Glen Grant 12 y Single Malt

Glen grant 12 en flaska whisky med brun etikett

Glen Grant 12 y Single Malt

Glen Grant är ett av Skottlands allra mäktigaste destillerier där det ligger i centrala Rothes mitt i whiskyvärldens epicentrum i hjärtat av Speyside. Glen Grant har ett femstjärnigt besökscentrum och den vackra destilleriparken ”Major Grant’s Woodland” lockar tusentals besökare varje år.

Glen Grant 12 y är stiltypisk Glen Grant som designats för att samtidigt vara både mjuk och komplex. Den rena elegansen och den mer smakrika komplexiteten möts i en mycket mjuk och behaglig whisky. Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av fat, malt och äppelpaj. Inslag av kola, vanilj och äpple men också en liten kryddighet. Lång eftersmak.

Rökighet
Betyg
Skriv ut
Art. nr.
473
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Glen Grant

 

Glen Grant är på många sätt en mans whisky och en mans historia. Den excentriske James Grant, son till grundaren med samma namn, satte under några livfulla decennier en outplånlig prägel på sitt destilleri. ”Majoren” som han kallade sig, var en man med många viljor och infall. 1898 fick han för sig att han behövde ännu ett destilleri. Han började raskt bygga ett nytt på andra sidan vägen och kallade det för Glen Grant 2. Han byggde samman de båda destillerierna med en pipeline, där whiskyn transporterades till fatfyllningen som skedde på det äldre destilleriet. The Whisky Pipe blev mycket populär bland ortsbefolkningen. Nattetid gick det alldeles utmärkt att slanga av whisky ur röret och majoren fick postera ut vakter för att stoppa tappningsförsöken. Glen Grant 2 blev dock inte långlivat. Redan fyra år efter starten inträffade en djup branschkris som stängde destilleriet. Glen rant 2 skulle inte öppna igen förrän 60 år senare, då under ett nytt namn, Caperdonich.

Glen Grant är en mycket lätt whisky. Den lätta eleganta stilen Majoren ville uppnå skulle vara ett alternativ till den mer robusta Speysidewskyn och till de okomplexa blandwhiskysorterna. Glen Grants elegans har sin förklaring i ovanligt höga pannor, refluxteknik som återdestillerar spritångorna och ett snävt skuret hjärta.

Visste du att:

  • Glen Grant är Sveriges mest sålda singelmaltwhisky.
  • Glen Grant har varit i obruten drift sedan 1840 med undantag av andra världskriget.
  • Glen Grants besökcentrum har tilldelats fem stjärnor av Visit Scotland

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

Producent Glen Grant

Glen Grant är ett av Skottlands allra mäktigaste destillerier där det ligger i centrala Rothes mitt i whiskyvärldens epicentrum i hjärtat av Speyside. Glen Grants har ett femstjärnigt besökscentrum och den vackra destilleriparken ”Major Grant’s Woodland” lockar tusentals besökare varje år.

Traditionellt finns det en tendens att förknippa Skotsk Whisky med en mörk färgnyans, rökiga rum och århundraden av tradition och ett blommigt språk som få personer förstår. Enkelhet är Glen Grants kärna och personlighet. Den är sprungen från kombination av höglandets källvatten, värme, korn, jäst, erfarenhet och en hängivenhet för det ypperliga. Inga tricks, inga knep, bara respekt för tiden det tar att förfina processen och kvalitén.

Glen Grant är på många sätt en mans whisky och en mans historia. Den excentriske James Grant, son till grundaren med samma namn, satte under några livfulla decennier en outplånlig prägel på sitt destilleri. ”Majoren” som han kallade sig, var en man med många viljor och infall. 1898 fick han för sig att han behövde ännu ett destilleri. Han började raskt bygga ett nytt på andra sidan vägen och kallade det för Glen Grant 2. Han byggde samman de båda destillerierna med en pipeline, där whiskyn transporterades till fatfyllningen som skedde på det äldre destilleriet. The Whisky Pipe blev mycket populär bland ortsbefolkningen. Nattetid gick det alldeles utmärkt att slanga av whisky ur röret och majoren fick postera ut vakter för att stoppa tappningsförsöken. Glen Grant 2 blev dock inte långlivat. Redan fyra år efter starten inträffade en djup branschkris som stängde destilleriet. Glen Grant 2 skulle inte öppna igen förrän 60 år senare, då under ett nytt namn, Caperdonich.

Den lätta, eleganta stilen Majoren ville uppnå skulle vara ett alternativ till den mer robusta Speysidewhiskyn och till de okomplexa blandwhiskysorterna. Glen Grants elegans har sin förklaring i ovanligt höga pannor, refluxteknik som återdestillerar spritångorna och ett snävt skuret hjärta.

Visste du att Glen Grant är...

  • Sveriges mest sålda singelmaltwhisky.
  • Destilleriet har varit i obruten drift sedan 1840 med undantag av andra världskriget.
  • Glen Grants besökcentrum har tilldelats fem stjärnor av Visit Scotland

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

GLENGRANT.COM

GLEN GRANT INSTAGRAM

Produkter från Glen Grant