Bruichladdich The Organic 2011

en flaska bruichladdich

Bruichladdich The Organic 2011

Denna produkt säljs endast till restaurang.

The Organic är en whisky för den som föredrar ekologiska produkter. Gården där kornet vuxit är en av de mest eko-profilerade i Storbritannien. Men det är också en whisky att njuta av för alla som uppskattar klassisk, orökt bourbonlagrad whisky. Upplagan är relativt stor, 18 000 flaskor, och profilerar Bruichladdich som ett destilleri i den ekologiska framkanten. Whiskyindustrin har ofta en lång rad miljöbelastande inslag i sina processer och därför är The Organic ett välkommet alternativ.

Doften är blommig med tydliga inslag av citrus, apelsinskal, kokos och vanilj. Smaken har en nästan krämig textur där ljunghonung, grönmalt och vetekex är framträdande. Den brödiga tonen förstärks i eftersmaken där också vanilj och mild citrus blir mer påtagligt. Med vatten öppnar sig whiskyn ännu mer och den eleganta och blommiga karaktären framträder.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
rest
Storlek
70 cl
Alkohol
50 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Producent
Bruichladdich

När Bruichladdich började experimentera med ekologisk malt för femton år sedan var det många i whiskyindustrin som inte riktigt tog dem på allvar. Ekologisk odling var alltför olönsam och malten gav dessutom sämre utbyten. I dag följer fler och fler Bruichladdichs exempel och det gamla anrika Islaydestilleriet har blivit en hyllad föregångare. The Organic befäster Bruichladdichs position som ett av världens ledande destillerier inom ekologisk whiskyproduktion.

Det var den legendariske destillerichefen Jim McEwan som för snart 20 år sedan började fundera på att tillverka en ekologisk whisky. De skotska odlarna var till en början svårflörtade men lät sig övertygas när ”Laddie” lovade köpa hela skörden. Tidigt inledde Bruichladdich ett samarbete med Mid Coull Farms, som är en av Skottlands största certifierade ekogårdar. Vid gården strax utanför den anrika destilleristaden Inverness driver familjen Rose en helt organisk produktion av livsmedel, kött och grönsaker. Man odlar även hö, melass och gräs för ekologisk djurhållning samt biomassa för energiåtervinning och inte minst korn för whiskyproduktion. På de drygt 1 000 hektaren används inga bekämpningsmedel eller annat än naturgödsel och grödorna får växa i en sjuårscykel för att inte utarma jorden. Den bärande idén för verksamheten vid Mid Coull Farms är smak före skördeuttag och man har fått åtskilliga priser för sina produkters kvalitet.

Bruichladdich har samarbetat med William Rose på Mid Coull Farms sedan 2003. Ett år täckte skörden nästan hälften av Laddies maltbehov. Året därpå fick man inte ett enda korn, eftersom naturen det året ville annorlunda. På Mid Coull Farms styr nämligen naturen produktionen – inte tvärt om.

The Organic destilerades av 100 % ekologiskt orökt malt som fylldes på exbourbon- och Jack Daniels-fat. Faten har sedan lagrats i Bruichladdich traditionella lagerhus innan whiskyn vattnades ner till 50 % och buteljerades vid destilleriet.

 

Kommentarer

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM

Inspiration