Benriach The Twentyone

en flaska twentyone 21 årig benriach

Benriach The Twentyone

Gyllene, honungsfärgad. Fruktig och bärig doft med inslag av äpplen, honung och toner från ek. Smaken är komplex och fyllig med inslag av kanderad grapefrukt, kokos och tallbarr. Elegant och lång eftersmak av karamelliserade päron, honung och rök.

Benriach Twentyone är en whisky för den som vill uppleva en komplex whisky med flera lager av smaker. Inslaget av rökig whisky är inte dominerande, men finns med i både doft och smak på ett stillsamt sätt. De fyra fattyperna bidrar var för sig till en smakbild med flera dimensioner. Rachel Barrie beskriver den som ett försök att fånga smakerna i det karga landskapet kring destilleriet.

Rökighet
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
53723
Storlek
70 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
BenRiach Distillery

Om Twentyone

När Rachel Barrie tog över som masterblender för Benriach 2017 efter den legendariske Billy Walker kom hon till ett smörgåsbord med delikatesser. Få andra destillerier hade ett så välfyllt lager av gammal whisky, i rökiga och orökta versioner, och ett så stort urval av fat. På mycket kort tid satte Rachel Barrie sitt signum med en ny range som gav Benriach en ännu starkare position – The Twentyone är ett av hennes imponerande avtryck.

Rachel Barrie hade redan när hon fick uppdraget av de nya ägarna, amerikanska Brown Forman, en gedigen erfarenhet från den skotska whiskyindustrin. På sin cv hade hon förutom en master of science vid universitet i Edinburgh också ett par decennier i olika roller hos ägarbolagen till Glenmorangie och Bowmore. Hennes företrädare Billy Walker hade även han kommit till ett smörgåsbord när han var med och förvärvade det då nedlagda Benriach 2004. Inget annat Speysidedestilleri hade ett lika varierat skafferi att jobba med. När Benriach återstartades efter en lång period av tystnad i slutet av 1960-talet var ett av skälen att stora Glenlivet behövde rökig malt till sina blendmärken. Vid den tiden rådde brist på torvrökt singelmalt och någon sådan tillverkades inte i Speyside. Benriach som hade ett eget mältningsgolv i drift blev lösningen och produktionen av rökig whisky drog igång redan 1972.

Få masterblenders har i dag förmånen att arbeta med både rökig och orökt whisky i de åldrar Rachel Barrie kan vid Benriach. 2020 gjordes hela core rangen om och dessa gamla fat togs till heders i nya imponerande utgåvor ända upp i 30-årsåldern.

The Twentyone har komponerats av en blandning av fyra fattyper som alla lagrat både rökig och orökt whisky i minst 21 år. Det är klassiska amerikanska bourbonfat, sherryfat, helt nya ekfat, så kallad virgin wood och rödvinsfat som tidigare lagrat Bordeauxvin. Med den stora mångfalden av fat har Rachel Barrie skapat en smakrikedom som bjuder på upplevelser i flera nivåer.

Kort info

Recept: Rökig och orökt maltwhisky
Torv: Highland
Destillerad: Före 1990
Buteljerad: 2021
Ålder 21 år
Fat: Ex-bourbon,”virgin wood”, sherry och Bordeauxfat
Övrigt: Ej färgad

Kort om Benriach

Benriach byggdes 1898 av ägarna till granndestilleriet Longmorn, som behövde öka kapaciteten i den whiskyboom som rådde mot slutet av seklet. Dock skulle timingen visa sig sällsynt dålig. Det var en tid när mängder av destillerier startades och många lycksökare ville vara med på whiskytåget. Runt sekelskiftet var överproduktionen ett faktum och i den berömda Pattisonkraschen lamslogs hela industrin. Nystartade Benriach föll tungt, och var ytterst nära att dra med sig Longmorn i fallet. Benriach stängdes och skulle inte återöppnas förrän efter mer än 60 år. Under nya ägare och i synnerhet sedan Benriach kom in i kanadensiska Seagrams ägarportfölj gick produktionen på högvarv fram till 2002 då destilleriets stängdes på nytt. Två år senare köptes det av en sydafrikansk ägargrupp och Billy Walker, som inledde en ny mycket framgångsrik era. 2016 såldes Benriach till nuvarande ägarna, amerikanska Brown Forman.

