whiskyboom som branschen någonsin upplevt. Då, vid 1800-talets slut, hade ingen en tanke på att bygga annat än snabbt och effektivt. Det var inte läge för krusiduller och snirkliga pagoder. Det handlade om att så fort som möjligt komma ”on stream”. Hela världen ropade efter whisky. Benriach stod klart 1898. Det var ägarna till granndestilleriet Longmorn, som behövde öka kapaciteten för att hänga med i whiskykarusellen som snurrade allt snabbare. Byggherre var John Duff. Han hade firat stora framgångar med sitt Longmorn och satsade därför 16 000 pund i ett nytt destilleri vid strandkanten av floden Lossie, alldeles intill Longmorn. Namnet, Benriach, som betyder ”den röda hjortens kulle”, tog man från en bondgård i grannskapet, Riach Farm. Dessa år formligen flödade det i buteljeringshallarna. Under 1800-talets två sista decennier byggdes 33 destillerier i Skottland. Anledningen var att den nya tidens blendwhisky hade gjort global succé och i takt med att handelsvägarna blivit allt öppnare och snabbare för den brittiska handelsflottan etablerades whiskyn på fler och fler marknader i världen. Framtidsutsikterna var minst sagt goda och driftiga destilleriägare och entreprenörer byggde enorma förmögenheter av det skotska kornet.

Pattisonkraschen

John Duff ville, som så många andra vid den här tiden, ha sin del av kakan och ökade eldarna under pannorna så mycket det gick både på Benriach och Longmorn. Längst fram i ledet av lycksökare stod bröderna Pattison

Pattisonbrödernas äventyrlighet och mer eller mindre bedrägliga metoder skulle orsaka en enorm krasch för hela whiskyindustrin. På sin väg till fängelset kopplade de djärva grepp och destillatörer och whiskybaroner föll för locktonerna. Bröderna Pattissons far drev en specerihandel i Edinburgh. När sönerna tog plats bakom disken insåg de att det fanns pennies och pund att hämta med lite nytänkande och öppet sinnelag. De kom på den

lysande idén att dryga ut mjölk med vatten. Klirret i kassan inspirerade de uppfinningsrika gossarna till fler uppslag i samma anda. Gick det med mjölk så går det med whisky, tänkte de, och började vräka ut enkel utspädd sprit med hjälp av de mest braskande reklamkampanjer. Pengarna rullade in, bröderna levde lyxliv och gjorde än mer lukrativa affärer. Bland annat sålde de samma whiskyfat flera gånger och ställde ut värdelösa aktier som lurade kilten av destillatörer och bankirer.

I december 1898 avslöjades luftaffärerna och äventyret fick ett abrupt slut. Bröderna Pattison försattes i konkurs och dömdes till fängelse. Det gick chockvågor genom branschen. Mängder av destillerier drogs med i fallet. Mot löften om framtida affärer och pantsatta aktier hade bröderna Pattison förmått destilleri efter destilleri att producera stora mängder whisky. Kvantitet motsvarades inte av kvalitet och när deras Fine Old Glenlivet visade sig vara enkelt brännvin briserade skandalen. Vissa destillerier stängdes för gott, andra tystnade i decennier. Nystartade Benriach sjönk som en sten och skulle inte väckas till liv förrän 65 år senare.

Nystarten

1965 hade whiskybranschen börjat hämta sig. Charterturismen hade kommit igång och behovet av att resa och köpa taxfree-sprit slog rekord år för år. Glenlivet Distillers som då hade tagit över Longmorn beslutade sig för att dra igång det nedlagda destilleriet på andra sidan vägen. Behovet tycktes omättligt och man sköt in stora summor i restaureringen.

1978 var det åter dags för ett ägarskifte. Kanadensiska Seagram förvärvade Benriach och drog upp ångan på max. Seagram saknade rökig whisky till sina blendwhiskysorter. Eftersom Benriach hade ett eget maltgolv i drift startade man produktion av rökig whisky. I och med det blev Benriach, det första fastlandandsdestilleriet i modern tid som gav sig på att göra hårt rökt whisky.

Efter en omfattande storaffär 2002 mellan jättar i branschen beslutades att Benriach skulle läggas ner. De flesta trodde nog att det ruffiga och ganska illa skötta destilleriet skulle förbli nedstängt. Men vid denna tiden hade många mindre bolag börjat intressera sig för att starta destillerier och sydafrikanska Intra Trading gick 2005 samman med whiskylegendaren Billy Walker och köpte det stängda Benriach.

Intra Trading och Billy Walker drev destilleriet fram till 2016 då amerikanska spritjätten Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels, förvärvade Benriach och Glendronach (som Intra Trading också dragit igång) för en nätt summa av 285 miljoner pund.

Whiskyn

Om Benriach historiska whisky vet vi ingenting. Destilleriet producerade inte en enda droppe mellan 1902 och 1965. Den whiskyn Benriach gjorde på 1960- och 1970-talet har i någon mån gått att få tag på hos oberoende buteljerare. Det är en lite ruffig och ofta rökig whisky. Numera är den ytterst sällsynt. Nästan allt gick ner i ägarbolagens blendwhiskysorter, som Queen Anne, Chivas Regal och 100 Pipers. Egentligen blev det inte fart på buteljeringen av singelmalt förrän vid mitten av 00-talet när Intra Trading hade tagit över. Billy Walker var nästan gränslös i sin fantasi och lanserade en närmast outsinlig ström av whiskysorter, ofta slutlagrade på de mest oväntade fat. Benriach blev under några år det destilleri i Skottland som buteljerade flest singelmaltsorter. Utöver slutlagringarna tömdes också mycket av den äldre whiskyn som legat i lagren sedan Seagrams tid.

När Billy Walker och Intra Trading sålde sina destillerier till Brown Forman, förändrades snabbt produktfloran. Den högt prisade masterblendern Rachel Barrie värvades från Glenmorangie och istället för en vildvuxen armada av flaskor skapades en åldersbestämd core range med whisky ända upp i 30-årsåldern. Rachel Barrie har med ett aktivt fatarbete byggt upp och utvecklat sin range och har bland annat skapat ett eget avtryck med sin Three Cask Serie där hon låter whisky från tre olika fattyper giftas samman och mynna ut i en ytterst elegant och lite kryddig Speysidewhisky. I dag är Benriach ett av få destillerier som förmår att hålla en åldersbestämd range i produktion, i synnerhet i så höga åldrar. Man har också tagit det gamla maltgolvet i drift och producerar då och då rökig golvmältad smalt igen.

Produkter från BenRiach Distillery