Bruichladdich 18 Years

Nyhet
en flaska whisky i papper

Bruichladdich 18 Years

Lagrad uteslutande på Islay, främst i ex-bourbonfat och ett mindre antal vinfat, är The Bruichladdich Eighteen själva sinnebilden av Bruichladdichs signaturstil av orökt whisky.

Fyllig och vackert doftande, noter av honung, kolakräm och citrus öppnar på näsan, med en blandning av tropiska frukter och rostad len ek som dröjer kvar på gommen.

Rökighet
Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
85913
Storlek
70 cl
Alkohol
50 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Nyheter
Producent
Bruichladdich

Adam Hannett:

"Detta är en single malt-whisky med extremt hög härkomst. Varje enskilt element i The Bruichladdich Eighteen – från den specifika skörden och kornvarianterna som används till de exakta faten den har mognat i – är fullständigt spårbara. Vilket, för en whisky av denna ålder, är ganska otroligt.

För 18 år sedan destillerade vi sprit från vår allra första skörd av lokalt odlad Islay-korn och vår passion för att diversifiera och främja vårt program för spannmålsodling har aldrig vacklat. Det handlar om att skapa utsökt whisky med äkta härkomst som också gagnar vårt samhälle – och The Bruichladdich Eighteen är förkroppsligandet av denna filosofi."

KORNVARITET: The Bruichladdich Eighteen är tillverkad av en blandning av skotskt korn från fastlandet, Islay och ekologiskt korn, där varje sort och skörd är fullt spårbar från gård till flaska.
MÄLTNING: Orökt
DESTILLATION: Destillerad 2004, enskild årgångsexpression
MOGNADSPROFIL: Denna single malt har mognat uteslutande på Islay, främst i ex-bourbonfat. Dessa bourbonfat, tillsammans med ett mindre antal Sauternes- och portvinsfat, blandas och giftas samman under nio månader innan buteljering för att balansera Bruichladdichs signaturkaraktär av blommor och frukt.

Kommentarer

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM

Inspiration