  • Mycket få destillerier i Speyside gör rökig whisky
  • Benriach gör också den mycket ovanliga trippeldestillerade whiskyn
  • Benriach är ett av få destillerier som använder en gammaldags traditionell mäsktunna med rakor
  • I maj 2021 öppnade Benriach ett besökscenter
  • Benriach betyder den röda hjordens kulle

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att utvecklas år efter år.

Alla whiskyturister som reser upp mot Elgin på väg A941 passerar Benriach. Det går inte att undgå att lägga märke till destilleriet. Benriach är inte något av de romantiskt natursköna utflyktsmålen, utan påminner mer om ett gammalt industriområde med tunga sten- och betongbyggnader – men innanför valven vilar en fantastisk whisky.

Historia

När Benriach byggdes var det mitt i den största whiskyboom som branschen någonsin upplevt. Då, vid 1800-talets slut, hade ingen en tanke på att bygga annat än snabbt och effektivt. Det var inte läge för krusiduller och snirkliga pagoder. Det handlade om att så fort som möjligt komma ”on stream”. Hela världen ropade efter whisky. Benriach stod klart 1898. Det var ägarna till granndestilleriet Longmorn, som behövde öka kapaciteten för att hänga med i whiskykarusellen som snurrade allt snabbare. Byggherre var John Duff. Han hade firat stora framgångar med sitt Longmorn och satsade därför 16 000 pund i ett nytt destilleri vid strandkanten av floden Lossie, alldeles intill Longmorn. Namnet, Benriach, som betyder ”den röda hjortens kulle”, tog man från en bondgård i grannskapet, Riach Farm. Dessa år formligen flödade det i buteljeringshallarna. Under 1800-talets två sista decennier byggdes 33 destillerier i Skottland. Anledningen var att den nya tidens blendwhisky hade gjort global succé och i takt med att handelsvägarna blivit allt öppnare och snabbare för den brittiska handelsflottan etablerades whiskyn på fler och fler marknader i världen. Framtidsutsikterna var minst sagt goda och driftiga destilleriägare och entreprenörer byggde enorma förmögenheter av det skotska kornet.

Pattisonkraschen

John Duff ville, som så många andra vid den här tiden, ha sin del av kakan och ökade eldarna under pannorna så mycket det gick både på Benriach och Longmorn. Längst fram i ledet av lycksökare stod bröderna Pattison

Pattisonbrödernas äventyrlighet och mer eller mindre bedrägliga metoder skulle orsaka en enorm krasch för hela whiskyindustrin. På sin väg till fängelset kopplade de djärva grepp och destillatörer och whiskybaroner föll för locktonerna. Bröderna Pattissons far drev en specerihandel i Edinburgh. När sönerna tog plats bakom disken insåg de att det fanns pennies och pund att hämta med lite nytänkande och öppet sinnelag. De kom på den

lysande idén att dryga ut mjölk med vatten. Klirret i kassan inspirerade de uppfinningsrika gossarna till fler uppslag i samma anda. Gick det med mjölk så går det med whisky, tänkte de, och började vräka ut enkel utspädd sprit med hjälp av de mest braskande reklamkampanjer. Pengarna rullade in, bröderna levde lyxliv och gjorde än mer lukrativa affärer. Bland annat sålde de samma whiskyfat flera gånger och ställde ut värdelösa aktier som lurade kilten av destillatörer och bankirer.

