När Bruichladdich började experimentera med ekologisk malt för femton år sedan var det många i whiskyindustrin som inte riktigt tog dem på allvar. Ekologisk odling var alltför olönsam och malten gav dessutom sämre utbyten. I dag följer fler och fler Bruichladdichs exempel och det gamla anrika Islaydestilleriet har blivit en hyllad föregångare. The Organic befäster Bruichladdichs position som ett av världens ledande destillerier inom ekologisk whiskyproduktion.
Det var den legendariske destillerichefen Jim McEwan som för snart 20 år sedan började fundera på att tillverka en ekologisk whisky. De skotska odlarna var till en början svårflörtade men lät sig övertygas när ”Laddie” lovade köpa hela skörden. Tidigt inledde Bruichladdich ett samarbete med Mid Coull Farms, som är en av Skottlands största certifierade ekogårdar. Vid gården strax utanför den anrika destilleristaden Inverness driver familjen Rose en helt organisk produktion av livsmedel, kött och grönsaker. Man odlar även hö, melass och gräs för ekologisk djurhållning samt biomassa för energiåtervinning och inte minst korn för whiskyproduktion. På de drygt 1 000 hektaren används inga bekämpningsmedel eller annat än naturgödsel och grödorna får växa i en sjuårscykel för att inte utarma jorden. Den bärande idén för verksamheten vid Mid Coull Farms är smak före skördeuttag och man har fått åtskilliga priser för sina produkters kvalitet.
Bruichladdich har samarbetat med William Rose på Mid Coull Farms sedan 2003. Ett år täckte skörden nästan hälften av Laddies maltbehov. Året därpå fick man inte ett enda korn, eftersom naturen det året ville annorlunda. På Mid Coull Farms styr nämligen naturen produktionen – inte tvärt om.
The Organic destilerades av 100 % ekologiskt orökt malt som fylldes på exbourbon- och Jack Daniels-fat. Faten har sedan lagrats i Bruichladdich traditionella lagerhus innan whiskyn vattnades ner till 50 % och buteljerades vid destilleriet.
Kommentarer