Glen Grant Single Malt The Major’s Reserve

en flaska glen grant majors reserve

Glen Grant Single Malt The Major’s Reserve

The Major’s Reserve är en ung, ej åldersangiven, singelmalt såsom majoren själv ville ha den. Den är insmickrande och lättillgänglig, len, lättdrucken, elegant och smakrik.

Många milda och söta aromer som honung, körsbärsblommor, nyslaget gräs och en stillsam maltighet. En förvånande rik smak med maltiga och nötaktiga toner, mandelmassa, hasselnötter och en tydlig frukt med pomerans och apelsin i eftersmaken. Avnjutes med fördel innan maten – ren, med lite källvatten eller on the rocks.

Rökighet
Betyg
Skriv ut
Art. nr.
566
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Skottland Speyside Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
Glen Grant

Glen Grant har den mjukaste husstilen av alla Skottlands destillerier. Det var den excentriske ägaren, The Major himself, som ville ha det så. Han lät installera de på den tiden högsta pannorna i Skottland. Här skulle minsann inga tunga smakämnen ha en chans att finna sin väg till tappkranen. Bara de mest sublima och eleganta delarna av destillatet skulle få bli en Glen Grant.

Än i dag sätter Majoren sin prägel på whiskyn och med tiden har den förstärkts ännu mer. Lättdrucken, honungssmakande, inbjudande och sofistikerat enkel är Glen Grants signum.

Glen Grant är på många sätt en whisky för varma sommardagar. Kanske är det just därför som den skulle bli en italiensk succé. I början av 1950-talet bilade den italienske hotellägaren Armando Giovanni genom Speyside på jakt efter en whisky att börja sälja i Italien. Ett besök på Glen Grant resulterade i att 50 lådor lyftes in hans Bugatti. Det dröjde inte länge förrän det kom beställning på fler, och fler, och fler. Snart skulle varenda trattoteria i Milanotrakten ha Glen Grant på hyllorna och lådorna räknades in i tiotusental. Den italienska succén blev total, lagerhusen tömdes, och ju yngre whisky som Glen Grant levererade desto mer såldes. Under några år hann helt enkelt inte destilleriet med att tillverka whisky i sådan mängd så att italienarna blev nöjda och ryktet om den sommarlätta singelmalten spreds till andra länder i Medelhavsområdet.

Visste du att Glen Grant är…

  • Destilleriet har varit i obruten drift sedan 1840 med undantag av andra världskriget.
  • Glen Grants besökcentrum har tilldelats fem stjärnor av Visit Scotland

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

Kommentarer

Fick den i 70års present ,bästa wirre jag smakat.

Producent Glen Grant

Glen Grant är ett av Skottlands allra mäktigaste destillerier där det ligger i centrala Rothes mitt i whiskyvärldens epicentrum i hjärtat av Speyside. Glen Grants har ett femstjärnigt besökscentrum och den vackra destilleriparken ”Major Grant’s Woodland” lockar tusentals besökare varje år.

Traditionellt finns det en tendens att förknippa Skotsk Whisky med en mörk färgnyans, rökiga rum och århundraden av tradition och ett blommigt språk som få personer förstår. Enkelhet är Glen Grants kärna och personlighet. Den är sprungen från kombination av höglandets källvatten, värme, korn, jäst, erfarenhet och en hängivenhet för det ypperliga. Inga tricks, inga knep, bara respekt för tiden det tar att förfina processen och kvalitén.

Glen Grant är på många sätt en mans whisky och en mans historia. Den excentriske James Grant, son till grundaren med samma namn, satte under några livfulla decennier en outplånlig prägel på sitt destilleri. ”Majoren” som han kallade sig, var en man med många viljor och infall. 1898 fick han för sig att han behövde ännu ett destilleri. Han började raskt bygga ett nytt på andra sidan vägen och kallade det för Glen Grant 2. Han byggde samman de båda destillerierna med en pipeline, där whiskyn transporterades till fatfyllningen som skedde på det äldre destilleriet. The Whisky Pipe blev mycket populär bland ortsbefolkningen. Nattetid gick det alldeles utmärkt att slanga av whisky ur röret och majoren fick postera ut vakter för att stoppa tappningsförsöken. Glen Grant 2 blev dock inte långlivat. Redan fyra år efter starten inträffade en djup branschkris som stängde destilleriet. Glen Grant 2 skulle inte öppna igen förrän 60 år senare, då under ett nytt namn, Caperdonich.

Den lätta, eleganta stilen Majoren ville uppnå skulle vara ett alternativ till den mer robusta Speysidewhiskyn och till de okomplexa blandwhiskysorterna. Glen Grants elegans har sin förklaring i ovanligt höga pannor, refluxteknik som återdestillerar spritångorna och ett snävt skuret hjärta.

Visste du att Glen Grant är...

  • Sveriges mest sålda singelmaltwhisky.
  • Destilleriet har varit i obruten drift sedan 1840 med undantag av andra världskriget.
  • Glen Grants besökcentrum har tilldelats fem stjärnor av Visit Scotland

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

GLENGRANT.COM

GLEN GRANT INSTAGRAM

Produkter från Glen Grant