Bere-korn är ett av de äldsta sädesslagen som mänskligheten känner. Dess rötter kan spåras långt tillbaka till de första odlarkulturerna 6 000 – 5 000 år före Kristus. Under första halvan av 1900-talet var det sexradiga Bere-kornet vanligt i den skotska whiskyindustrin. Nu lanserar Bruichladdich en utgåva gjord på 100 % Bere, vilket är ett enastående tillfälle att uppleva whisky från svunna tider.
Bere är en av de mest härdiga kornsorterna och var en av få som i äldre tider klarade det kalla, regniga skotska klimatet. Namnet kommer från gammalengelskans bære, som betyder just korn. Detta ord har också givit engelskans barn som betyder lada. Bere-kornet kom dock att i det närmaste utplånas från brittiska öarna efter andra världskriget då nya kornsorter, med nära dubbelt så stort skördeuttag, nästan helt konkurrerade ut den antika sorten. Egentligen blev Bere bara kvar på några enstaka fält i norra Skottland, på Orkney och i mycket liten grad Islay.
Hur Bere kom till Skottland och Hebriderna är höljt i dunkel, kanske med vikingarna, kanske tidigare än så. När nu Bruichladdich återupplivar denna närmast utdöda kornsort får vi en smakresa tillbaka till en whiskyera som inte längre finns. Bere ger mindre och hårdare korn och Bruichladdich gamla antika Boby-kvarn föll närmast isär när valsarna malde det stenhårda kornet till grist. Kornet skördas på Dunlossit Estate på östra Islay med en vidunderlig utsikt över de berömda Paps of Jura. Trots att man haft ambitionen att odla Bere-korn i flera år, har endast givit fem skördar kunnat bärgas vid gården. Bruichladdich Bere Barley är därför en unik whisky, i gammal stil, destillerad på ett nästan bortglömt korn.
Kommentarer