I december 1898 avslöjades luftaffärerna och äventyret fick ett abrupt slut. Bröderna Pattison försattes i konkurs och dömdes till fängelse. Det gick chockvågor genom branschen. Mängder av destillerier drogs med i fallet. Mot löften om framtida affärer och pantsatta aktier hade bröderna Pattison förmått destilleri efter destilleri att producera stora mängder whisky. Kvantitet motsvarades inte av kvalitet och när deras Fine Old Glenlivet visade sig vara enkelt brännvin briserade skandalen. Vissa destillerier stängdes för gott, andra tystnade i decennier. Nystartade Benriach sjönk som en sten och skulle inte väckas till liv förrän 65 år senare.

Nystarten

1965 hade whiskybranschen börjat hämta sig. Charterturismen hade kommit igång och behovet av att resa och köpa taxfree-sprit slog rekord år för år. Glenlivet Distillers som då hade tagit över Longmorn beslutade sig för att dra igång det nedlagda destilleriet på andra sidan vägen. Behovet tycktes omättligt och man sköt in stora summor i restaureringen.

1978 var det åter dags för ett ägarskifte. Kanadensiska Seagram förvärvade Benriach och drog upp ångan på max. Seagram saknade rökig whisky till sina blendwhiskysorter. Eftersom Benriach hade ett eget maltgolv i drift startade man produktion av rökig whisky. I och med det blev Benriach, det första fastlandandsdestilleriet i modern tid som gav sig på att göra hårt rökt whisky.

Efter en omfattande storaffär 2002 mellan jättar i branschen beslutades att Benriach skulle läggas ner. De flesta trodde nog att det ruffiga och ganska illa skötta destilleriet skulle förbli nedstängt. Men vid denna tiden hade många mindre bolag börjat intressera sig för att starta destillerier och sydafrikanska Intra Trading gick 2005 samman med whiskylegendaren Billy Walker och köpte det stängda Benriach.

Intra Trading och Billy Walker drev destilleriet fram till 2016 då amerikanska spritjätten Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels, förvärvade Benriach och Glendronach (som Intra Trading också dragit igång) för en nätt summa av 285 miljoner pund.

Whiskyn

Om Benriach historiska whisky vet vi ingenting. Destilleriet producerade inte en enda droppe mellan 1902 och 1965. Den whiskyn Benriach gjorde på 1960- och 1970-talet har i någon mån gått att få tag på hos oberoende buteljerare. Det är en lite ruffig och ofta rökig whisky. Numera är den ytterst sällsynt. Nästan allt gick ner i ägarbolagens blendwhiskysorter, som Queen Anne, Chivas Regal och 100 Pipers. Egentligen blev det inte fart på buteljeringen av singelmalt förrän vid mitten av 00-talet när Intra Trading hade tagit över. Billy Walker var nästan gränslös i sin fantasi och lanserade en närmast outsinlig ström av whiskysorter, ofta slutlagrade på de mest oväntade fat. Benriach blev under några år det destilleri i Skottland som buteljerade flest singelmaltsorter. Utöver slutlagringarna tömdes också mycket av den äldre whiskyn som legat i lagren sedan Seagrams tid.

När Billy Walker och Intra Trading sålde sina destillerier till Brown Forman, förändrades snabbt produktfloran. Den högt prisade masterblendern Rachel Barrie värvades från Glenmorangie och istället för en vildvuxen armada av flaskor skapades en åldersbestämd core range med whisky ända upp i 30-årsåldern. Rachel Barrie har med ett aktivt fatarbete byggt upp och utvecklat sin range och har bland annat skapat ett eget avtryck med sin Three Cask Serie där hon låter whisky från tre olika fattyper giftas samman och mynna ut i en ytterst elegant och lite kryddig Speysidewhisky. I dag är Benriach ett av få destillerier som förmår att hålla en åldersbestämd range i produktion, i synnerhet i så höga åldrar. Man har också tagit det gamla maltgolvet i drift och producerar då och då rökig golvmältad smalt igen.

Produkter från BenRiach Distillery