Bruichladdich Bere Barley 2012

en flaska islay barley

Bruichladdich Bere Barley 2012

Denna produkt finns endast till försäljning till restaurang.

Bruichladdich Bere Barley är en whisky för den som vill uppleva den äldsta och mest genuina kornsorten som finns. Whiskyn ger en hint om hur whisky smakade före andra världskriget då Bere var allmänt odlat i Skottland. Det är en kraftfull whisky med tydliga smaker som passar den som vill en ha en kraftfull whisky med milda smaker.

Bruichladdich Bere Barley har en maltig och brödig doft inbäddad i honung och vaniljgrädde med en liten touch av ek. Smaken är lätt och elegant djupare än doften med toner av gröna äpplen, krusbär, farinsocker och citrus. Eftersmaken är frisk och lätt och klingar av i en mild ton.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
rest
Storlek
70 cl
Alkohol
50 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Producent
Bruichladdich

Bere-korn är ett av de äldsta sädesslagen som mänskligheten känner. Dess rötter kan spåras långt tillbaka till de första odlarkulturerna 6 000 – 5 000 år före Kristus. Under första halvan av 1900-talet var det sexradiga Bere-kornet vanligt i den skotska whiskyindustrin. Nu lanserar Bruichladdich en utgåva gjord på 100 % Bere, vilket är ett enastående tillfälle att uppleva whisky från svunna tider.

Bere är en av de mest härdiga kornsorterna och var en av få som i äldre tider klarade det kalla, regniga skotska klimatet. Namnet kommer från gammalengelskans bære, som betyder just korn. Detta ord har också givit engelskans barn som betyder lada. Bere-kornet kom dock att i det närmaste utplånas från brittiska öarna efter andra världskriget då nya kornsorter, med nära dubbelt så stort skördeuttag, nästan helt konkurrerade ut den antika sorten. Egentligen blev Bere bara kvar på några enstaka fält i norra Skottland, på Orkney och i mycket liten grad Islay.

Hur Bere kom till Skottland och Hebriderna är höljt i dunkel, kanske med vikingarna, kanske tidigare än så. När nu Bruichladdich återupplivar denna närmast utdöda kornsort får vi en smakresa tillbaka till en whiskyera som inte längre finns. Bere ger mindre och hårdare korn och Bruichladdich gamla antika Boby-kvarn föll närmast isär när valsarna malde det stenhårda kornet till grist. Kornet skördas på Dunlossit Estate på östra Islay med en vidunderlig utsikt över de berömda Paps of Jura. Trots att man haft ambitionen att odla Bere-korn i flera år, har endast givit fem skördar kunnat bärgas vid gården. Bruichladdich Bere Barley är därför en unik whisky, i gammal stil, destillerad på ett nästan bortglömt korn.

 

Kommentarer

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM

Inspiration