GlenDronach 15 YO Revival

Begränsad utgåva
en flaska glendronach 15

GlenDronach 15 YO Revival

Glendronach Revival 15 är ett skolexempel på hur en sherrylagrad whisky ska vara. Det är en insmickrande och smakrik whisky perfekt för den som uppskattar de och fylliga och lite tyngre whiskysorterna. Det är en verklig efterrättswhisky, både i sig själv som avec med alla sina söta smaktoner, men också som dryck till äppelpaj, vaniljglass och fruktdesserter. För att smakerna ska blomma ut som bäst bör Glendronach Revival drickas med några droppar vatten. Viktigt att förvara whiskyn stående och mörkt, gärna i sin tub.

Glendronach Revival 15 Year Old har en doft av, plommon, kaffebönor och sherryindränkt sockerkaka. Med vatten kommer smöriga toner, mynta och sultanrussin. Smaken är oljig med mörka bär, torkade frukter, svarta vinbär, färskt läder och ugnsbakade äpplen. I bakgrunden finns också bränt farinsocker och lite lakrits. Eftersmaken har toner av ingefära och söta inslag med apelsinchoklad, sirap, gräddkola och cigarrlåda.

Rökighet
Betyg
Skriv ut
Art. nr.
50950
Storlek
70 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva
Producent
Glendronach Distillery

Gott att veta

Glendronach 15 lanserades under 1990-talet i en traditionell 40 procentig utgåva. Den drogs in en kort tid därpå och upphörde helt när destilleriet lades i malpåse1996. Efter renoveringar och ägarbyte 2009 började 15-åringen åter buteljeras i en något alkoholstarkare version och med mer örtiga inslag. Succén lät inte vänta på sig, efterfrågan sköt i höjden och lagren sinande. 2015 fick 15-åringen än en gång tas ur produktion. När budkavlen gick om att Glendronach 15 skulle försvinna från marknaden blev det tjurrusning till Europas whiskybutiker och priserna tredubblades. Destilleriet lovade att den skulle återkomma när lagren kommit i fatt. Det dröjde tre år innan det var dags, då kunde denna överlevare återuppstå för tredje gången – under det välförtjänta namnet Glendonach Revival. 15-åringen är en av Glendronach mest hyllade lanseringar och har en stor skara fans över hela världen. Den är känd som en av ”sherrybomberna” som sätter standarden för hur en whisky lagrad på förstklassiga spanska sherryfat ska vara. Vid återkomsten 2015 gick whiskyvärlden i spinn och utgåvan fick strålande recensioner. Sedan dess har Revival tilldelats de allra främsta utmärkelserna som dubbla guld och best in show vid San Francisco World Spirits Competition liksom de främsta utmärkelserna vid International Wine & Spirit Competition i London. Glendronach Revival är en av de whiskysorter som sätter ett benchmark och som har en given plats på hyllorna hos alla whiskyintresserade.

Kort om Glendronach

Glendronach är ett av Skottlands ”mest historiska” destillerier. Det är ett destilleri som det är en fröjd att berätta om. Historierna tar sin början i ett gammalt smugglarnäste under 1800-talets första decennier. Med hjälp av städernas många prostituerade blev man den verkliga svartkrogswhiskyn som lät tala om sig ända upp i det brittiska hovet. Destilleriet var ett av de första i Speyside som motvilligt gick med på att betala skatt och skaffa tillverkningslicens. Glendronach blev så småningom avgörande för produktionen av den berömda blendwhiskyn Teachers’s, hamnade i en ägarbyteskarusell och var ett av de dyraste destillerierna i hela Skottland att driva, på grund av ålderdomlig teknik med eget maltgolv och pannor som eldades med öppna eldar. 2002 stängdes Glendronach för gott trodde man, men tre år senare påbörjades en omfattande renovering där den gamla utrustningen utrangerades och Glendronach fick ny fart under pannorna. Ägarkarusellen skulle dock fortsätta. När gruppen bakom Benriach med Billy Walker i spetsen tog över 2008 inleddes ett nytt kapitel i destilleriets historia. Under Billy Walkers ledning förändrades Glendronach. Den tidigare dominerande husstilen med sherrylagrad whisky blev närmast allenarådande och destilleriet tog plats som det ledande ”sherrytemplet” i Skottland. 2016 såldes Glendronach till Brown Foreman, det amerikanska ägarbolaget bakom Jack Daniels. I samband med förvärvet anställdes Rachel Barrie som masterblender. Under hennes regim har destilleriet fortsatt att vara den sherrylagrade whiskyns främsta företrädare och den stora skaran fans tycks ständigt öka.

