Bruichladdich Islay Barley 2013

Bruichladdich Islay Barley 2011

Bruichladdich Islay Barley 2013

Bruichladdich Islay Barley 2011 har en blommig och fruktig doft. Här möter gröna krispiga äpplen, gråpäron och exotiska frukter som persika och aprikos. Med lite vatten kommer vanilj och en lätt tobak. Smaken har samma fruktiga inslag, en behaglig honungssötma, vaniljkex, lätt vinösa toner och en maltig ton med rostad ek. Eftersmaken är avrundad och behaglig, karamell, malt och en lätt lite pepprig sälta i en närmast marin avslutning typisk för Islay.

Bruichladdich ligger lite för sig själv långt ute på de hebridiska öarna. Inget annat destilleri fäster lika stort avseende vid sitt ursprung som just Bruichladdich. I vinvärlden talar man om terroir. Det gör Bruichladdich också. I Bruichladdich fall är terroir kanske mer relevant än för något annat destilleri. Det märks inte minst i deras Islay Barley 2011.

Rökighet
Betyg (6 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
52983
Storlek
70 cl
Alkohol
50 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Bruichladdich

Isle of Islay är närmast ett med sin whisky. Man brukar säga att det flyter mer whisky än blod i ådrorna på en ”Ileach”. Faktum är att på lilla ön med bara 3 500 invånare finns hela nio världsberömda destillerier, och ännu fler håller på att byggas. Islay var en gång i tiden skattebefriat. Det innebar att man på de många gårdarna, där torv och korn fanns runt knuten, kunde torka sin malt under pyrande torveldar utan att rökpelaren talade om för skattefogdar och tulltjänstemän att det förekom tillverkning i lönn. Av tradition kom därför öns whisky att rökas hårdare än någon annanstans, och det lever kvar än i dag.

Islay har ett mycket speciellt klimat. Det regnar ofta, Atlantregnen väller in med sälta och jod som berikar jordmånen där korn odlats i århundraden. Källorna fylls på av vatten som runnit genom vidsträckta torvmossar, det är fuktigt, tidvis rått och däremellan strålande sol. Inte någonstans i whiskyvärlden finns ett likande klimat och mikroklimaten i lagerhusen ger den mognande whiskyn en synnerligen egen smakbild. Det är dessa unika förutsättningar som Bruichladdich tagit fasta på och vill utforska med sin Islay Barley-serie.

Sedan 2004 har Bruichladdich samarbetat med 17 olika odlare på ön. Till Islay Barley 2011 kommer kornet från sex gårdar: Coull Farm, Island, Rockside, Mulindry, Strachmill och Cruach Farms. Här har man låtit kontraktsodla traditionella kornsorter som Publican och Oxbridge för att kunna närma sig gamla tiders Islaywhisky. Till Islay Barley 2011 har man för första gången i serien använt olika fattyper. 75 % är 1st fill bourbon, 10 % är sherryfat och 15 % procent är Sauternes och österrikiska sötvinsfat.

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM