Bruichladdich är destilleriet som mer än något annat visat att det går att utveckla, förnya och modernisera whiskybranschen, och ändå hålla fast vid hantverk och traditioner. Mannen bakom denna paradox är Jim McEwan, Islaylegendaren som flyttade in på Bruichladdich för snart femton år sedan. Scottish Barley är hans hyllning till det skotska kornet och till klassiska, stiltrogna Laddie.
Jim McEwan har mycket bestämda uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras – och få vet vad de talar om lika mycket som han. För att whiskyn ska bli autentisk använder han enbart skotskt korn, och till skillnad från mycket annan Islaywhisky lagras varenda droppe på ön långt ute på västra Islay.
Bruichladdich är förvisso över 130 år gammalt, men långa tider har destilleriet legat i malpåse och ägarskiftena har varit otaliga genom åren. När Jim McEwan handplockades som destillerichef till Bruichladdich 2001 tog en ny tid sin början. Jim McEwan är en av de verkliga whiskyveteranerna i branschen. Han började som tunnbindarlärling på Bowmore 1961. Efter 25 år på snart sagt varje position på Bowmore blev han 1986 ansvarig för destilleriet. Under sin tid som destillerichef dekorerades han med dryckesindustrins finaste utnämningar: ”Industry Leader of the Year” 1998 och ”Distiller of the Year” 2000. Det var en verklig Zlatanvärvning när de nya ägarna lyckades rekrytera honom till Bruichladdich 2001.
Bruichladdich Scottish Barley är destilleriets signaturwhisky, orökt, lagrad i upp till tio år på amerikanska bourbonfat vid stranden till Lochindaal och destillerad synnerligen långsamt på korn från skotska åkrar.
- Bruichladdich tillverkar tre huvudtyper av whisky, orökt Bruichladdich, hårt rökt Port Charlotte och mycket hårt rökt Octomore
- Bruichladdich har experimenterat med alla typer av destillering, upp till quadrupel
- Bruichladdich uttalas ungefär ”brookladdi”. Namnet är gaeleiskt och betyder sluttningen mot stranden
- Sedan omstarten har Bruichladdich blivit utsett till Distillery of the Year två gånger
- Man destillerar hantverksmässigt mycket långsamt, använder i hög utsträckning lokala råvaror, buteljerar och handetiketterar vid destilleriet.