·      Glendronach är högskotska och betyder ”dalen med björnbärsbuskarna”

·      Glendronach har fyra pannor och gammaldags jäskar i lärkträ. Träkar kräver mycket mer skötsel än moderna jäskar men påverkar smaken

·      Glendronach var det sista destilleriet i Skottland som släckte de öppna eldarna under pannorna

·      Whisky från Glendronach som är äldre än 2005 är direkteldad

·      Glendronach var det första destilleriet som 1976 fick tillstånd att öppna en destilleributik

·      Bland de många skrönorna kring Glendronach är spökhistorien om The Spanish Lady, som lär ha kommit till destilleriet i ett sherryfat, en av de mest berättade

 

 

 

Kommentarer

Tog de slut så fort? Det skulle ju komma fler 8/12…

De släpptes den 4 december. Ja tyvärr tog de slut väldigt fort. Bäst är att prenumerera på vårt e-postbrev där vi uppdaterar informationen hela tiden. /Jonas

Hej.
Kan man på något vis beställa en flaska eller två?

Hej Hans. Vi får in dessa i små partier under året. Bästa sättet att ha koll på när de kommer in är att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du kan enkelt anmäla dig på startsidan.

Hej vil järna prenumerera ert e-post brev MVHälsning Åke Arnold Carlsson

Det fixar vi. /Jonas

Intresserad av Glendronach

Hej, när kan nästa tillfälle vara för Glendronach Revival på Bolaget?

Hej Urban. Vi hoppas på fler flaskor under hösten. /Jonas

Vänligen lägg till mig på listan över att få nyhetsbrevet.
Hälsningar,
Hasse H.

Fixar vi!

Vill gärna få nyhetsbrev om när ”Revival” kommer igen.
Tack på förhand

Vet ni när denna kommer att släppas nästa gång?

Hej Claes. Nej tyvärr inte. Just nu får vi inga besked alls från Skottland. Säkraste sättet är att prenumerera på vår e-postbrev. Där kommer vi att meddela under kommande nyheter när de kommer in igen.

Hej!
Är den kolfiltrerad?

Hej Kent. Nej. Spriten lagras som den är och den enda man gör är att köra den genom ett filter för att ta bort ”skräp” från faten. Sedan tappas whiskyn på flaska. (ingen kylfiltrering som kan förekomma).

Ja, naturligtvis”kylfiltrerad”, telefonen ville annat.
Tack för svar!

Har nu beställt 2 st 15 years och 2 st Batch 10.
Hoppas verkligen att det är dokumenterat på butelj eller tub att dem inte är kylfiltrerade!!

Hej Kent. Igen. Har försökt att gräva vidare i detta med kylfiltreringen. För två veckor sedan var Stewart Buchanan (Global Brand Ambassador) i Sverige och hävdade bestämt att deras whisky INTE är kylfiltrerad. MEN… det står inte längre på en del av flaskorna kan vi konstatera. Så.. tyvärr inte ett glasklart svar…

Då ni tagit bort text i informationen om Revival gällande filtrering så tolkar jag det som att den är filtrerad. Tycker det är bättre att säga som det är.

Japp. Jag försöker verkligen säga som det är: För två veckor sedan var Stewart Buchanan (Global Brand Ambassador) i Sverige och hävdade bestämt att deras whisky INTE är kylfiltrerad. MEN… det står inte längre på en del av flaskorna.

Ok, bara att rätt uppgifter ges om era produkter så är jag nöjd. Tack för respons!

Försökte beställa 1 st 15 YO Revival den 20.3 men systembolaget säger att det inte finns!
Fick ni inga?
Har prenumerat på ert brev nu i två år och när det väl kommer så går varan inte att beställa.
???

Hej Hans. Ja det gick väldigt fort. Strax efter klockan tio på förmiddagen var flaskorna slut. /Jonas

Glendronach räknas till Highlands, men ligger nära gränsen till Speyside, några mil nordväst om Aberdeen. Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Det ligger i ”Castle County” och byggnaderna är nästan slottslika där de tronar omgivna av betande kor och får alldeles inpå knuten. Destilleribyggnaderna är uppförda i sten och har lysande röda dörrar vilket förstärker atmosfären på destillerigården. Glendronach är ett av Skottlands intressantare destillerier, och en av få whiskysorter som numera är ganska lätta att känna igen. Glendronach har nämligen klivit fram som den sherrylagrade whiskyns främsta företrädare.

Historia

Glendronach är ett mycket gammalt destilleri. Ingen vet egentligen när det för första gången destillerades whisky på det lilla gårdsdestilleriet vid Boynsmill, dess ursprung förirrar sig långt bort i smugglarhistorien. Enligt whiskylitteraturen grundades Glendronach av James Allardice 1826. Detta årtal anger dock bara det år när man slutade med lönnbränning och gick över till den lagliga sidan. Verksamheten var gammal redan då. När James Allardice övertalades att ta ut licens var han en av de första i trakten som föll till föga inför myndigheternas strävan att förmå destillatörerna att rätta in sig i ledet och börja betala skatt.

James Allardice hade ärvt godset Boynsmill i Forgue. Han var en entreprenör av rang och gav sig tidigt in i affärer. Han bodde i Cobairdy där han var känd för sin extravaganta stil och iögonfallande vanor. Han titulerade sig som The Lord of Cobairdy, men alla kallade honom Cobbie. Tillsammans med några farmare i trakten brukade man träffas på Boynsmill där en liten spritpanna puttrade hemtrevligt i ett skjul.

Vid den här tiden brändes det whisky lite varstans i högländerna. I de flesta fall för husbehov. Några sålde till grannar och folk som kom förbi, medan andra tog chansen att tjäna mer pengar och sökte sig mot större marknader, som till sjömanskrogarna nere i Aberdeen. Från Boynsmill var det inte mer än några timmars ritt ner till hamnstaden där skepp från hela världen ankrade upp och törstiga sjömän fyllde krogar och värdshus. Det var en orolig tid. I början av 1800-talet hade kung och krona fått upp ögonen för whiskytillverkningen och insett att sådant ofog måste beskattas. Det kurade skattefogdar i buskarna lite varstans i trakten. Det retade stolta skotska hedersmän till ursinne. På sina håll gjorde man vad man kunde för att ge fogdarna ett välförtjänt kok stryk och Cobbie misstyckte säkerligen inte till detta. Vid mitten av 1820-talet spände kung och krona musklerna ytterligare och ridande militär började eskortera skatteinspektörerna på stigarna i trakten.

Men Cobbie var inte bara en stolt skotte som såg med misstro på skattelagar och statstjänstemän, han var en smart affärsman också. Det var onekligen opraktiskt att i lyktors sken tvingas rida ner till Aberdeen under regniga nätter för att i lönn försöka sälja ett fat eller två till en sjökapten eller någon mindre nogräknad krögare. Det var kallt och besvärligt och till och med farligt, och vem vet om man skulle mötas av militär bakom nästa krök. Då kunde man glömma tunnan på vagnen och kanske till och med livhanken.

Cobbie var bekant med the Fifth Duke of Gordon, som i allra högsta grad var inblandad i den lagtext som 1823 cementerade grunden för hela den lagliga whiskyindustrin i Skottland. Den adlige vännen var svårt förtjust i Cobbies whisky och man kan förmoda att de båda hade allvarliga samtal kring nyttan av att betala skatt. Cobbie övertygades om att det kanske inte var en så dum idé i synnerhet som lorden lovade att ta honom med till London för att introducera hans whisky där den hörde hemma, och då syftade han inte på sjömanskrogarna i Aberdeen.

Efter mycket vånda gick Cobbie med på att betala den där förhatliga spritskatten och grundade ett lagligt destilleri. Man gav det ett vackert namn och döpte det efter de täta björnbärssnåren vid källan där de tog sitt vatten, Dronach Burn. Några månader senare, i början av 1826, destillerades den första whiskyn vid skattepliktiga Glendronach.

Glendronach introducerades precis som Duke of Gordon hade utlovat i London,  där whiskyn blev mycket framgångsrik, men mest lycka gjorde den i närbelägna Aberdeen och i de stora städerna i södra Skottland. Cobbie använde sig av en mycket speciell marknadsföring. Han övertalade de många prostituerade i städerna att ständigt fråga efter Glendronach på barerna där de erbjöd sina tjänster. Resultatet lät inte vänta på sig. Varje sjömanskrog med rang hade snart ett fat Glendronach bakom disken.

Efter några år blev det meningsskiljaktigheter i gruppen kring Allardice och destilleriet såldes. Det blev en orolig tid med många ägarbyten. Det skulle dröja ända till 1960 då blandningsföretaget Teacher’s förvärvade Glendronach innan det blev luft under vingarna. Antalet pannor utökades från två till fyra. Ett problem var dock att Glendronach var så ålderdomligt. Destilleriet var allt annat än kostnadseffektivt, man mältade sitt eget korn på öppna golv, vilket var personalkrävande och kostsamt, likaså eldades pannorna med öppna koleldar vilket ur flera hänseenden var kostsamt och besvärligt. 1996 gick det inte längre och Glendronach lades i malpåse. Därmed släcktes de sista direkteldade pannorna i den skotska whiskyhistorien.

Där och då trodde många att Glendronach aldrig skulle öppnas igen, men 2005 förvärvades det nedlagda destilleriet av ägarbolaget bakom Chivas som ersatte den ålderdomliga direkteldningen med ånga och satte destilleriet on stream igen. 2008 slog det ner som en bomb när Glendronach överraskande köptes av Intra Trading, ägarbolaget bakom Benriach, med Billy Walker i spetsen. De tog omgående över driften och gjorde destilleriets sherrylagringar kända över hela världen.

Under Billy Walkers ledning förvandlades Glendronach till ett näst intill renodlat sherryhus. Man lanserade en stor mängd riktigt tunga och smakrika sherrylagringar och whiskypubliken älskade det. Intra Trading och Billy Walker drev destilleriet fram till 2016 då amerikanska spritjätten Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels, förvärvade destilleriet för en nätt summa av 285 miljoner pund.

Whiskyn

Under Brown Formans regim har whiskyblendern Rachel Berry fortsatt med den sherryprofilering som Billy Walker inledde. Ingen annat destilleri i Skottland är lika konsekventa med tunga sherrybuteljeringar som Glendronach. Man gör även annan whisky, men husstilen är riktigt mörk och fruktig sherrywhisky. Man lagrar på fat med olika sherrytyper, men i huvudsak Oloroso och PX.

Produkter från Glendronach Distillery